dinsdag 31 mei 2016

Weer een doel afgestreept!

Hoewel ons huis nog niet zo oud is (1997), is de Vinex-wijk waarin wij wonen 'duurzaam' gebouwd. Zo zijn de kozijnen van vurenhout. Dat lijkt duurzaam, maar dat is het zeker niet. Om de twee tot vier jaar moet de buitenboel geschilderd worden, waarbij ook de nodige herstelwerkzaamheden aan de kozijnen moeten uitgevoerd. Er valt bijna niet meer tegen op te werken; bij een goede westerstorm levert het steevast lekkages op. 

Wij hebben ons ruim twee jaar geleden de vraag gesteld wat op de lange termijn verstandig is: blijven schilderen en oplappen of de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Uitgangspunt hierbij is dat wij in dit huis willen blijven wonen, in ieder geval tot onze zoon het huis uit gaat (maar waarschijnlijk langer).

Na een lang traject van advies inwinnen en het maken van doorrekeningen, hebben we eind 2014 de knoop doorgehakt: we hebben gekozen voor kunststofkozijnen met een luxe en subtiel Schuco profiel met Hollandse hoek.

Begin 2015 zijn de kozijnen van de gehele voorgevel en zijgevel vervangen. Daarna zijn wij hard gaan sparen om ook de kozijnen aan de achtergevel te vervangen. Eind vorige maand blogden wij hier al over. 

Vorige week werden de kozijnen boven al vervangen; vandaag werden de kozijnen beneden vervangen. En wat is het prachtig geworden!
En beloofd is beloofd: onderstaand een kleine impressie van de achtergevel beneden. Wij kiezen er bewust voor om niet alles te laten zien. Wij bloggen immers anoniem ;-)

Achtergevel met oude kozijnen:


Achtergevel met nieuwe kunststof kozijnen:


De financiering

De totale kosten van deze 'operatie' zijn aanzienlijk.

Voor de voor- en zijgevel betaalden wij begin vorig jaar € 16.000,00. Van dit bedrag hebben wij € 10.000,00 uit eigen middelen betaald. Het resterende bedrag is een familielening bij de ouders van X.. Aangezien zij dit geld niet snel terug willen, hebben wij afgesproken het bedrag in de komende vijf jaar terug te betalen. Maandelijks wordt er dus een bedrag van € 100,00 afgelost. Inmiddels is deze familielening al € 1.500,00 lager.

Voor de achtergevel kwam de investering uit op € 9.500,00. Dit bedrag hebben wij vorig jaar zelf bij elkaar gespaard.

De totale investering komt hierbij uit op € 25.500,00. Een heleboel geld, maar de lange levensduur van deze kozijnen weegt zeker op tegen de kosten van het laten schilderen en onderhoud. Dan hebben wij het nog niet eens over wooncomfort, zoals een veel betere isolatie.

17 opmerkingen:

 1. Het is zeker mooier geworden. En inderdaad is het een boel geld, maar elke 3 jaar schilderen loopt ook snel in de papieren, zeker als je het laat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ook exact onze afweging. Op termijn kan het zondermeer uit, omdat wij het laten doen. De gevel aan de voorzijde is simpelweg te hoog om er zelf goed bij te kunnen. Een stijger is nodig, en bovendien heb ik enorme hoogtevrees :-(

   Verwijderen
 2. Ik vind het heel mooi geworden! Maar wat een prijskaartje hangt er aan zoiets zeg! Dat wist ik niet.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Nicole! Natuurlijk heb je kozijnen, net als andere producten, in allerlei soorten en maten, waarbij de kwaliteit sterk verschilt. Zelfs binnen hetzelfde profiel (merk) kan het binnenwerk (de constructie) van het kozijn kwalitatief erg verschillen. Juist daarin hebben wij ons ook verdiept.

   Wij hebben bewust gekozen voor een luxer profiel dat in Nederland wordt gefabriceerd en door vakmensen is geplaatst. Een investering die op termijn zeker uit kan. Maar gelijk heb je, het is en blijft erg veel geld.

   Verwijderen
 3. Mooi geworden!
  Wel heel duur zeg. Poeh! Ligt er natuurlijk ook aan hoeveel ramen je moet vervangen. Wij deden laatst een (groot) kozijn en dat was 2000€. Niet luxe trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk heb je kozijnen, net als andere producten, in allerlei soorten en maten, waarbij de kwaliteit sterk verschilt. Zelfs binnen hetzelfde profiel (merk) kan het binnenwerk (de constructie) van het kozijn kwalitatief erg verschillen. Juist daarin hebben wij ons ook verdiept.

   Wij hebben bewust gekozen voor een luxer profiel dat in Nederland wordt gefabriceerd en door vakmensen is geplaatst. Het gaat om een groot aantal kozijnen, waarbij er een aantal niet-standaard kozijnen tussen zitten, die de prijs aardig opdrijven. Wij hopen met deze investering vele tientallen jaren vooruit te kunnen. Wij ervaren nu al veel meer wooncomfort :-)

   Verwijderen
 4. Vuren is een ramp. Bij ons moet er ook hoognodig weer wat aan gedaan worden. Lijkt me inderdaad heerlijk als je niet meer hoeft te schilderen. Ik heb wel begrepen dat het verstandig is om het kunststof af en toe schoon te maken.

  Wat ik mooi vind bij jullie is dat er i.p.v. een raam in twee delen nu 1 groot raam zit. Dat hebben wij ook laten doen toen we het raam achter moesten vervangen i.v.m. een lek tussen het glas. Hebben jullie daar geen last van met een huis uit 1997? Of was dat juist ook een van de redenen om te vervangen?

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie, N. Vuren is inderdaad een ramp. Toen wij hier kwamen wonen, hebben wij er ons onvoldoende in verdiept (lees: gebruik aan technische kennis).

   Kozijnen moeten zeker regelmatig schoongemaakt worden, gewoon met wat lauw water en een doek. Dat is alles.

   >> Wat ik mooi vind bij jullie is dat er i.p.v. een raam in twee delen nu 1 groot raam zit <<
   Grappig dat je dat opmerkt. Het is één van de laatste aanpassingen in de offerte, waar wij nog niet zelf aan gedacht hadden. Het leek ons in eerste instantie een te groot geheel worden. Maar wij vinden het resultaat erg mooi, en het is vaak de eerste opmerking die mensen maken als ze het nieuwe plaatje zien.

   Wij hebben zeker ook last gehad van lekken, met name op zolder (op het noord-westen). Om gek van te worden. Bij een stevige bui, met veel wind, kwam het er steevast door heen, waardoor de kozijnen ook steeds sneller slecht werden. Dat was dan ook zeker een reden om tot vervanging over te gaan.
   Wij zijn blij met de keuze, al is en blijft het een enorme investering. Overwegen jullie om meer kozijnen te vervangen?

   Verwijderen
 5. Oh hoe toevallig!
  Onze planning en doelen liggen blijkbaar redelijk dicht bij elkaar voor het ogenblik.

  Bij mij komen ze morgen ramen en kozijnen vervangen ;-)

  Ziet er mooi uit en een prima investering als je het mij vraagt.
  Wooncomfort is hierbij toch de belangrijkste beweegreden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, wat bijzonder dat onze doelen momenteel zo dichtbij elkaar liggen. En hoe is het geworden bij jullie? Tevreden?

   Verwijderen
 6. Dat zijn dan dure kozijnen in vergelijking met de mijne. Ik betaalde eind vorig jaar €8.500,00 voor vier draaikiepramen boven inclusief horren. Een voordeur inclusief kozijn. Een groot kozijn voor bestaand uit 2 gedeeltes waarvan 1 draaikiep en de ander met sierlijst. Achterdeur met kozijn. Plus achter twee ramen waarvan 1 draai-kiep. Alles wel inclusief plaatsen maar zonder slopen. Met slopen en af voeren zou het €2.000,00 duurder zijn. Ik had vier offertes opgevraagd en dit was niet eens de goedkoopste. Voor dit bedrijf gekozen omdat het een bedrijf is wat 80 jaar bestaat en zeer goed bekend staat hier in de regio. Alles is ook perfect verlopen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Mascha! Natuurlijk heb je kozijnen, net als andere producten, in allerlei soorten en maten, waarbij ook de kwaliteit sterk verschilt. Zelfs binnen hetzelfde profiel (merk, type) kan het binnenwerk (de constructie) van het kozijn kwalitatief erg verschillen. Dat zie je als consument niet, en dat maakt vergelijken ook lastiger. Want het uiterlijk (het profiel) lijkt hetzelfde. Juist daarin hebben wij ons ook verdiept. En een veelvoud gesprekken gevoerd en offertes aangevraagd en vergeleken.

   Wij hebben uiteindelijk heel bewust gekozen voor een luxer profiel dat in Nederland wordt gefabriceerd en door vakmensen is geplaatst. Een bedrijf dat hier ook al tientallen jaren in de buurt zit.

   Wij hebben ook alle kozijnen van de zijgevel en de bovenste verdieping laten vervangen. Daar zit een heel op maat gemaakt kozijn in; dat loopt nog eens extra in de papieren. Ik denk, op basis van jouw beschrijving, dat het niet eens zo heel veel verschilt als je ook deze zijgevel en extra verdieping mee telt :-)

   Fijn dat ook bij jullie alles zo goed is verlopen. Geniet er van, en met name van het verhoogde wooncomfort!

   Verwijderen
 7. Wij hebben de boel ook vervangen door kunststof kozijnen met deur en dat scheelt aanzienlijk in de onderhoudskosten. Helemaal anoniem is het niet, want ik spot toch een wat kalende heer met bril en een fototoestel.
  Wat wij wel vervelend vinden is het naar binnen lopen van zand in de zomerdag wat veel krassen achter laat op de vloer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Scherp gezien hoor; ik zag het pas door jouw opmerking. Ik heb smakelijk gelachen om jouw subtiele persoonsbeschrijving! ;-)

   Dat het scheelt in onderhoudskosten is waar, helemaal als je het onderhoud laat uitvoeren (schilderen en herstel kozijnen). Het kan op termijn zeker uit. Maar ook het wooncomfort, en daarmee lagere energiekosten door betere isolatie, telt ook mee.

   Hebben jullie geen inloopmat liggen, om de inloop van zand te beperken?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews