woensdag 2 maart 2016

Aangifte Inkomstenbelasting 2015

Vanaf gisteren, 1 maart, is het mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting voor 2015 in te vullen. Noem het een afwijking, maar hier kijk ik altijd reikhalzend naar uit. Misschien ook wel omdat er voor ons elk jaar weer wat te halen valt :-) Of beter gezegd: terug te halen valt. Want feitelijk hebben wij het afgelopen jaar meer betaald dan nodig was. Feitelijk een sigaar uit eigen doos, maar ik word er daarom niet minder vrolijk van :-) 

In gezelschap van alle inmiddels ontvangen en benodigde financiële overzichten ging ik er gisterenmorgen dan ook eens lekker voor 'zitten'.
Van de capaciteitsproblemen - waar in de media veelvuldig melding van werd gemaakt - heb ik eigenlijk niets gemerkt. 

De aangifte was, net als elk jaar, heel recht-toe-recht-aan. Twee inkomens, een kind, een hypotheek (met kapitaalverzekering en) met aftrekbare rente en een voorlopige teruggaaf. Niets meer, niets minder. 
Vrijwel alle benodigde gegevens, behalve de gegevens over de kapitaalverzekering eigen woning, waren keurig vooraf ingevuld. En voor dat ik goed en wel begonnen was, was de aangifte al weer ingevuld en gecontroleerd. Al duidelijk was dat wij weer het nodige terug kunnen verwachten. Maar van het resultaat schrok ik toch wel even.
In positieve zin dan, dat wel :-)

De meeste tijd was ik overigens nog kwijt met het vinden van een meest optimale verdeling. Door Y. precies € 45,00 te laten bijbetalen (dit valt binnen de maximale marge dat niet betaald hoeft te worden), krijgt X. er wel twee hele euro's bij. En die laat je natuurlijk niet liggen.
Waar wij in de afgelopen jaren meestal rond de € 1.500,00 terug kregen, ligt dat bedrag voor 2015 op maar liefst ruim € 2.400,00. Dat is nogal een verschil!
Ik heb de aangifte dan ook voor de zekerheid nog maar een keer gecontroleerd, en alle gegevens kloppen. 

Een oorzaak kan zijn dat ik het afgelopen jaar fors meer ben gaan verdienen en dat de diverse heffings-, arbeid- en combinatiekortingen zijn aangepast. Het fijne weet ik er nog niet van. Juist toen ik een vergelijking wilde maken met de aangifte van 2014, om te zien waar dit positieve verschil nu door veroorzaakt wordt, kreeg ik wel de melding dat ik niet meer kon inloggen. Daar gaan wij dan binnenkort nog eens voor zitten.

Nu is het wachten tot begin mei, want de ervaring leert dat dan de Belastingdienst de voorlopige beschikking af geeft en uitbetaalt. Dan kunnen we met dit bedrag de buffer weer mooi aanvullen.

Heb jij de aangifte inkomstenbelasting al ingevuld? En viel het terug te ontvangen en/of te betalen bedrag mee of tegen?

32 opmerkingen:

 1. Ik heb het gisteren ook gedaan en krijg ook een leuk bedragje terug. Met een afbetaald huis en wat groene beleggingen (ondanks wat teveel spaargeld) kan ik een paar honderd euro terug verwachten. Voelt toch weer altijd als een soort cadeautje. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn! Ja, het voelt zeker als een cadeautje, terwijl je het feitelijk toch echt zelf al betaald hebt.

   Verwijderen
  2. Nou in mijn geval dus niet want deze bedragen krijg ik echt als teruggaaf. (Groene beleggingen 0,7 % teruggaaf over de hoofdsom en je huurwaardeforfait hoef je niet op te tellen bij je belastbaar inkomen.) Wat ik nog vergeten was is mijn bijdrage aan een goed doel. Ik doe vijf jaar achter elkaar dezelfde donatie (vastgelegd in een overeenkomst, kan tegenwoordig eenvoudige via de belastingdient en hoeft niet meer via de notaris dus veel goedkoper) en dan kan ik het in zijn geheel aftrekken. Mooie stimuleringspremie want daardoor geef ik meer dan ik eigenlijk van plan was. De winst is voor het goede doel.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor de aanvulling! En daar heb je inderdaad een punt voor wat betreft de groene beleggingen :-)

   Verwijderen
 2. Wij hebben het gister ook ingevuld en we krijgen ook een leuk bedrag terug. :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn! Kunnen jullie daarmee de buffer weer mooi aanvullen, na de uitgaven rondom het dak :-)

   Verwijderen
 3. Nog niet gedaan. Hopelijk deze week tijd voor. Absoluut zin in. Sowieso krijgen we een mooi sommetje terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig he, dat ik op diverse blogs lees dat men zin heeft om de aangifte te doen :-) Fijn dat jullie ook weer een mooi bedrag terugkrijgen. Er al plannen mee?

   Verwijderen
  2. Ja aflossen & gebruiken voor reserveringen.

   Verwijderen
 4. 't Is ons niet gelukt op de site te komen gisteravond. We proberen het gewoon later nog een keer, verwachten overigens geen gekke dingen.

  Wij hebben trouwens onze definitieve aanslag van 2014 nog niet eens ontvangen, alleen maar de voorlopige.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ivy, leuk dat je reageert! In de avond, op de eerste dag, zal het ongetwijfeld een stuk drukker zijn geweest dan overdag, toen ik inlogde. Je hebt twee maanden de tijd er voor, dus tijd genoeg :-)

   Dat de Belastingdienst niet snel is met het verstrekken van definitieve aanslagen komt ons bekend voor. Wij hebben dit ook eens gehad. De laatste jaren gaat het wonderwel snel. Het is wel fijn dat je er niet te lang op hoeft te wachten, dan weet je zeker dat het terug ontvangen bedrag ook echt van jou is :-)

   Verwijderen
  2. 't Is inmiddels gelukt, we hebben hem alleen nog niet verstuurd, want we moeten (i.v.m. uitgekeerd dividend) flink bijbetalen. Allemaal luxe problemen, je hoeft geen medelijden met ons te hebben :-)

   Verwijderen
  3. Ivy, ai, dat is minder! Mooi dat je het overigens zo kunt bekijken :-)

   Verwijderen
 5. Ik maak altijd een afspraak bij de vakbond, dat is een gratis service als je lid bent. Volgende week mag ik weer op komen draven en dan ergens in een gangetje plaatsnemen om te wachten tot je binnen geroepen wordt. Eenmaal binnen is er van privacy geen sprake meer, maar je hoort zo veel getallen dat je er toch niets mee kunt.
  Wij moeten weer bij betalen, omdat we nooit een wijziging hebben doorgegeven waardoor we minder terug kregen. (gedoe)

  Via de belastingtelefoon kwam ik erachter dat je de maandelijkse teruggave in de maand november stop kunt laten zetten, zodat we niet meer zoveel bij hoeven te betalen, maar ook geen maandelijkse teruggaaf meer krijgen.
  Spaarhypotheek loopt eind 2018 af en de spaarpremie staat door diverse stortingen bijzonder laag, dus dat heft elkaar lekker op gedurende het jaar.

  Uit ervaring weet ik dat er elk jaar wel wat kinderziektes zijn, dus een paar weken wachten met aangifte doen kan geen kwaad. Het is niet zo strak geregeld dat wie het eerst komt ook eerder zijn geld terug krijgt.
  Gedaan is gedaan en jullie kunnen weer een sprongetje maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo uitgebreid reageert!

   Ik ken deze service van de vakbond. Die is goed! Het voordeel er van is dat de mensen elk jaar weer bijgeschoold worden en goed op de hoogte van de laatste stand van zaken. In het verleden liet ik een kennis onze aangifte doen. Dit deed hij naast zijn werk bij de vakbond voor een klein bedrag.
   Sinds onze aangifte zo recht-toe-recht-aan is, doe ik het zelf. Meestal zodra het kan, ook al weet ik dat er regelmatig zaken rechtgezet worden in de eerste weken.

   Het aanpassen van de voorlopige teruggaaf kan ook vrij simpel online. Zo voorkom je dat je elk jaar weer bij moet betalen. Bij ons is het verschil sinds het begin dat wij begonnen met aflossen in 2012 al meer dan 65 euro per maand. Dat tikt behoorlijk aan op jaarbasis. Maar ik snap dat als je het via de vakbond laat doen, je hier misschien wel tegenop ziet.

   Verwijderen
 6. Ik keek er ook naar uit ;-). Gisteren en net nog geprobeerd om in te loggen, maar nee hoor )-:. Vanavond maar weer eens proberen. Ik laat zelfs de combinatiekorting al per maand betalen dus wij krijgen altijd maar weinig terug. Ik hoop op ietsje meer dit jaar omdat de combinatiekorting hoger uit zou kunnen vallen. Verder hebben we nog aftrek van giften maar dat is dan ook het enige. Net als jullie altijd een 'eenvoudige' aangifte met weinig bijzonderheden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Ik wist niet eens dat dat kon, de combinatiekorting maandelijks laten uitbetalen. Hoe doe je dat? (niet dat wij dat overwegen, maar uit pure interesse)

   Verwijderen
 7. Volgens de eerste preview zou ik 478 euro moeten bijbetalen. Maar ik moet de Belastingalmanak er maar eens bijpakken om te zien waar ik nog meer uit zou kunnen halen. Dat ik moet bijbetalen is omdat ik meerdere inkomstenbronnen heb, en mijn werkgever uitgaat van het laagste belastingtarief terwijl ik in werkelijkheid een schijf hoger zit. Daarnaast gaat sinds ik weduwe ben, ineens het vermogen in box3 strenger tellen. Ik heb nu immers nog maar de helft van de vrijstelling. Volgend jaar zal het regime voor box 3 gunstiger uitpakken. En opmaken doe ik niet, want wellicht heb ik het geld nog hard nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo uitgebreid reageert!

   Van die situatie had ik al eens eerder gehoord, dat de werkgever uitgaat van een laagste belastingtarief, ook al zijn er meerdere inkomstenbronnen. Is dat overigens niet administratief aan te passen?

   Het is zuur dat je, door de kleinere vrijstelling (de helft), hiervoor nu ook wordt aangeslagen. Het zijn nu eenmaal de regels. Maar verstandig dat je de buffer in tact laat, vroeg of laat heb je hem nodig...

   Verwijderen
 8. Ik ga daar volgende week eens mee aan de gang.

  Wat ik in ieder geval krijg is de zorgtoeslag. Die laat ik jaarlijks betalen nadat de berekening is ingevuld dan is hebt tenminste een bedrag waar je iets mee kan, beter dan elke maar ergens rond de 20-25 euro. Dat kon tot nu toe telefonisch, maar dat kan dit jaar wel weer veranderd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lot, leuk dat je reageert! Dat er een keuze is om de voorlopige teruggaaf te laten uitkeren of op jaarbasis dat de laten verrekenen wist ik. Niet van de zorgtoeslag, maar goed, hier hebben wij dan ook geen ervaring mee. Wel slim van je, want als je het bedrag maandelijks kan missen krijg je zo ineens toch een groter bedrag terug. Wat voor doel heb je voor het bedrag dat je terugkrijgt?

   Verwijderen
 9. Wij wachten dit jaar nog even voordat we de aangifte doen. We moeten namelijk een paar honderd euro terug betalen. We hebben vorig jaar teveel aan hypotheekrente aftrek gekregen. Dat komt omdat we veel extra hebben afgelost.
  Hier verder geen bijzondere aftrekkosten. Wel leuk dat je pas over een groter vermogen belasting hoeft te betalen. De afgelopen jaren moesten wij dat wel betalen omdat we spaarden voor de aankoop van een huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer reageert! Het maakt toch niet uit of je nu aangifte doet of over een paar weken, voor wat betreft het terug te betalen bedrag? Of begrijp ik het verkeerd?

   Als je op voorhand weet wat je extra gaat aflossen, is het handig om de VT tijdig aan te passen. Althans, zo doen wij dat. Of is er een bewuste reden om dat niet te doen?

   Verwijderen
 10. Ik heb het ook al ingevuld gisteren. Was er na een paar keer proberen doorheen. Binnen 10 minuten was alles klaar. Vandaag kregen we te horen dat de werkgever van mijn man de jaaropgave niet juist verstrekt heeft aan ons maar ook aan de belastingdienst. Deze heb ik toen vandaag handmatig gewijzigd. Vanmiddag zei de werkgever dat het wel klopt, echter dat is na controle door ons toch echt niet juist. Ik laat het bij de belastingdienst nu maar even zo staan. Heb gebeld en de belastingdienst gaf aan dat wij er nu uit gehaald worden omdat je handmatig wijzigt.
  Als het echt zo is dat er fouten inzitten, en dat is het zie ik, dan telt dit voor zo'n 15.000 werknemers in Nederland. Leuke boel wordt het.
  Desondanks krijgen wij nog een leuk bedrag terug, ondanks de vermogensheffing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw uitgebreide reactie! Oops, dat is dan wel slordig van deze werkgever. En helemaal als dat voor een grotere groep geldt. Ik neem aan dat je er over blogt als je weet of jullie het bij het juiste eind hebben :-)

   Fijn dat jullie ook toch nog een leuk bedrag terug krijgen. En er al een doel mee voor ogen?

   Verwijderen
 11. Wij hebben voor komende week een afspraak met onze financieel adviseur, dit jaar laten wij het nog invullen. We hebben. Nog te maken met bouwdepot, lening en er zullen wat wijzigingen zijn mbt dieet vergoedingen ( glutenvrij, melkvrij) als het goed is redden wij het volgend jaar weer zelf. Dan is er niet veel geks aan de hand..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog een kleine aanvulling, wij verwachte te moeten betalen dit jaar. ben erg benieuwd wat er onder de streep uitkomt.

   Verwijderen
  2. Als de aangifte niet recht-toe-recht-aan is, is het misschien niet eens een gek idee om dat te laten doen. Onze ervaring in het verleden is dat zij altijd wel iets vinden om, waardoor de kleine vergoeding die zij vragen er zo weer uit is.
   Ik ben benieuwd hoe het voor jullie uitpakt. Maar daar blog je vast wel over tegen die tijd :-)

   Verwijderen
 12. Leuker kunnen we het niet maken.. wel moeilijker

  Wat een ellende, het invullen van de belastingaangifte over 2015. Alles is zo simpel, kan bijna gewoon op een bierviltje
  BEHALVE het berekenen van de contante waarde van de toekomstige Kinderalimentatie verplichting - iets nieuws in 2015 - en laat dat nou net hetgeen zijn wat super complex is(verschillende tabellen, verschillende factoren, jaren optellen bij je leeftijd... weet ik veel) maar ook het enige waarvoor de belasting dienst nou net GEEN rekenmodule heeft. Mogelijk omdat ze het zelf niet snappen...tenminste bij de belasting telefoon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt weer voor je reactie! Zodra je afwijkt van de recht-toe-recht-aan aangifte wordt het blijkbaar lastig. Je zou toch verwachten dat zij daarvoor een rekentool hebben. Je bent vast niet de enige die hiermee te maken krijgt. Ik snap je frustratie.

   Verwijderen
 13. Bij invullen van de aangift via app moet ik de loonheffing invullen. Maar als ik de aangift online invul kan ik de loonheffing niet invullen. Het verschil bij teruggave is dan ook erg groot. Heeft iemand dit ook opgemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Ik heb de aangifte zelf online, via de site, ingevuld en kwam dit probleem niet tegen. Heb je al gekeken op de site van de Belastingdienst of dit een bekend issue is?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews