dinsdag 23 augustus 2016

Foodtech: interessante initiatieven voorkomen voedselverspilling

Dit is géén advertorial :-)

Wie dit blog al langer volgt, weet dat ik erg gecharmeerd ben van initiatieven, die verspillingen voorkomen door technische toepassingen. Neem bijvoorbeeld een deeleconomie-initiatief als SnappCar.

Foodtech initiatief tegen voedselverspilling

Van de week las ik een artikel over enkele initiatieven op Foodtech-gebied. Zo is het sinds deze week mogelijk om - via de succesvolle Finse startup ResQ Club - in Amsterdam een niet-verkochte restaurantmaaltijd voor een spotprijsje te bestellen en deze te betalen met een app op je smartphone. De maaltijd kan dan bijvoorbeeld na het werk worden afgehaald bij het deelnemende restaurant. 

De startup wil zo voedselverspilling en verspilling van broeikasgassen tegengaan.

Ook in Nederland wordt er in de horeca veel voedsel weggegooid, volgens onderzoek van de Universiteit Wageningen. Wel 51 miljoen ton per jaar. ResQ Club wil - nadat zij de afgelopen maanden al Zweden en Estland hebben veroverd - nu in Nederland voet aan de grond krijgen.  
De startup kent een vliegende start, want sinds januari werden er in Finland al 40.000 onverkochte maaltijden gered, waardoor 350 ton broeikasgassen niet tevergeefs zijn uitgestoten. 

Het is de bedoeling dat Den Haag en Utrecht in september volgen. "Daarna zullen alle grote steden in Nederland volgen", aldus de Fin Tuure Parkkinen. 

Foodtech

ResQ Club is overigens niet de enige startup die zich op kliekjes richt. In Rotterdam en Delft draait sinds enkele maanden Restoranto. Zeventig restaurants doen inmiddels mee, al drieduizend mensen hebben de app gedownload. Verschil met ResQ Club is dat consumenten bij Restoranto de maaltijd doorgaans niet afhalen, maar echt komen eten in het deelnemende restaurant of lunchroom.

Een andere dienst dat zich op niet-verkochte maaltijden richt, is het vorige maand gestarte Get Chef's. Die dienst draait voorlopig ook alleen nog in Amsterdam.

In het artikel valt verder te lezen dat 'Foodtech'-bedrijven sterk in opkomst zijn. Bekende voorbeelden zijn onder meer Foodora en Deliveroo, waar consumenten een restaurantmaaltijd kunnen bestellen en thuisbezorgd krijgen.

Ik sta er wel voor open, als een dergelijke dienst in onze woonplaats wordt aangeboden, zover het gezonde en vers bereide producten betreft. 

Hoe kijken jullie tegen dit soort nieuwe initiatieven aan?

Bron: ad.nl

1 opmerking:

  1. Goed initiatief! Ik ben echt tegen de verspilling van voedsel in de mate waarin dat in onze huidige maatschappij voorkomt. Dus alles wat er voor zorgt dat we zuinig met voeding omgaan is toch meegenomen.

    Zo was ik een tijdje terug blij verrast dat een heel hip en goed restaurant zonder blikken of blozen een "doggybag" aanbood. Het was daar de normaalste zaak van de wereld. Kon ik de volgende dag nog heerlijk nagenieten van het zalige eten.

    Hopelijk volgen na dit soort initiatieven de voedingsmiddelenindustrie en de supermarkten nog.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews