woensdag 13 januari 2016

Wat zijn wij waard?

Begin deze week zagen wij een reclame van het tv-programma 'Wat ben je waard?' voorbij komen.
De eerste uitzending werd vorige week woensdag uitgezonden. 
Gisteren hebben wij het programma via Uitzending Gemist terug gekeken. Vanavond kijken wij naar de tweede aflevering.

Los van het gegeven dat wij onze doopceel niet persoonlijk op televisie breed willen uitmeten, is het natuurlijk wel interessant om te zien hoe anderen het op financieel vlak voor elkaar hebben :-)

In dit tv-programma benadert de presentator 'willekeurige' mensen op straat met de vraag of zij weten hoeveel zij waard zijn.
Als deze mensen met het programma mee willen werken, dan worden de financiën doorgelicht door een financieel expert en wordt de inboedel en een eventuele koopwoning getaxeerd door respectievelijk een inboedelexpert en een makelaar. Door alle bezittingen op te tellen en de schulden er van af te trekken wordt de waarde van de deelnemers vastgesteld.

In deze uitzending bleken de uitgesproken verwachtingen verrassend dichtbij de werkelijkheid te liggen.

Ondanks dat wij onze financiën goed op orde hebben, hebben wij in februari van het vorige jaar deze vraag voor onszelf beantwoord. Niet door het invullen van de 'test' op de site van tv-programma, maar door zelf een berekening te maken. 
Wij bleken op dat moment € 38.124,60 waard te zijn:


Februari 2015
Inboedel
€ 5.000,00
Spaargeld
€ 22.387,00
Waarde auto
€ 5.500,00
WOZ waarde
€ 199.000,00
Totaal bezittingen
€ 231.887,00
Af: resterende hypotheek
€ 186.862,40
Af: familielening kozijnen
€ 6.900,00
Wat zijn wij waard?
€ 38.124,60
  
Bij het invullen van de bedragen voor een actuele berekening, vroegen wij ons af hoe wij destijds aan het bedrag voor onze inboedel zijn gekomen. In het tv-programma gaat een inboedelexpert overal bij langs en noteert de bijbehorende waarden. Wij menen ons te herinneren dat wij een schatting hebben gemaakt door kamer voor kamer na te lopen. 

Op diverse sites zijn tools te vinden om de inboedel te berekenen. De tool die wij regelmatig tegen kwamen, en betrouwbaar schijnt te zijn, is die van het Verbond van Verzekeraars. Deze tool werkt met het toekennen van punten voor:
- leeftijd van de hoofdkostwinner
- samenstelling huishouden
- nette maandinkomen van de hoofdkostwinner, en
- de oppervlakte van de woning.

De opgetelde punten worden dan vermenigvuldigd met een factor (€ 1,004). 
Als wij deze tool invullen komen wij op een inboedel van ruim € 62.000,00.
Dit lijkt ons nogal aan de extreem hoge kant. Ook al tellen wij de waarde van de zelf berekende inboedel en de dagwaarde van onze auto op, dan komen wij 'slechts' op ruim € 10.000,00.
Voor de vergelijking zijn wij dan ook uitgegaan van een gelijkblijvende inboedel (er is niet meer aangeschaft het afgelopen jaar; enkel vervangen).

Hoewel de WOZ-waarde pas eind januari of begin februari bekend wordt, ziet het plaatje er op dit moment zo voor ons uit:


Januari 2016
boedel
€ 5.000,00
Spaargeld
€ 29.968,00
Waarde auto
€ 5.250,00
WOZ waarde
€ 199.000,00
totaal bezittingen
€ 239.218,00
Af: resterende hypotheek
€ 172.294,08
Af: familielening kozijnen
€ 5.900,00
totaal
€ 61.023,92

Leuk om te zien dat - ondanks diverse woningverbeteringen - het spaargeld is toegenomen en dat met name door extra aflossingen op het aflossingsvrij gedeelte van de hypotheek wij in het afgelopen jaar meer waard zijn geworden.

Wat ben jij waard?

9 opmerkingen:

 1. psst: januari 2015 in de tweede tabel moet januari 2016 zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je scherpe blik. Al lees ik onze blogs nog zo vaak na, en foutje is blijkbaar zo gemaakt :-)

   Verwijderen
 2. Foutje moet kunnen, zeker aan het begin van het jaar. Overigens een mooie balans, wij staan voorlopig nog flink negatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dit vorig jaar ook eens berekend.
  De inboedel is zo'n moeilijk gegeven. Ik maak dit bij ons wat hoger omdat we een vrijstaande sauna en stoomcabine hebben en deze verplaatsbaar zijn.
  Stel 10.000 inclusief auto. Dan spaargeld en overwaarde hypotheek. Dan zit ik op een paar honderd euro van onze 1e ton verwijderd.
  Maar hoe kan het ieder jaar wijzigen. De hypotheek wordt minder. Het spaargeld meer. Dus wij gaan braaf komende 15 jaar door zoals wij nu doen. Dan is de hypotheek weg en zijn we weer meer waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De inboedel is en blijft een lastig verhaal. Zoals anoniem 'L.C.' hieronder schrijft is het de vraag waarvan je uit gaat: de vervangingswaarde (nieuwwaarde) of als je je spullen verkoopt. Het kan niet anders dan dat deze tool uitgaat van het eerste.

   Een mooie balans hebben jullie! En een zo nog mooier uitzicht als de hypotheek minder wordt en het spaargeld meer (er van uitgaande dat de overige factoren, zoals werk blijven).

   Verwijderen
 4. Ik zou volgens de meter op 45000 inboedel komen, nou dat is echt niet waar dus een beetje een rare tool. Wat ik waard ben zit gelukkig vet in de plus met een afbetaald huis en een goede spaarrekening. En dat allemaal van een inkomen onder de €1500. Dus zuinig zijn loont.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ineke, zoals anoniem 'L.C.' hieronder al schrijft gaat de tool waarschijnlijk uit van de vervangingswaarde (nieuwwaarde).

   Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn om zo in de plus te staan. Zuinig zijn loont zeker, iets om trots op te zijn!

   Verwijderen
 5. Ik denk dat verzekeraars de vervangingswaarde aanhouden. Je bent dus verzekerd tegen nieuwwaarde. Dat is heel wat anders dan het bedrag dat je zou krijgen als je de hele boel verkoopt. Daar gaan ze in dat programma van uit. Verzekeraars nemen ook alles mee, dus ook je kleding, boeken, cd's, hobbyspullen, keukenapp, etc. Wij hebben dit onlangs moeten uitrekenen voor een verzekering en we zijn echt geschrokken wat we kwijt zouden zijn als we alles zouden moeten vervangen na een brand b.v. Je kunt natuurlijk alles wel weer 2ehands kopen maar verzekeraars gaan nu eenmaal van nieuwwaarde uit. Je kunt wel een lager bedrag opgeven maar dan ben je onderverzekerd en krijg je ook bij deelschade minderuitgekeerd. L.C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de uitgebreide reactie en de uitleg, die erg plausibel klinkt :-)

   Ik kan mij voorstellen dat je schrikt als je echt alles goed inventariseert en vervolgens daar de vervangingswaarde van bepaalt. Dat kan flink in de papieren lopen. Ik zal mijn verzekering er ook eens op naslaan en een soortgelijke berekening gaan maken. Je triggert mij :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews