donderdag 21 januari 2016

Microkredieten van Wakibi

Zoals wij afgelopen dinsdag in onze wekelijkse blog met het thema 'Budgetkeuze' al schreven, steunen wij 'goede doelen' tegenwoordig op een andere manier dan via de bekende loterijen. Hoewel wij niets hebben tegen deze manier om goede doelen te steunen, past deze andere manier beter bij hoe wij tegenwoordig in het leven staan.

Het platform van Wakibi biedt de mogelijkheid om kleine leningen (lees: microkredieten) aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te verstrekken. Je bepaalt zelf welke ondernemers je wilt ondersteunen. Daarbij kun je een bewuste keuze maken om ondernemers in specifieke landen en/of sectoren te steunen. Ook is het mogelijk om leningen te verstrekken aan individuen of aan groepen. Selectie is zelfs mogelijk op geslacht.
Per project wordt een korte omschrijving gegeven van de persoon die de lening aanvraagt, het doel van de lening en het toekomstperspectief. Ook wordt informatie over de gevraagde lening getoond en van de organisatie die het bedrag al heeft voorgeschoten. Dit laatste is interessant, omdat hieruit ook af te leiden is of er sprake is van wanbetaling. Deelname kan risico's met zich mee brengen. Het kan dus best zijn dat (een deel van) het geleende geld niet terug wordt betaald. Goed om je hiervan bewust te zijn! 

Als de lening is terugbetaald, dan kun je - als je dat wilt - het geld weer opnieuw uitlenen of laten terugstorten op jouw bankrekening.

Waarom kozen wij voor Wakibi?
Wat ons zo aantrok in dit concept is dat met een naar onze maatstaven klein microkrediet ondernemende mensen een kans krijgen om hun doelen te bereiken, hun droom te verwezenlijken. Wij willen hierbij graag helpen, door met onze bijdrage hen misschien nét dat steuntje in de rug te geven, waarmee ze verder kunnen komen. Het platform is overzichtelijk en biedt voldoende informatie.

Wie hebben wij gesteund met onze eerste leningen?
Wij hebben vier projecten uitgekozen. In die tijd was de minimale deelname € 22,00 per project. In totaal hebben wij dus € 88,00 ingelegd.
De eerste leningen hebben wij verstrekt aan diverse individuen, die de leningen inmiddels - op één na - hebben terugbetaald:
 • Sanare is 43 jaar en woont in Kenia. Hij is getrouwd en heeft maar liefst tien kinderen. In het dagelijks leven is hij boer. De gevraagde lening heeft hij gebruikt om zaden te kopen en zijn veestapel van schapen uit te breiden. Ons deel van de lening is in zijn geheel terugbetaald. 
 • Danis woont in El Salvador, is alleenstaand en zorgt voor zijn tienjarige zoon. Hij is elektricien. De lening die hij heeft aangevraagd was bedoeld om gereedschap en materiaal aan te kunnen schaffen. Hij heeft ons deel van de lening volledig en tijdig aan terugbetaald.
 • Eloise is 29 jaar. Ze komt uit de Filipijnen, is getrouwd en heeft drie kleine kinderen. Ze koopt, onderhoudt en verkoopt vee. Ze heeft de lening volledig en op tijd terugbetaald. 
 • Norman uit Nicaragua. Hij is 39, heeft gestudeerd, werkt en woont met zijn vrouw en twee schoolgaande kinderen bij zijn schoonzus. De verstrekte lening is bedoeld voor bouwmaterialen, om zo een eigen huis te bouwen. Van ons deel van deze lening van € 22,00 is slechts € 10,48 terugbetaald.  

Wie steunen wij nu?
Nu het overgrote deel van het uitgeleende geld weer retour is, hebben wij begin december 2015 besloten het specifiek te investeren in de studie van een tweetal studenten:
 • Fatima, 20 jaar oud uit Paraguay. Zij volgt nu een rechtenstudie. De lening die zij heeft gekregen is bedoeld om het studiegeld te kunnen betalen. Deze lening, ons deel is € 25,00, loopt gedurende 14 maanden.
 • Reangsey, 18 jaar oud uit Cambodja. Hij studeert Economie. De lening is ook hier bedoeld om het studiegeld te betalen en een computer aan te schaffen, die vereist is voor het volgen van zijn studie. Naast zijn studie werkt hij als bewaker. Deze lening, ons deel is € 25,00, loopt 63 maanden.
De looptijd van deze leningen is langer dan bij de vorige door ons verstrekte leningen. Wij hopen dat met onze ondersteuning deze studenten een goede opleiding kunnen volgen en afronden, waarna ze voor zichzelf, en waar mogelijk hun familie, kunnen zorgen. Hopelijk inspireren zij hun omgeving om ook die stap naar een betere toekomst te zetten.

Ten slotte steunen wij een vrouw, Esther, uit Kenia. Zij is de trotse eigenaresse van een klein perceel grond waarop ze de afgelopen 5 jaar gemengde landbouw heeft toegepast. Zij wil, naast melk, eieren en diverse gewassen, ook granen gaan verbouwen. Daarvoor is deze lening bedoeld. Ook hier is onze investering € 25,00. De looptijd is 14 maanden.

Onze ervaringen
Onze ervaringen zijn over het algemeen positief. Het platform biedt heldere informatie over de projecten, die makkelijk op categorie zijn te vinden. Wij hebben echt het gevoel dat wij een steentje kunnen bijdragen. Al kunnen critici nog altijd aandragen dat de verhalen gefingeerd kunnen zijn. Die indruk hebben wij niet. 
Ook de communicatie over de terugbetalingen verloopt soepel. Wat hier aan verbeterd kan worden is dat je nu zelf de terugbetalingen moet optellen om te kijken of het uitgeleende geld is terugbetaald. Handiger zou het zijn om de terugbetalingen per project in te kunnen zien. Dat overzicht is er feitelijk wel, als onderdeel van de projectbeschrijving, maar deze wordt niet bijgewerkt. Terugbetalingen worden alleen bijgewerkt in de persoonlijke 'Mijn Wakibi'-omgeving.
Daarnaast zien wij nog wel een verbeterpunt. Als iemand niet terug kan betalen, om wat voor reden dan ook, dan zouden wij graag een reden horen. Nu is het een gegeven. Wij denken dat dit voor meer begrip zorgt bij de deelnemers.

Sta jij er voor open om deel te nemen aan een dergelijk platform?

3 opmerkingen:

 1. Ik doe dit via Kiva, al een jaar of 6, en bijna iedereen heeft tot nu alles terugbetaald!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Fijn dat jij zulke goede ervaringen hebt met KIVA. Ik heb even op de site gekeken en het principe lijkt erg op elkaar. Wij gaan er van uit dat de ene wanbetaler een incident is. De overige ervaringen zijn positief.

   Verwijderen
 2. Ik leen ook uit via Wakibi. De terugbetalingen, en statussen, volg ik via KIVA wat relatief eenvoduig is omdat het nummer dat Wakibi gebruikt om de aanvrager te identificeren gelijk is aan het KIVA nummer. KIVA geeft een veel uitgebreider overzicht van de terugbetaling(sstatus).

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews