donderdag 7 januari 2016

Waterverbruik: bewuster omgaan met leidingwater

Afgelopen week schreef Lekker Leven Met Minder over haar watergebruik in 2015. Toevallig of niet, op diezelfde dag viel een e-mail in onze digitale postbus met het verzoek om onze waterstanden door te geven.

Hoewel wij in het verleden wel onze meterstanden voor elektriciteit, gas en water bij hielden, zijn deze al jaren stabiel. Het afgelopen jaar hebben wij deze meterstanden wel periodiek, maar zeker niet actief wekelijks bijgehouden. Of dat nou verstandig is of niet, blijkt wel als je - net als in het genoemde blog - ineens veel meer verbruikt dan je verwacht. 

Maar goed, op naar de watermeter. Na het aflezen en invoeren van de waterstanden bleken wij in 2015 in totaal 106 kuub water verbruikt te hebben. In 2014 was het verbruik 115 kuub. Dat is een kleine 8% minder! 
Dat klinkt als een leuke besparing, maar als je het aantal kuub omrekent in liters water, dan schrik je je lam. Het is toch een goede 106,000 liter water. Dat is op dagbasis zo´n 290 liter. Als je hier even stil bij staat, is dat erg veel.

De besparing is op zich best vreemd. In het afgelopen jaar zijn wij hier niet bewuster mee om gegaan dan in het jaar er voor. Wij hebben bijvoorbeeld al jaren een waterbesparende douchekop, douchen om de dag en gebruiken hierbij een zandloper en het toilet beneden heeft een waterbesparende knop.
Maar, we besproeien de tuin met leidingwater. Ook de duikspullen van Y. worden na gebruik gespoeld met leidingwater.
Hoewel, als wij er nu over nadenken, heeft Y. ten behoeve van zijn herstel zelfs twee keer per dag kort moeten douchen. Hij heeft niet kunnen duiken, maar of het verschil in watergebruik hier tegen elkaar opweegt lijkt ons sterk wagen wij te betwijfelen.

Dan spookt toch het astronomische aantal gebruikte liters door ons hoofd: 106.000 liter. Wat is het gemiddelde gebruik voor een gezin van twee volwassenen en één kind van 10 jaar? Het NIBUD stelt ons gerust: bij een driespersoonshuishouden is een gebruik van 127 kuub water 'normaal'. Als wij terloops even bij de andere statistieken voor elektriciteit en gas kijken, zien wij dat er hier fors onder zitten. Maar goed, dat is voer voor een ander blog :-)

Toch denken wij dat wij kritischer moeten zijn om op het goedkope, maar steeds schaarser wordende drinkwater te besparen. Wat gaan wij concreet doen? 
Wij nemen de volgende acties:

  • nog beter letten op hoe lang wij douchen, door de zandloper strikter te gebruiken;
  • het toilet beneden meer gebruiken voor 'de kleine boodschap';
  • een tweedehands regenton kopen voor in de tuin, waarmee alle planten gedurende het jaar kunnen worden besproeid;
  • bij toekomstige vervanging van kranen (wellicht dit jaar al in de douche) een waterbesparende kraan aanschaffen;
  • Ook zullen wij de periodieke controles meterstanden opschroeven naar maandelijkse controles.
Wij zijn benieuwd of deze acties leiden tot minder waterverbruik, en zo ja hoeveel dat op jaarbasis is.

Let jij op hoeveel water je verbruikt? En maak je ook gebruik van waterbesparende maatregelen? Tips zijn natuurlijk altijd welkom!






16 opmerkingen:

  1. Zeker letten wijbop ons verbruik US al jaren zo rond de 50 m3 met gezin van 6 personen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waaw, 50m3 voor 6 personen is wel een heel laag jaarlijks verbruik.... Wij zitten met een jaarlijks verbruik van 10.5 m3 per persoon en ik zie niet in op welke manier wij nog minder zouden kunnen verbruiken.

      Verwijderen
    2. Ik ben net zo verwonderd als anoniem hierboven. Zou jij eens wat meer willen vertellen hoe jullie een dergelijk verbruik realiseren?

      Verwijderen
  2. Manlief doucht altijd op zijn werk, zijn werk kleding word gewassen op het werk, het enige wat hij dagelijks mee naar huis terug neemt is zijn handdoek. Dit scheelt aanzienlijk in water verbruik. Zelf heb ik niet genoeg energie om dagelijks onder de douche te staan. Ik mag blij zijn als ik het 2 xin de week red, de rest was ik me bij de wastafel, de kinderen gaan meestal ook 2x in de week in bad. De was machine goed vol doen reduceert ook het aantal wasjes in de week tot 7. Snachts spoelen wij de plasjes niet door, dan worden de kinderen wakker. ( maakt echt heel veel lawaai) dit alles gaat dus niet bewust om te besparen toch brengt het een flinke besparing op ten op zichte van andere gezinnen. Het valt mij vaker op dat Nibud wel heel ruim rekent met water, stroom en gas verbruik ook boodschappen budget vind ik aan De ruime kant.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan mij voorstellen dat als je man doucht op het werk, en zijn werkkleding daar ook wordt gewassen, dat dat al scheelt in het water- en energieverbruik. Die mogelijkheid hebben wij (helaas) niet. Wassen aan de (waterbesparende)kraan scheelt denk ik ook veel water i.p.v. douchen. Ik vrees dat wij dan toch sneller een korte douche zouden pakken. Maar goed, je schrijft ook dat dat met jouw energieniveau te maken heeft.
      Wassen doen wij ook enkel met volle trommel in het daltarief.
      Voor ons gezin van drie personen volstaan twee tot uiterlijk drie wassen per week.

      Dat het Nibud wel (heel) ruim rekent, was mij ook opgevallen. Of wij zijn ons inmiddels gewoon meer bewust dan de gemiddelde Nederlander :-)

      Verwijderen
  3. Mijn man kan zich ook altijd op het werk douchen en de werkgever stelt handdoeken en washandjes ter beschikking. Na gebruik mogen die washandjes in een wasmand die naar de wasserij gaat. Voordeel : minder waterverbruik, minder water opwarmen en minder handdoeken wassen.

    Ik douche maar één keer per week want mijn huid droogt daar teveel van uit. Als ik douche beperk ik de tijd : kraan open, lichaam en haar natmaken, kraan toe, inzepen en haar wassen, inzepen, kraan open en afspoelen. Op een paar minuten ben ik volledig gewassen. Ik vang ook altijd het douchewater op in een kleine badkuip en dat water recykleer ik nadien door het als spoelwater voor het toilet te gebruiken. Ik was me dus dagelijks aan de lavabo maar ik zet in de lavabo een plastieken teiltje met het water. Nadat ik me gewassen heb, kan ik dat water gebruiken om door het toilet te gieten.

    Ons ene toilet heeft een bespaartoets, het andere toilet niet maar dat wordt minder gebruikt. In 'dat' toilet ligt in de spoelbak een met water gevulde plastieken fles zodat bij elke spoeling minder water gebruikt wordt.
    Nachtplasjes worden hier ook niet doorgespoeld.

    Wij hebben in de tuin 3 regentonnen staan om hemelwater in op te vangen en in de periodes dat er geen verwarming in huis is, haal ik met een emmer water uit die regentonnen en gebruik dat om het toilet door te gieten. In de stookperiode doe ik dat niet aangezien ik vermoed dat ik teveel warmte uit de keuken zou verliezen door elke keer ik buitenga de deur open en toe te doen.
    Ik kuis met regenwater en de paar keer dat de auto gewassen wordt, gebruik ik ook regenwater.
    In de zomerperiode beperken we het besproeien van de tuin en gebruiken daar ook regenwater voor. De tuin teveel besproeien is niet goed omdat de wortels van de planten dat te weinig diepe wortels vormen en niet zo sterk zijn.

    Spoelwater van groenten gebruik ik ook om het toilet door te gieten.

    Kraan niet laten openstaan bij het tandenpoetsen, handenwassen, enkel wasmachines met volle waslading wassen.

    Wij zijn met twee personen en het waterverbruik bij de afrekening van vorig jaar was 21m3.
    liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, Liesbet!
      Wow, 21m3 voor twee personen! Jullie zijn goed en bewust bezig zeg, om het waterverbruik (en daarmee gasverbruik) te reduceren!
      Wij kunnen zeker wel wat met de door jou genoemde tips, bedankt! Al denk ik dat het opvangen van water tijdens het douchen/wassen voor het doorspoelen van het toilet voor ons nu nog een stap te ver gaat.

      Gisteren hebben wij een grote regenton besteld, om de planten binnen en buiten water te geven en hiermee de auto te wassen. Ook gaan wij, zoals Creanda hieronder voorstelt, waterbespaarders aanschaffen. Stapje voor stapje maken wij vorderingen :-)

      Verwijderen
  4. De Bespaarbazaar.nl verkoopt van die waterbespaarders die je in een kraan kan doen. Daardoor komt er minder water uit. Kleine investering, scheelt ook alweer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! En bedankt voor de tip. Hoe logisch deze tip ook klinkt, wij hadden nog niet aan deze mogelijkheid gedacht. Wij gaan deze zeker op korte termijn aanschaffen!

      Verwijderen
  5. Wij hebben een 1,5 persoons huishouden, geen tuin, en gebruiken al jaren tussen de 18 en 19m3 per jaar totaal aan water.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lobke, bedankt voor jouw reactie! Dat is een mooi, zuinig verbruik. Hoe realiseren jullie dit?

      Verwijderen
    2. De belangrijkste actie: een waardeloze douche hebben: lage waterdruk, klein, overgevoelige huid. Je staat dus automatisch zo kort mogelijk onder de douche en maximaal 1x per week. (dagelijks een poedelbeurt met een washand)
      We hebben meestal maar 1 of 2 wassen in de week door kleding te luchten en meerdere dagen aan te hebben.
      Geen afwasmachine, die past niet in de keuken, en maar 2 of 3x afwassen per week.
      Geen planten in huis: allergisch.
      En beiden overdag eigenlijk niet thuis, dat scheelt in toiletbezoek.
      geen tuin, dat scheelt heel veel natuurlijk.
      consequent kraan dicht bij handen wassen (inzepen), tandenpoetsen en vergelijkbare klusjes.

      Ik denk dat dat de belangrijkste wel zijn.

      Verwijderen
  6. In het tuinseizoen gebruik ik een afwasteiltje in de gootsteen, waar ik water in opvang. Dit gaat allemaal de tuin in en soms weet ik gewoon niet op welke plant ik het water nu weer moet gooien, omdat ze al zoveel gehad hebben. Dan merk je pas, hoeveel water een mens verbruikt. En ik zit onder het gemiddelde 39 kuub water voor 1,5 persoon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Het begint inderdaad met bewustwording. De laatste dagen let ik er bewust op hoe vaak je even de kraan gebruikt en hoeveel liter dat met zich mee brengt. Met de nog te nemen maatregelen, nemen we in ieder geval een stap in de goede richting.

      Verwijderen
  7. Ik heb lang in de watermanagement sector gewerkt en ga dan ook bewust met water om. Veel wat ik ook doe is al genoemd.

    Wat ik NIET doe is bij het douchen de kraan tussendoor dichtdoen, dat vind ik vreselijk om koud en nat te staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie! Ik kan mij zo voorstellen dat als je (lang) in deze bedrijfstak hebt gewerkt, je bewuster met water om gaat. En waar voor jou de grens ligt :-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews