vrijdag 22 januari 2016

Ons huis staat boven water!

In onze blog van afgelopen woensdag gingen wij er nog van uit dat de WOZ-waarde in onze gemeente met gemiddeld 1,8% zou dalen.  Dat zou betekenen dat ons huis weer een beetje onder water komt te staan. Dat biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van de 'onderwaterregeling', die onze bank heeft verlengd tot 1 januari 2017.

Halsreikend keken wij uit naar de WOZ-beschikking van de gemeente.  In de afgelopen twee jaar was deze op 24 januari van dat jaar online beschikbaar, via de website van de gemeente. Y. kon het niet laten om vanmiddag even te kijken. En welnu, de aanslag en het taxatierapport waren al beschikbaar. 
Toch wel een spannend momentje, want zou ons plannetje slagen?

De WOZ-waarde, met peildatum 1 januari 2015, is bepaald op € 202.000,00. Geheel tegen de verwachting in is deze dus € 3.000,00 gestegen. Hoewel wij natuurlijk blij zijn dat ons huis, zonder rekening te houden met de spaarwaarde in onze bankspaarhypotheek, nu boven water staat, is er ook wel wat teleurstelling. Het plannetje, om meer extra af te kunnen lossen dan maximaal boetevrij toegestaan, valt hiermee in duigen. 
De eerder deze week naar achteren verschoven maandelijkse extra aflossing staat inmiddels weer ingepland op 24 januari aanstaande.

Wij vrezen dat het aflosvirus op sommige momenten een beetje te veel grip op ons heeft. Want zeg nou zelf: we mogen tevreden en zelfs wel een beetje trots zijn dat met al onze inspanningen in de afgelopen jaren - zij het nu een beetje geholpen met een iets hogere WOZ-waarde - ons huis nu echt goed boven water staat. Daar mogen wij er vanavond toch wel eentje op nemen, toch? :-)

Overigens, de voorspelde verhoging van de gemeentelijke belastingen van ruim 10% is in ons geval 'beperkt' gebleven tot 4,4%. Dit is nog ruim boven de tussen de overheid en gemeenten afgesproken norm van 1,57%.

Worden jullie ook wel eens (te veel) gegrepen door het aflosvirus?

14 opmerkingen:

  1. Ja zeker. Want hoewel we nu nog plannen maken. Voor het dichten van de gaten van 2015. Maak ik stiekem ook plannen om extra af te lossen. Dat is in ons geval echt niet verstandig dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat goed dat jullie vooruit blijven kijken! En vooral niet vergeten eerst de juiste prioriteiten te stellen. Ik blijf jullie volgen in deze zoektocht :-)

      Verwijderen
  2. Als je eruit bent wat je met de spaarhypotheek gaat doen, dan kun je wellicht dat extra geld daarvoor gebruiken..
    En ja, wij worden ook wel eens gegrepen door het aflosvirus. Zodra ik de extra aflossing heb ingewvoerd, denk ik alweer na over de volgende. En of dat niet nog wat meer kan zijn..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is een goede mogelijkheid. Een andere mogelijkheid is om het apart te zetten en het restant aflossingsvrije hypotheek bij einde rentevastperiode boetevrij af te lossen. Dat mag dan onbeperkt.
      Herkenbare situatie, zoals jij die beschrijft :-)

      Verwijderen
  3. Wij hebben 250 euro meer extra afgelost dan we van te voren gedacht hadden. Dus deze maand is 1250 geworden. Soms denk ik weleens dat ik te zuinig aan het worden ben ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat goed zeg! Over jouw laatste opmerking hadden wij van de week thuis een gesprek. Dat wij steeds meer moeite hebben om geld uit te geven, bijvoorbeeld aan kleding.

      Verwijderen
  4. Ja het is verslavend!
    Maar als ik dan bedenk welke andere zaken we ook nog willen/moeten dan remt me dat wel weer. Realistisch blijven dus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, hebt helemaal gelijk. Rationeel en realistisch blijven nadenken. Onze doelen helpen daarbij ook goed :-)

      Verwijderen
  5. Wat ik me altijd afvraag en ook nergens tegenkom is de vraag wat de boete zal zijn bij extra aflossing. Het klinkt altijd zo dreigend van de geldverstrekkers maar wie weet valt het heel erg mee en is het ondanks dat toch lonend om af te lossen.
    Wat ik van mijn tussenpersoon hoorde en ook nooit geweten had is dat je boetevrij mag aflossen op het moment dat de rente stijgt en dit boven je eigen afgesproken rente percentage uitkomt ( de bank ziet dan je geld graag terug komen :).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Zo lang je niet meer dan het boetevrije bedrag per jaar extra aflost, betaal je geen boete. In onze situatie mogen wij 10% van de oorspronkelijke hoogte van het hypotheekdeel boetevrij aflossen.
      Los je méér af dan maximaal toegestaan, dan betaal je een boete. De rekenmethode is afhankelijk van verschillende factoren en verschilt zelfs per bank. Voor de exacte boeterente zul je dan contact met je hypotheekverstrekker/bank moeten opnemen.

      Jouw laatste opmerking klopt als een bus. Dat is interessant voor diegenen die nu een nieuwe hypotheek hebben afgesloten. Als de rente in de komende jaren gaat stijgen, en het nu afgesloten rentepercentage overstijgt, kun je onbeperkt extra aflossen. Dat kan trouwens ook als de rentevastperiode van een leningdeel eindigt. Daarnaast kun je het leningdeel dan ook omzetten naar een andere aflosvorm.

      Verwijderen
  6. ik los sinds 2012 af, alleen gaand met een modaal inkomen. Het werkt verslavend om de rente omlaag te zien gaan. Toch deze maand de rente gewijzigd en de boete is al snel terug verdiend. Zag vandaag dat de R.abo zijn hypotheekrente met 0.1% procent verhoogd heeft...
    Ik ga dapper door met aflossen om zo hopelijk eerder met pensioen te kunnen of in geval van baanverlies in mijn huis te kunnen blijven wonen.
    Gelukkig staat jullie huis niet meer onder water maar ikzelf hecht niet zoveel waarde aan de WOZ waarde. Wanneer deze voor mij stijgt dan stijgen de gemeentelijke kosten ook mee. Speelt ook mee dat ik geen verhuisplannen heb en wanneer dat wel zou zijn ik een taxatierapport belangrijker vind dan wat de gemeente vanuit een computer uitspuugt.
    Succes met jullie aflossing!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Wat goed dat je aan het aflossen bent.
      Wij zijn in hetzelfde jaar begonnen en hebben dezelfde doelen voor ogen als jij.
      Het openbreken van de rente kan inderdaad heel aantrekkelijk zijn, zo lang de te betalen boete zich relatief snel terugverdiend.

      Wij zien de WOZ-waarde met name als een graadmeter. De feitelijke waarde blijkt, zoals jij al aangeeft, uit een gedegen taxatierapport. Aangezien ook wij geen verhuisplannen hebben, is deze waarde de enige waarde waaraan het kunnen 'aflezen'.

      Verwijderen
    2. Vervroegd aflossen is prima, maar voor jonge mensen die wellicht overwegen om t.z.t. een groter en duurder huis te kopen is de zg. bijleenregeling van heel groot belang, zie http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/bijleenregeling/

      De regeling komt er op neer dat je bij de aankoop van een nieuw huis de rente over de overwaarde van je oude huis niet kunt aftrekken. en hoe meer je aflost, des te hoger wordt je overwaarde !

      Verwijderen
    3. Dat is een goede toevoeging om je van bewust te zijn!

      In ons geval hebben wij er bewust voor gekozen om in dit huis te blijven wonen totdat het tijd wordt om kleiner cq. gelijkvloers te gaan wonen. Dat duurt nog wel even :-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews