donderdag 25 augustus 2016

Rentemiddeling: alsnog een leuke meevaller in de maandlasten

Een week geleden stelden wij ook de extra aflossing van augustus uit, omdat op dat moment nog niet duidelijk was of de arrangementskorting (0,2%) juist zou worden verwerkt in de maandtermijn, die op 1 september geïncasseerd wordt door de bank. 
Dat was dan ook meteen de reden waarom ik de extra aflossing van augustus, zij het dat deze pas effect heeft op het maandbedrag dat op 1 oktober aanstaande wordt geïncasseerd, heb uitgesteld. Ik wilde voorkomen dat er zaken door elkaar heen gaan lopen.

Deze week ontvingen wij een brief van de bank, waarin - naast de bevestiging dat de arrangementskorting is verwerkt - het nieuwe termijnbedrag is berekend.
En dat was een leuke meevaller. Ging ik eerder nog uit van een besparing door rentemiddeling van zo'n € 65,00 bruto per maand, nu blijkt dat een besparing van ruim € 70,00 bruto te zijn. Het zijn geen grote bedragen, maar op jaarbasis toch een brutobesparing van € 60,00.

Voor het aflossingsvrij gedeelte geldt per 1 augustus 2016 een rentepercentage van 3,1%. De verschuldigde rente voor dit leningdeel komt uit op € 131,10. Tezamen met de maandelijkse inleg en te betalen rente voor andere twee bankspaarhypotheekdelen komt ons maandbedrag uit op € 877,47. Sinds onze eerste aflossing is onze bruto maandtermijn met € 348,35 gedaald (€ 1.225.82 - € 877,47). 

Het hypotheekoverzicht is weer bijgewerkt.

10 opmerkingen:

 1. Top gedaan! Flinke daling van de lasten zeg. Vonden jullie het destijds niet eng dat de hypotheeklasten zo hoog waren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Destijds hebben wij er bewust voor gekozen géén tophypotheek af te sluiten. Dit bedrag is dan ook in lijn met ons inkomen van toen, en de te verwachten stijging van mijn inkomen. In die zin vonden wij het niet eng. Het is wel erg veel geld - dat is waar - maar ik investeer dat geld liever in een koophuis (bruto destijds: € 850) dan elke maand dat bedrag als huur te betalen (particuliere huur).

   Verwijderen
 2. Mooi zeg. Let erop dat bij de eerste keer ook de administratiekosten mee geïncasseerd worden... Ten minste, bij ons gebeurt dat wel volgende week

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn er erg blij mee! Ja, daar heb ik rekening mee gehouden. Per de eerste van de komende maand wordt het genoemde maandbedrag + administratiekosten geïncasseerd. Even zuur, maar deze hebben wij er zo weer uit.

   Verwijderen
 3. Mooi, bij ons per 1 okt ook weer een rentemiddeling met enkele tientjes bruto voordeel :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de korte termijn is dat zeer welkom, ondanks de mogelijk nadelen waar ik van de week ook weer overlas (bij elke bank valt het nadelig uit, behalve bij ING).

   Verwijderen
  2. Maar zo lang je extra blijft aflossen blijft het effect wel positief.

   Verwijderen
  3. @Hypotheekweg: dat klopt, want dan betaal je de boete, uitgesmeerd over nieuwe rentevastperiode, niet volledig. Hoe sneller, binnen de boetevrijstelling, wordt afgelost, hoe beter (en dus goedkoper).

   Verwijderen
 4. Wow, wat een prachtige afname zeg! Echt heel goed!
  En fijn dat de korting goed verwerkt is. Beetje bij beetje wordt wonen zo steeds goedkoper. Fijn hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja,hè! Het is inderdaad leuk om te zien dat de maandlasten in de afgelopen jaren zo fors zijn gedaald. Een heerlijk gevoel!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews