donderdag 28 januari 2016

Méér salaris, méér uitgeven?

Gisterenmiddag werd dan eindelijk het salaris van X. gestort.

De uitkomst van de diverse rekentools, die aan het begin van deze maand volop in het nieuws waren, blijkt in ons geval dichtbij de werkelijkheid te liggen. X. ontving € 76,18 méér nettoloon. Wij rekenden namelijk op ongeveer € 75,00 netto extra.

Y. daarentegen kreeg € 7,13 extra salaris gestort. Maar, dit is niet enkel het extra salaris. Want, door een aanpassing in onze zorgverzekering is de zorgpremie aangepast. Hoewel deze aanpassing op de laatste dag van het jaar door ons is doorgevoerd, is deze aanpassing al wel verwerkt en verrekend in het salaris van Y. Dat is wel eens anders geweest. Aangezien wij vanaf deze maand € 14,65 méér zorgpremie betalen, komt de stijging van het salaris van Y. feitelijk hoger uit, namelijk € 21,78 netto per maand. 

Samen hebben wij, even los van de veranderde zorgpremie, € 97,96 méér netto salaris gekregen. Houden wij wel rekening met de veranderde zorgpremie, dan is ons salaris gestegen met € 83,31 netto. 

Wij zijn er natuurlijk erg blij mee! 
Door verhoging van - onder andere - de energiebelasting en het verder afbouwen van de arbeidskorting zal het voordeel uiteindelijk nog wel wat lager uitvallen.

De vraag is nu natuurlijk of wij deze extra inkomsten ook gaan uitgeven. In de zin van: het stimuleren van de economie :-) Het antwoord is kort: nee! Wij hebben besloten ons maandelijks spaarbedrag ten behoeve van onze buffer te verhogen. 

Uit de diverse berichtgevingen begrepen wij dat het 'extraatje' door menigeen meteen al weer wordt uitgegeven. Maar een klein deel van de ontvangers zet het op een spaarrekening om te sparen of voor de aankomende vakantie. 

Waar doe jij moet jouw 'extraatje'?

13 opmerkingen:

 1. Elke keer als ik per maand meer geld overhoud, of dat nu komt door meer inkomen of door een besparing , dan zet ik dat geld op mijn spaarrekening soms gaat het maar om een paar euro , maar ongemerkt loopt dat lekker op, en spaar ik weer wat extra geld voor mijn buffer, altijd fijn als er onverwacht grote uitgaves zijn waar ik niet op gerekend had

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een heel goed voorbeeld van hoe kleine beetjes grote beetjes worden :-)

   Verwijderen
 2. Bij ons was het nog niet duidelijk hoeveel het netto oplevert. Dus we wachten volgende maand nog even af. Bij ons is het altijd zo dat wat er overblijft op de spaarrekening gaat, of als de buffer vol genoeg is; op de aflossingsrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is dan nog even spannend :-) Is dat een bewuste keuze, om wat overblijft op de spaarrekening / aflossingsrekening te zetten? Wij doen het net andersom: wij zetten bij binnenkomst van onze salarissen alvast de spaarbedragen / extra aflossingen op zij.

   Verwijderen
 3. Als ik het zo zie bij manlief is hij een stuk achteruit gegaan. Het is nu echter nog moeilijk te zien door allerlei nabetalingen. We wachten af tot volgende maand.
  En nee, alles wat wij altijd extra krijgen wordt gewoon gespaard. Het leven dat wij nu leiden is goed.
  Wel kan het zijn dat bv ik niet meer uitkom met het boodschappengeld en dat ik dat verhoog. Dat is vorig jaar januari gebeurd. Nu heb ik 100 euro per week en dat gaat goed. Alle extra's gaan naar de spaar/aflossing/auto.
  En dat is inmiddels een aardige hoop maandelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als er in het salaris allerlei nabetalingen (overuren, verkoop vakantiedagen en dergelijke) zijn verwerkt, dan is dat inderdaad lastig narekenen. Even geduld hebben tot volgende maand, dus :-)

   Fijn dat jullie er ook zo in zitten. Het leven is goed. Goed genoeg. Juist als iets dan niet conform planning loopt (zoals bij jullie het boodschappenbudget), is het tijd om dat te evalueren en aan te passen. Goed bezig, toch! ;-)

   Verwijderen
 4. Hier is het nogal een brij door alle onregelmatigheidstoeslagen, wisselende onkostenvergoedingen en CAO-aanpassingen... Meer, minder? Het lijkt iets meer te zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij gaat het in het fun potje. Ik spaar al zoveel, ik vind het wel genoeg zo. Ik vind het prettiger om voor alle doelen een apart potje te hebben om zo de grote spaarpot onaangeroerd te laten. Op termijn zal er wel een keer een auto uit de grote spaarpot moeten maar dat is geen probleem, er zit genoeg in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is heel herkenbaar. Wij hebben ook diverse spaarpotjes (spaarrekeningen) waar wij voor onze doelen geld op zetten. Niet voor leuke dingen overigens, daarvoor hebben wij maandelijks een 'budget' voor. Alles wat wij dan niet gebruiken, gaat naar de grote spaarpot. Jullie zetten dat wel elke maand apart? Goed hoor!

   Verwijderen
 6. Mijn man heeft zijn eerste AOW en pensioen gehad deze maand, en dat is ruim 100 euro minder dan het salaris wat hij had. Ik ben ruim 4 jaar jonger, dus geen partner-AOW, wisten we natuurlijk wel dus we hebben ons er wel op voorbereid. Geen eindejaarsuitkering, vakantiegeld e.d. zodat we in totaal mee dan 300 euro per maand minder hebben dan in zijn werkzame leven. Dus dat is verschillende uitgaven herzien. Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Rianne! Dat is een flink bedrag zeg dat jullie minder krijgen, ook al bereid je je er op voor. Het is toch even slikken. Welke uitgaven hebben jullie herzien? Kies je er dan bewust voor om te bezuinigen op leuke dingen of zijn er andere zaken waarop je dat toepast?

   Verwijderen
  2. Als besparing hebben we ons kleding budget van 100 euro p. maand gehalveerd.Onze vakanties kunnen we nu buiten de schoolvakanties houden, dus dat budget ook gehalveerd.Een tijdschrift opgezegd, ons zakgeld verminderd, en het bedrag wat we per maand spaarden wordt ook verlaagd, zo moet het lukken, Rianne

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews