donderdag 8 september 2016

De helft van onze aflossingsvrije hypotheek is afgelost!

In juli en medio augustus stelden wij de geplande extra aflossingen uit vanwege de wijzigingen, die als gevolg van de aanvraag van rentemiddeling nog niet waren doorgevoerd. Hoe het ook al weer precies zat, lees je hier en hier terug.


Afloskriebels

Nu de wijzigingen correct zijn doorgevoerd, kriebelde het al weer om direct de twee apart gezette extra aflossingen (van juli en augustus) vóór 10 september a.s. aan de bank over te maken. De aflossingen worden namelijk dan nog in dezelfde maand verwerkt.
Eigenlijk wilde ik wachten tot eind september, om dan de twee apart gezette extra aflossingen en de extra aflossing van september over te maken.
Wij hebben besloten de extra aflossing van eind september voor te schieten uit de buffer.


Extra aflossingen overgemaakt

En zo maakte ik € 2,625,00 over naar onze bank voor de aflossing op onze aflossingsvrije hypotheek. Onze maandlasten dalen met € 6,78 per maand en komen daarmee uit op € 870,69 bruto. Netto komen wij nu nét onder de € 600,00 uit: € 595,00 om precies te zijn.


De helft van de aflossingsvrije hypotheek afgelost

Van de oorspronkelijke hoofdsom van € 105.500,00 resteert er nu nog € 48.123,62. Dat houdt in dat wij inmiddels meer dan de helft (lees: € 57.376,38) van het leningdeel hebben afgelost! En dat geeft best een heel fijn gevoel :-))

Als wij met dezelfde vaart blijven aflossen, dan is dit leningdeel in ruim vier jaar tijd in zijn geheel afgelost. Er resteert dan nog de bankspaarhypotheek. Op deze bankspaarhypotheek willen wij vanaf volgend polisjaar extra in gaan leggen. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit blog dat ik over dit onderwerp schreef.

De pagina 'Onze hypotheek' is ook weer bijgewerkt.

16 opmerkingen:

 1. gefeliciteerd. Een mooie mijlpaal. Zo ver zijn wij nog niet, al is ons aflossingsvrije deel nog net iets lager dan van jullie, maar wij hebben pas 10% afgelost erop..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Maar goed, jullie hadden ook andere prioriteiten met betrekking tot de restschuld die eerst wordt afgelost. In feite is dat ook verkleinen van schulden, zij het niet op de huidige leningdelen.

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd! Het vermelden waard :) maar als ik goed reken zaten jullie sowieso toch al onder de helft? 48123 + 2625 = 50748 wat ook al minder dan de helft is van 105,5 k?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En scherp gezien! :-) Bij één van de vorige 'aflosberichten' had ik hier al over kunnen schrijven, maar heb hier toen niet bij stil gestaan. Nu viel het mij pas op...

   Verwijderen
 3. Mooie mijlpaal! Lekker laag aflossingsvrij deel zeg. Zo fijn lijkt me, om er over 4 jaar vanaf te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ook heerlijk, al is het een hele investering. Dat kan ook alleen maar door het maken van bewuste keuzes. En het doel voor ogen houden: op de langere termijn meer financiële onafhankelijkheid ;-)

   Verwijderen
 4. Fijn he!
  Wij hebben dat ook gedaan en ook nu mijn man is gepensioneerd lossen we af.
  Wel minder omdat we nu veel minder krijgen.
  Ik zou zeggen gewoon door gaan!
  Geweldig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel fijn! En bedankt voor de aanmoediging! :-)
   Is het voor jullie noodzaak om te blijven aflossen, nu jouw man gepensioneerd is en als gevolg daarvan minder 'krijgt'?

   Verwijderen
 5. Goed zo. Mooi hoor. Wij hebben op 1 hypotheek nog een bedrag openstaan van 13.340. Daar gaat dit jaar nog 6.000 euro vanaf als het goed is. In februari de andere 6.000 en over de 1.340 euro die overblijven willen we boete betalen. Dan is deze in 2017 weg.
  Dan resteert er nog een spaarhypotheek en een andere aflossingsvrije hypotheek. Voor deze laatste is er een spaarpot aan het einde van de looptijd op een bedrag van 35.000 euro na. Het schiet ook bij ons dus lekker op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Dat is nog een hele kort periode zeg! Fantastisch resultaat! En zo te lezen hebben jullie ook al goed nagedacht over de nog resterende hypotheekdelen. Vooral zo doorgaan!

   Verwijderen
 6. wauw! wij hebben pas sinds dit jaar een hypotheek (annuitair) we zijn ook nog niet bezig met extra aflossen omdat er eerst in en om het huis nog veel moet gebeuren, maar ik zet er al geld voor opzij.. zodat we aan het idee kunnen wennen ;) (vooral manlief :p maar wie weet lossen we met dat geld eerst die ib groep lening af.. ook een idee :p kan allemaal nog omdat t eerst even op een spaarrekening gaat.. niet de slimste manier, maar wel even veilig. zo blijft t geld beschikbaar tot we er zeker van zijn wat we ermee willen)

  maar dus nog bijna t volledige bedrag... komt vast goed ;) dankzij annuitaire hypotheek lossen we natuurlijk sowieso al af :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Feitelijk los je nu inderdaad al af, vanwege de gekozen hypotheekvorm. Jullie zetten dus nu geld opzij op een spaarrekening om of de hypotheek versneld af te lossen of de studieschuld in te lossen. Ik zou toch een goede afweging maken wat het meeste rendement oplevert :-)

   Verwijderen
 7. Wat goed zeg! Dat moet echt wel een heel fijn gevoel zijn! Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Chapeau, maar ik zou dan weer denken stel dat de auto kapot gaat?
  Wil je dat risico nemen, weegt het op tegen de besparing. Je kunt ook denken het leven zit vol risico's, we gaan er voor. Blijft lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Het is niet zo dat er nu geen buffer meer is, integendeel. De buffer is nog steeds meer dan voldoende.

   Met onvoorziene zaken houden wij uiteraard ook rekening. Begin dit jaar hebben wij een andere, weliswaar wat oudere, auto gekocht. Eventuele kosten kunnen wij makkelijk opvangen uit de buffer. Net als in het geval apparaten kapot gaan of als wij zonder werk zouden komen te zitten.

   Natuurlijk zit het leven, zoals je zelf al zegt, vol met risico's. Ik zou er niet rustig van slapen als wij zouden aflossen en geen rekening zouden houden met deze risico's.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews