vrijdag 15 januari 2016

Hypotheekrente kan nóg verder omlaag

De hypotheekrente staat op een historisch laag niveau. Onlangs ging de hypotheekrente nog weer een stapje omlaag. Maar, de hypotheekrente kan nóg verder omlaag, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis
De winst van banken en andere geldverstrekkers is namelijk in de afgelopen maanden sterk toegenomen, namelijk van 0,25 procentpunt naar 0,46 procentpunt. En dan vooral op de populaire rentevaste perioden. 
Een snelle rekensom leert dat dat bijna een verdubbeling van de winst is!

Waar komt dat dan door? Als belangrijkste reden wordt genoemd dat er in het afgelopen jaar meer nieuwe aanbieders hypotheken verkopen. Denk hierbij aan verzekeraars en pensioenmaatschappijen. Je zou denken dat dit de concurrentie bevorderd. Niets is minder waar. Hoewel deze nieuwe aanbieders vaak nét onder de hypotheekrentes van de banken gaan zitten, voelen bestaande en de nieuwe partijen geen druk om de hypotheekrente verder te verlagen. 

Daarbij speelt ook, zo lazen wij in een ander artikel, dat verzekeraars en pensioenfondsen - in tegenstelling tot banken - niet hoeven te voldoen aan strengere internationale toezichtregels. Eén regel is dat banken grotere buffers moeten aan leggen, om mogelijke risicovolle investeringen, zoals hypotheken, het hoofd te kunnen bieden.
Banken stellen dat deze nieuwkomers geen last hebben van deze kostenverhogingen.
Toch hanteren zowel banken als de nieuwkomers nagenoeg gelijke hypotheekrentes.

Bijzonder gegeven is dat de kosten voor funding (inkoop van geld voor de hypotheekverstrekking) voor banken juist is gedaald met 0,3 procentpunt. Deze rentedaling zien consumenten vrijwel niet terug in de doorberekende hypotheekrente.

Het verbaast ons eigenlijk helemaal niets. In de tweeluik 'De Schuldvraag' van het tv-programma Radar werd al het nodige uit de doeken gedaan over de financiering, en daarmee de kosten en winst, op hypotheken.
Binnenkort verschijnt de film 'Big Short', die volgens de makers 'de rauwste werkelijkheid achter de hypothekencrisis van 2008 laat zien'. De film is 'een vrije bewerking van het gelijknamige, eerder verschenen boek van Michael Lewis'.
Binnenkort maar eens kijken of wij aan dit boek kunnen komen (bieb/lenen).

Vind jij dat je teveel voor jouw hypotheek betaald?

15 opmerkingen:

  1. Ja. We hebben anderhalf jaar geleden ons huis gekocht en dachten er goed aan te doen om de rente 20 jaar vast te zetten voor 3,8%. Dat was gelukkig maar een deel van de hypotheek, de rest heeft een variabele rente.
    We gaan dus vooral eerst aflossen op dat dure rentedeel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is hoe je het bekijkt: een rente van 3,8% is nu inderdaad hoog, maar in de loop van 20 jaar zal de rente vast hoger komen te staan. Maar ik begrijp dat je eerst op dit leningdeel gaat aflossen. Het levert het meeste rendement op. Je kunt er altijd nog voor kiezen, als je over het maximaal boetevrij af te lossen bedrag uitkomt, om op het variabele deel af te lossen. Dat kan bij variabel in de meeste gevallen onbeperkt :-)

      Verwijderen
  2. Ja wij ook. Wij betalen 4,15% voor 10 jaar vast. Best balen dus, en geen mogelijkerheid er eerder vanaf te komen. Behalve aflossen natuurlijk. (Misschien heb je dat ook wel in mijn blog gelezen met doelen voor 2016).
    Helaas dit jaar geen grote klapper, met de huidige vooruitzichten maar we doen ons best.
    Ik vind dat hypotheekadviseurs eigenlijk eens wat beter naar hun klanten moeten luisteren. Wat is hun plan, visie en welke hypotheekvorm past daarbij.
    Soms is de rente korter vastzetten heel gunstig als je even een paar jaar wilt knallen met aflossen (dat kan dan vanwege lage lasten) maar daar houden ze echt geen rekening mee in hun advies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Met de huidige rentestand is het inderdaad flink balen als je een veel hogere rente betaald.
      Ik volg je blog sindskort en heb het inderdaad gelezen! Goed bezig! :-)

      Ik ben het met je eens, helaas uit eigen ervaring in het verleden, dat adviseurs niet altijd het belang van de klant voorop hebben. De bank, en in veel gevallen ook de adviseur in verband met provisieregelingen, verdiende veel geld. Hoewel de provisieregelingen nu verboden zijn, wordt er blijkbaar een ander middel gezocht om winst te maken: de winstmarges. Als je kijkt waarvoor banken het geld inkopen en uitzetten bij klanten, dan is het verschil bizar groot.

      Verwijderen
    2. Ja ik denk dat je gelijk hebt. Wij hebben ook slechte ervaringen met onze adviseurs. De eerste keer helemaal (zeker ook vanwege de Cardiff polis en het advies om lang vast te zetten) en de tweede keer heel goed opgelet en veel gesprekken gehad, veel vragen gesteld en toch niet helemaal tevreden. 8 jaar en 2 jaar geleden. Grrrr..

      Verwijderen
    3. Ik begrijp je frustratie. Gisterenavond was - in vervolg op de tweeluik 'Schuldvraag' van Radar - de livestream uitzending van Radar College. Hierin spraken twee economen en Gerhard Hormann. Een van de onderwerpen die genoemd werd is dat het zo ingewikkeld is gemaakt, dat men het niet meer kan snappen. Ik kan niet zo snel een link vinden, waarop de 'uitzending' is terug te kijken :-(

      Verwijderen
    4. De uitzending staat inmiddels online:
      http://www.radartv.nl/college/?utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief

      Verwijderen
  3. Wij betalen zeker teveel voor onze hypotheek. Met 5.0% voor onze spaarhypotheek en 5.1% voor onze aflossingsvrije hypotheek zitten wij behoorlijk hoog. Omdat we destijds voor zekerheid wilden gaan, zijn we voor een rentevastperiode van 10 jaar gegaan. Daardoor zitten we dus al ruim 8 jaar vast aan deze hoge rente. Nog 2 jaar afzien en dan krijgen we een nieuw rentevoorstel.

    Het enige voordeel van een hoge hypotheekrente is dat het sneeuwbaleffect wel groot is. We besparen maandelijks veel geld (€300) doordat we sinds een paar jaar fanatiek aan het aflossen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn inderdaad in de tijdgeest van nu forse rentepercentages, die ons overigens bekend voorkomen :-( Overigens is dat voor jullie spaarhypotheek nog niet eens zo'n ramp. Wat je aan hypotheekrente betaalt, ontvang je ten slotte ook als rentevergoeding.

      Gelukkig is het einde in zicht en lonken de lage hypotheekrentes :-) Het beperktere sneeuwbaleffect nemen jullie dan vast voor lief.

      Verwijderen
    2. @watkosteengezin is het onderhand niet rendabel om over te sluiten en de boeterente te betalen?

      Verwijderen
    3. Voor onze aflossingsvrije hypotheek wordt het wel steeds interessanter om over te stappen, voor onze spaarhypotheek wordt het steeds minder interessant. De overstap zou alleen al gauw 8.000 (inclusief notariskosten, hypotheekadvieskosten, boete, etc) gaan kosten en dat stop ik dan liever in een extra aflossing.

      Verwijderen
  4. Je maait het gras voor mijn voeten weg :) ik wilde hier morgen een blog aan wijden. Dan maar iets anders verzinnen.
    Maar ik betaal op 1 deel 4,15% en dat is ook hoog. Alleen is de looptijd nog 8 jaar, dus dat levert denk ik wel een aardige boeterente op.
    Goed aflossen dan maar, daar ga je ook minder rente voor betalen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry :-)

      Als de looptijd nog zo lang is, is de boeterente zeker hoog. Extra aflossen is dan een goed alternatief. De schuld wordt lager en je betaalt minder rente. Rente die je nooit meer hoeft te betalen.

      Overigens, morgenochtend staat er een blog online over de bankspaarhypotheek. De bank had afgelopen donderdag nog ruimte voor een onderhoudsgesprek.

      Verwijderen
  5. we hebben vanaf februari (2016) een hypotheek met2,65% rente, we zetten het 20 jaar vast om te voorkomen dat we over 10 jaar, als onze kinderen bijna gaan studeren, opeens met hogere lasten worden geconfronteerd.. we hopen voor ons natuurlijk dat de rente dan niet nog veel meer zakt ;) maar de zekerheid is ook wel heel fijn natuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Wat mij betreft een slimme keuze. De rente kan nog even laag blijven, maar geen twintig jaar :-) Ondertussen hebben jullie in die periode wel zekerheid jullie lasten, ook als de kinderen groet worden.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews