zaterdag 2 januari 2016

Dalende spaarrente

2015 was het jaar waarin de spaarrente bij de grote banken voor het eerst onder de 1% dook. De spaarrente bij het overgrote deel van de Nederlandse internetspaarbanken lag toch nog wel enkele tienden daarboven. 

Afgelopen week ontving ik echter van M.oneYou het bericht dat zij de variabele spaarrente per 30 december 2015 verlagen van 1,1% naar 0,9%. Ook van L.easePlanBank ontving ik bericht dat de spaarrente per 1 januari 2016 wordt verlaagd van 1,1% naar 1,0%. Eerstgenoemde bank verlaagt ook de rentes van haar spaardeposito's; laatstgenoemde bank doet dat vooralsnog niet.

Gezien de lage rente die onder andere de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert, was dat ook wel te verwachten. Maar toch is het - althans voor ons - een soort psychologische grens: 1%. Je zou denken dat geen van de banken als eerste onder een variabele spaarrente van 1% wil duiken om zo geen klanten kwijt te raken. Toch verlaagt M.oneYou als eerste grote internetspaarbank haar rente tot onder de 1%. 

Is dit dan het moment om te gaan shoppen met je spaargeld?

Het raadplegen van diverse internetsites, waarop de spaar- en depositorentes worden bijgehouden, leverde een maximale variabele rente op van 1,25%. Je wordt dan wel geacht een betaalpakket af te nemen, waardoor de te ontvangen variabele rente helemaal niet interessant meer is. De overige aanbieders zitten net boven of op 1% variabele internetspaarrente.   

Als wij er rationeel naar kijken, dan is een of twee tiende procent variabele spaarrente verschil natuurlijk kruimelwerk. Het gaat in ons geval dan om een paar euro meer of minder. Daarbij speelt ook, hoewel de inflatie relatief laag is, je per definitie inteert op je spaargeld. Aan de andere kant kun je ook denken dat elke euro er weer één is, en het best loont om eens rond te kijken.
Een ander alternatief is om te gaan beleggen. Aangezien beleggen iets is voor de lange termijn en wij a) altijd over de buffer willen beschikken en b) het resterende spaargeld nodig hebben voor onze doelen in 2016 is dit voor ons geen optie.

Wij hebben dan ook op de laatste dag van het jaar al ons spaargeld overgeheveld van M.oneYou naar de L.easePlanBank, waar wij al een aantal deposito's hebben lopen. 
Onze buffer staat nu op de internetspaarrekening met een rente van 1%. De overige spaarpotjes hebben wij gestort in deposito's, van 3 maanden tegen 1,1% rente en van 1 jaar tegen 1,4% rente.
Het geld uit het eerste deposito hebben wij op korte termijn (klein half jaar) nodig als aanbetaling om de kunststof kozijnen te laten plaatsen. Het andere deposito loopt vrijwel tegelijkertijd af met een al lopend deposito, die wij in februari 2015 afsloten voor twee jaar. Toen was de rente nog 2,35%. Zo snel kan het dus gaan...

Voor diegenen die zich afvragen wat de spaarrente gaat doen in 2016 is het blog van spaarrente.nl interessant om te lezen.

Houd jij de variabele spaarrente van jouw bank in de gaten? En wanneer is voor jou het moment om van (internet)spaarbank te wisselen? Of trekken andere vormen, zoals beleggen of crowdfunden, nu meer?

8 opmerkingen:

  1. Voor ons is het van belang om de (rest) schuld eerst geheel af te lossen( terug betalen aan familie )Dus eerlijk gezegd let ik momenteel niet op de te ontvangen rente. Des te meer op de te betalen rente. Wij hebben zelfs het spaargeld wat voor de studie van de kinderen bedoeld was gebruikt om af te lossen. Het verschil 1,2?% ontvangen tegen 6,3% betalen. Wij betalen de rente liever aan de kinderen dan aan de bank....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie! IK kan mij voorstellen dat de prioriteiten voor jullie anders liggen, en dat je dan niet let op de spaarrente die je ontvangt. Soms breekt nood wetten, en moet je naar deze middelen grijpen. Ik ben het volledig met je eens dat je liever het bedrag met rente aan de kinderen terug betaalt dan aan een bank.

      Verwijderen
  2. Ik zit bij dezelfde spaarbanken als jij. Ik heb dezelfde mailtjes gekregen in de vakanteperiode. Voor mij was dit reden om weer verder te kijken naar andere spaarbanken. Ik ben zo bij Argenta uitgekomen. Nog steeds 1,2% vrij opneembaar. Enige nadeel is dat de rente maar 1x per jaar wordt bijgestort, terwijl dat bij de andere banken elke maand of elk kwartaal is.
    Maar voor de buffer, die in principe lange tijd staat is dat geen probleem voor ons..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie. Ook wij hebben naar A.rgenta gekeken, omdat daar de variabele rente, zoals jij beschrijft, erg aantrekkelijk is. Minpunt is gelijk aan het minpunt dat jij noemt. Tweede minpunt is dat deze bank enkel een bijkantoor heeft in Nederland en daarmee niet onder het Nederlands garantiestelsel valt. Wel valt het onder een soortgelijk Belgisch garantiestelsel met dezelfde dekking.
      In het geval dat, moet je je bij de Belgische regering melden. Voor ons vooralsnog reden om voor een Nederlandse bank te kiezen. Wil je het ons binnenkort wel laten weten wat jouw ervaring is met deze bank (aanmeldprocedure, etc)?

      Verwijderen
    2. Aanmeldprocedure was binnen een dag gepiept. Binnen 10 minuten had ik een rekeningnummer, zelfs buiten kantooruren. Ter identificatie dien je dan een foto/kopie van rijbewijs of paspoort te mailen, daar liep ik wat vertraging op doordat ik de foto's met mijn ipad had gemaakt. Die maakte te onduidelijke foto's.
      Opnieuw gemaakt met de telefoon en gemaild en uiteindelijk binnen een etmaal een werkende rekening.
      Ben daar heel tevreden over. Ook de proefstorting van 1 cent was binnen een dag binnen op de rekening.

      Verwijderen
    3. Bedankt voor het delen van je ervaring! Dat klinkt efficiënt. Weet je toevallig ook of je bij Argenta meerdere rekeningen kan openen voor doelsparen (net als bij MoneYou) Dat vind ik namalijk nu wel de beperking bij L.easePlanBank?

      Verwijderen
    4. Heb ik gisteren toevallig ook gedaan. Kan gewoon. Binnen een minuut geregeld. Je kunt ze zelfs een naam geven, net als bij m.oneyou.

      Verwijderen
    5. Dat klinkt dat wel erg interessant, nu blijkt dat dat kan bij A.rgenta. Al blijft het natuurlijk een niet-Nederlandse bank :-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews