donderdag 14 januari 2016

Jaarafrekening elektriciteit en gas (1)

De eindafrekening van G.reenChoice over de periode 1 januari 2015 tot en met 1 december 2015 viel van de week in onze elektronische brievenbus. Wij krijgen een leuk bedrag terug, dat inmiddels ook al op onze rekening staat. 

Tijd dus om de balans op te maken van onze energiekosten van het afgelopen jaar. Om de kosten van een heel jaar te berekenen, hebben wij ook de eindafrekening van E.ssent over de laatste maand van 2014 er bij gepakt.

Wij hadden in 2014 bij hen een jaarcontract tot 1 december van dat jaar. Ondanks dat wij - net als het jaar ervoor - tijdig zijn overgestapt via een vergelijkingssite besloot G.reenchoice ons pas een maand later, per 1 januari 2015, aan te sluiten. De ingangsdatum van het contract bleef, heel wonderlijk, op 1 december 2014 in de boeken staan. Gevolg was dat wij een maand lang een variabel tarief betaalden bij E.ssent.

De cijfers op een rij:

In de periode van 1 december 2014 tot en met 31 december 2014 betaalden wij bij E.ssent zoals gezegd het variabele tarief:

 • normaaltarief over 31 dagen: 126 kwh
 • daltarief over 31 dagen: 167 kwh 
 • gas over 31 dagen: 182 m3

Totaal over deze periode te betalen: € 193,41

De ingangsdatum van het jaarcontract bij G.reenchoice was dus 1 december 2014. Dit contract is op 1 december 2015 beëindigd.  Wij hebben de overstap dit keer nog eerder geregeld. Wij zijn overgestapt naar E.ssent vanwege de welkomstbonus van maar liefst € 230,00.

Ons termijnbedrag werd op basis van ons verwacht verbruik door G.reenChoice vastgesteld op € 104,00.

Op 18 september 2015 werd bij ons een slimme meter geplaatst. Omdat de standen bij deze slimme meter weer bij '0' beginnen, ontvingen wij een aantal dagen later een tussentijdse afrekening: 

 • normaaltarief over 260 dagen: 902 kwh
 • daltarief over 260 dagen: 1001 kwh
 • gas over 260 dagen: 556 m3

Totaalbedrag van de energienota: € 755,38
In rekening gebrachte termijnbedragen: € 924,00
Terug te ontvangen bedrag: € 168,62

Vanmiddag ontvingen wij dus de eindafrekening over de resterende 75 dagen:

 • normaaltarief over 75 dagen: 276 kwh
 • daltarief over 75 dagen: 304 kwh
 • gas over 75 dagen:  148 m3

Totaalbedrag van de energienota: € 217,61
In rekening gebrachte termijnbedragen: € 312,00
Terug te ontvangen bedrag: € 94,39

Als wij alles bij elkaar optellen dan hebben wij over 366 dagen gezien het volgende verbruikt:

Elektriciteit

 • normaaltarief: 1304 kwh
 • daltarief: 1472 kwh
Totaal: 2776 kwh

Wij waren uitgegaan van een voorzichtige 2750 kwh. En dat blijkt dan aardig te kloppen :-)

Gas

 • 886 m3
Hier een meevaller: wij waren namelijk op basis van ons vorig gebruik uitgegaan van 1050 m3. De zachte winter, en een betere afstelling van de schema's in de thermostaat, hebben hier zeker aan bijgedragen. 

De totaalkosten
De totale energienota, gerekend over 366 dagen, komt voor elektriciteit en gas samen neer op € 1.335,02. Als wij dan de bedragen er weer van af trekken die teveel in rekening zijn gebracht (€ 263,01), dan komen wij uit op een netto kostenplaatje van € 1.072,01. Dit komt dan weer neer op een maandtermijn van € 89,33.

Overstap naar andere energieleverancier
Dit jaar is de overstap, net als in het eerste jaar, vlekkeloos verlopen. Per 2 december 2015 zijn wij weer klant bij E.ssent. Niet omdat wij niet tevreden zijn bij G.reenchoice. Integendeel! Naast het feit dat alle producten duurzaam zijn, de service goed is en het dagelijkse verbruik in de app heel gebruiksvriendelijk wordt bijgehouden, speelt ook het financiële aspect een rol. Ons nieuwe maandtermijnbedrag zou, volgens de aanbieding van G.reenchoice, van € 104,00 naar € 121,00 verhoogd worden. Dan wordt het verschil, rekeninghoudend met de welkomstbonus bij E.ssent, wel erg groot. 
Het is daarbij duidelijk zoeken naar de juiste balans tussen investeren in duurzame toepassingen van energie en onze portemonnee
Nu hebben wij wel groene stroom, maar het gas is niet duurzaam. 

Uitgaande van een gelijkblijvend verbruik (maar het liefst minder door bewuster met energie en gas bezig te zijn) en de welkomstbonus van € 230,00 zou het maand termijnbedrag moeten uitkomen op € 70,17. Binnenkort kunnen wij het maandbedrag aanpassen en zullen dit iets ruimer instellen op € 75,00. 

Eigenlijk is dat een raar iets, zo'n welkomstbonus. Het is het middel voor ons om nog op energiekosten te kunnen besparen, nu wij al een aantal keren zijn overgestapt. Maar eigenlijk zouden de energiemaatschappijen een groot deel van het geld voor marketingdoeleinden en welkomstbonussen, teneinde nieuwe klanten te werven, gewoon moeten gebruiken om de bestaande klanten goed en efficiënt te bedienen en wel zodanig dat ze niet eens weg zouden willen :-) 

Laat jij je leiden door welkomstbonussen, of is de keuze voor duurzame energie een belangrijkere factor?

7 opmerkingen:

 1. Beide niet. Wij zijn al jaren bij de nu,on. En dat bevalt heel erg goed, de service is fijn. En ik vind ze klantvriendelijk. Door een aantal missers bij verschillende familie leden en overstap ellende kiezen wij er voor te blijven bij de Nuon. Ookal lees ik op veel blogs dat het makkelijk en goed Geregeld word. Jullie verbruik is heel erg netjes! Altijd fijn om een bedrag terug te krijgen doordat het verbruik lager uitviel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie! Ik begrijp je angst, met name als het in jouw nabije omgeving al een paar keer mis is gegaan. Dat geeft de burger geen moed. Als je dan ook nog tevreden bent over je huidige energiemaatschappij, dan is de drempel wel groot.
   Feitelijk zou het niets meer en niets minder moeten zijn dan een administratieve overstap. Het scheelt, zoals Gewoon Vlijtig al schrijft, serieus geld.

   Verwijderen
 2. Ik heb het vorig jaar voor het eerst gedaan. Ben nog aan het wachten op de bonus die deze maand wel zal komen.
  En nu na een jaar weer terug bij es-sent. En inderdaad met een flinke bonus.
  Het jaartje omzwerven heeft me 330 euro opgebracht en een heel stuk mindere maandelijkse lasten. Van 150 naar 122 per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Elk jaar overstappen kan echt lonen, met name als je gebruik maakt van de welkomstbonussen. Zijn die er niet (zoals bij onze eerste overstap), dan scheelt het naar onze mening vrij weinig. Oktober van dit jaar staat in ieder geval weer in onze agenda om te gaan 'shoppen' :-)

   Verwijderen
 3. Nog niet gedaan. Wel gekeken dit jaar. Maar van G.reenchoice naar Q.urrent leverde wel 175€ bonus op, maar dat werd per maand uitgesmeerd. Uiteindelijk leidde dat op een jaar tot 2 euro per maand lagere lasten bij ons verbruik, de moeite niet echt waard dus..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel heel minimaal. Bij E.sent hebben ze tegenwoordig ook hoge bonussen, maar daar heb je vast al naar gekeken.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews