donderdag 31 december 2015

Auto verhuren via SnappCar: de huuropbrengst van 2015

Dat het bezit van een eigen auto een substantieel onderdeel uitmaakt van de maandelijkse uitgaven van iedere autobezitter mag geen verrassing heten. 
Zo ook van onze uitgaven. Hoe wij tot ons autobudget zijn gekomen en hoe wij onze autokosten meer dan gehalveerd hebben, lees je in het wekelijkse blog 'Budgetkeuzes', dat volgende week dinsdag in het teken staat van: het autobudget. 

Een manier om onze autokosten te drukken is het verhuren van onze eigen auto via het deeleconomie-initiatief van SnappCar. Overigens was dat niet onze enige reden: onze auto staat vaak stil en waarom zouden anderen er geen gebruik van kunnen maken? Dat klinkt overigens makkelijker dan gedaan. 
Allereerst moesten wij een emotionele drempel over; het is nogal wat om onze jonge auto aan iemand mee te geven. Willen wij dat wel? Hoe is dat dan geregeld? Wie regelt wat? En wat zijn, naast opbrengsten, de kosten? Zijn er nog andere voordelen?

Een eerste blik op de website van dit deeleconomie-initiatief leerde ons - met behulp van duidelijke instructiefilmpjes - dat dit concept wel erg goed doordacht in elkaar zit. 
SnappCar faciliteert de screening van de huurder en verhuurder, bemiddeld in vraag en aanbod, zorgt er voor dat jouw auto tijdens de (ver)huurperiode all-risk is verzekerd en draagt zorg voor zowel de administratieve als financiĆ«le afwikkeling. Voor de allrisk autoverzekering en hun dienstverlening betaal je als (ver)huurder een kleine 'Snappfee'. 
Ze rekenen overigens - in tegenstelling tot autoverhuurbedrijven - geen borg. Voordeel is dat de (ver)huurder ontzorgd wordt en zich enkel hoeft bezig te houden met het (ver)huren van zijn of haar auto. En niet onbelangrijk: je bent zelf in control. Je bepaalt zelf aan wie je jouw auto verhuurt en voor hoeveel, welke eisen je aan de huurder stelt en ook de eigenschappen van je auto kun je zelf beheren! 

In februari 2013 registreerden wij onze jonge, zuinige auto op SnappCar. Vanaf dat moment zijn wij erg enthousiast over dit platform! Het werkt, en hoe!  In het begin was het aanbod, maar ook de vraag nog beperkt. Verhuurden wij in 2013 onze auto nog 5 keer, in 2014 was dat al 8 keer. In 2015 verhuurden wij onze auto 14 keer! 
Het aanbod heeft ook een vogelvlucht genomen. Er is zelfs sprake van de nodige concurrentie in de wijk waar wij wonen :-)

En wat leverde ons dat nu daadwerkelijk op?

In cijfers uitgedrukt was de totale huuropbrengst in 2015 € 591,46. Daarbij komen nog de extra door de huurders gereden kilometers. Dit is het aantal kilometers dat meer gereden is dan het door ons ingestelde maximaal aantal kilometers van 100 per dag. Dit was een bedrag van € 80,86. De totale opbrengst komt neer op € 672,32.  
Maar eerlijk is eerlijk, er is ook een ander belangrijk bijkomend effect. Wij bieden mensen, die geen auto bezitten, een mogelijkheid om goedkoop en laagdrempelig onze auto te gebruiken. Onze auto had anders stil gestaan. Dat brengt leuke contacten en vooral leuke reacties met zich mee. Zo verhuren wij inmiddels onze auto elke maand een dag aan een vrouw, die hemelsbreed een paar honderd meter verderop woont. Zij bezoekt zo maandelijks haar ouders op leeftijd in een lastig te bereiken locatie in het Westen van het land. Dat bespaart haar veel reistijd met het Openbaar Vervoer en kosten. En wij zijn geholpen met de kleine tegemoetkoming in onze autokosten!

Sta jij open voor dit soort deeleconomie-initiatieven?

25 opmerkingen:

 1. Ik ervaar toch ook wel een emotionele drempel. Wat als iemand schade maakt, als is het per ongeluk. Weet je dan zeker dat het gerepareerd en vergoedt wordt?
  Ook de slijtage van je auto is gevoelsmatig voor mij een probleem. Ik heb dan ook al een hele oude auto (17jr oud) waar ik heel voorzichtig mee ben omdat ik er het liefst nog heel lang mee zou willen rijden. Grtjs, Astrid C,

  (leuke stukjes schrijf je, vind ik)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie! Ik kan mij goed voorstellen dat het een emotionele drempel is. Helemaal als je zo voorzichtig bent op jouw auto. En wie is dat niet? Aan de andere kant is het een gebruiksvoorwerp; dat hebben wij ook heel lang niet zo gezien.

   De auto is gedurende de huurperiode all-risk verzekerd. Ook voor schades die per ongeluk ontstaan. Je krijgt ook een groene kaart en schadeformulier mee als huurder. En altijd een telefoonnummer van SnappCar om naar toe te bellen (ook voor pechhulp).
   Gelukkig hebben wij het nog nooit aan de hand gehad, maar gezien de service die wij al wel ervaren hebben van SnappCar heb ik daar wel alle vertrouwen in.

   Verwijderen
 2. Ik vind het een mooi initiatief. Toch denk ik niet dat wij onze auto zouden aan bieden. Op de momenten dat manlief te werk is. Heeft hij de auto mee. Hij loopt ploegendienst en werkt dus op onregelmatige tijden, hoewel daar wel regelmaat in zit. Is hij wel thuis en de auto dus voor de deur pakken wij de auto toch wel heel veel! Ik moet bekennen dat wij zelfs de kinderen naar en van school halen. De basisschool is slechts 1km verderop. Voor mijn lichaam (reuma) een hele belasting zonder auto. Ook doen wij de boodschappen om de hoek met de auto. Dan hoef ik de boodschappen niet in en uit te pakken dat doet manlief, zou ik hem zelf op pad sturen komt hij met heel andere ( duurdere) producten thuis. Hij ziet het verschil niet en snapt niet hoe ik wel met ons budget uit kom en hij niet, hij koopt toch het zelfde!?! Wij hebben er dus onze eigen weg in gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer reageert! En voor jouw bekentenissen :-)
   Het is voor iedereen ook verschillend of zo'n initiatief je past en of het in te passen is in het eigen autogebruik. IK ben het met je eens dat het goede initiatieven zijn om door autodelen het gebruik van auto's te verminderen.

   Verwijderen
 3. Dit zou ik geloof ik niet durven. Mijn auto is ook nog vrij nieuw en ik denk niet dat de opbrengsten opwegen tegen de afschrijving die je hierdoor krijgt. Maar dat kan ook gevoelsmatig zijn hoor, dat hoeft niet per definitie waar te zijn. Bovendien heb ik op bepaalde tijden mijn auto wel nodig, en als een ander hem dan net in de prak heeft gereden, dan is het fijn dat dat opgelost wordt, maar heb ik nog steeds wel een probleem. Kan mij zelf ook overkomen natuurlijk, maar dan kan ik mezelf er tenminste op aankijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie!
   De dekking van de kosten van afschrijving zitten met name verwerkt in het aantal kilometers dan een huurder mag rijden. Dit kun je als verhuurder instellen. Wij rekenen met onze zeer zuinige kleine auto met maximaal 100 vrij te rijden kilometers per dag; elke meer gereden kilometer kost de huurder bij ons € 0,10. Dit dekt de lading vrij goed. Wij denken dat het dan ook meer gevoelsmatig is; dit hadden wij ook toen wij over deelname aan dit initiatief nadachten. Datzelfde geldt voor het meegeven van je auto en wat er kan gebeuren. Inmiddels zijn wij daar over heen :-) Maar wij begrijpen je punt hoor!

   Verwijderen
 4. Ik ben de auto ook als een gebruikvoorwerp gaan zien in plaats van een verlengde van je eigen huis of als een jas die om je heen zit. Of iets anders. Ik heb mijn 22 jaar oude auto daarom afgelopen jaar niet meer vervangen en leef nu autoloos. Dacht veel gebruik te gaan maken van autodelen, maar ov en fiets/lopen volstaat voor mij. Ja, ik krijg wel eens meewarige reacties van vooral familie, maar die pareer ik wel. Het voelt voor mij absoluut als een bevrijding autoloos te leven. Niet meer al die zorgen erover. Dat het Klimaatakkoord ook aanbeveelt auto's op fossiele brandstof te vervangen door milieuvriendelijker vervoer is natuurlijk een stimulans voor mij. Het zal in de toekomst echt anders moeten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi beschreven! Knap dat je de keuze hebt gemaakt om autoloos door het leven te gaan en hoe je hier mee omgaat met je (directe) omgeving.
   Voor ons is een autoloos bestaan nog een stap te ver. Maar een interessante gedachte is het wel.

   Verwijderen
 5. Even terug op het onderwerp 'wat als.../verzekering':
  als huurder van Snappcarauto's heb ik begrepen dat een auto niet verzekerd is via de verzekering van de eigenaar als deze verhuurd wordt. Snappcar sluit dus een aparte verzekering af voor het gebruik van de auto. En ja, de vergoeding die een Snappverhuurder ontvangt, zie ik ook als een naar boven afgeronde bijdrage in wegenbelasting en afschrijving.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt. SnappCar sluit een aparte all-risk verzekering af voor de huurperiode van de auto.
   En ja, zo zien wij het ook :-)

   Verwijderen
 6. Ik neem aan dat de opbrengst bruto is en je daar nog belasting over moet betalen? Ik heb zelf ook een oude auto die denk ik niemand wil huren. ;) Ik zit wel te denken of ik nog een andere ga kopen als deze echt op is. Ik hoop er echter nog lang mee te doen. Repareren is over het algemeen toch goedkoper dan een andere kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, deze opbrengst is netto. Er hoeft geen belasting over betaald te worden, zo lang de verhuur maar incidenteel is.
   Op de site van SnappCar staat hierover het volgende, na overleg met de Belastingdienst:

   "Gemiddeld kun je als particulier zo'n 5000-6000 euro per jaar belastingvrij verhuren.Omdat het om een transactie tussen consumenten gaat, hoef je ook geen BTW te betalen.

   Maar, zodra je jouw auto op een commerciƫle manier verhuurt, is er sprake van bedrijfsvoering. En dan zijn de transacties BTW-plichtig. Je moet in dat geval de verhuurinkomsten opgeven bij de Belastingdienst."

   Ik denk dat je nog versteld staat wat er aangeboden wordt en hoe vaak deze auto's gehuurd worden. Bij ons in de wijk worden ook een aantal echt oudere auto's aangeboden en deze worden geregeld verhuurd. De verhuurprijs is er dan ook wel naar (rond de 20 euro per dag, die de huurder betaald; hier houdt je iets meer dan de helft van over).

   Het is vaak voordeliger een auto zo lang mogelijk op te rijden dan een andere te kopen, tenzij de onderhoudskosten te hoog worden. Maar dat spreekt voor zich :-)

   Verwijderen
  2. O dat is netjes dat je daar geen belasting over hoeft te betalen. Ik zou mijn auto niet eens durven verhuren want die is zo rommelig daar wil niemand in zitten. ;) En voor een tientje vind ik het risico dat iemand hem in de prak rijdt toch te groot. Maar zelf gaan huren als ik er geen meer heb is een erg goede optie.

   Verwijderen
 7. Hmm, interessant! Ook eens naar kijken, hier ook zo'n oud gebakje voor de deur wat zeker 12 dagen per maand stil staat..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nu begin ik er ook aan te denken. Ik heb thuis wel een mooie auto staan maar rij er zeker niet dagelijks in. Ik denk dat ik even goed op hun website ga kijken en goed bij mezelf te raad gaat of het praktisch is voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nu begin ik er ook aan te denken. Ik heb thuis wel een mooie auto staan maar rij er zeker niet dagelijks in. Ik denk dat ik even goed op hun website ga kijken en goed bij mezelf te raad gaat of het praktisch is voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, bedankt voor jouw reactie! Het is zeker de moeite waard om eens op hun website te kijken. Ik ben benieuwd of je het wat vindt.

   Verwijderen
 10. Hi Bespaar balans, leuk je reactie bij onze blog. Ik heb deze van je helemaal gemist. Leuk te lezen dat het zo goed bevalt! En mooi om ook een vast iemand te hebben. Hopelijk krijgen wij ook vaste klanten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Ik hoop dat jullie net zulke positieve ervaringen zullen hebben als wij tot op heden.
   Een vaste huurder is inderdaad fijn. Wij helpen haar en zij ons met een kleine tegemoetkoming in de auto kosten. Succes met de verhuur!

   Verwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als huurder een niet verhaalbare schade bij verzekeraar SnappCar veroorzaakt aan auto van verhuurder dan is verhuurder afhankelijk coulance SnappCar. Denk aan schade veroorzaakt door onoordeelkundig gebruik van de auto. Is nu 2 X gebeurd bij mijn auto....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. We hebben sinds kort ook een eigen auto, daarvoor altijd lease auto gehad. De auto hebben we niet meer nodig voor woon-werkverkeer en staat daardoor vaak stil. Ik zit er ook aan te denken te gaan verhuren via Snappcar, deels om de deeleconomie aan te moedigen. Maar ook om onze vaste lasten van de auto te drukken.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews