vrijdag 27 mei 2016

Extra aflossing weer de deur uit

In onze doelen van 2016 gaan wij uit van een maximale extra aflossing van € 10.500,00 op onze aflossingsvrije hypotheek. Omgerekend komt dat neer op een maandelijkse extra aflossing van € 875,00.

Eind januari werd de eerste extra aflossing naar de bank overgeboekt. Hierdoor daalde de hypotheekschuld van het aflossingsvrije gedeelte van onze hypotheek met € 875,00 van € 56.450,35 naar € 55.574.54.

Bij de tweede extra aflossing weken wij - net als vorig jaar - af van ons plan om elke maand het bovengenoemde bedrag extra af te lossen. De onderbouwing hiervoor lees je hier terug. Met de tweede extra aflossing van € 3.074,54 daalde de hypotheekschuld van € 55.574,54 naar € 52.500,00.

Nu de buffer weer op orde is, kriebelde het toch weer om ook de derde extra aflossing uit deze buffer voor te schieten. Wij hebben er bewust voor gekozen om dat dit keer niet te doen. Natuurlijk, dezelfde argumenten - zoals beschreven in het bovengenoemde blog - blijven valide om het wel te doen. Waarom kiezen wij er dan toch niet voor? De buffer, die de afgelopen maand zo drastisch kelderde door vooruitgeschoven investeringen in ons huis en de vervanging van onze auto, is net weer aangevuld. Het voelt op de één of andere manier niet goed dat deze zo 'laag' was, althans beduidend lager dan wij voor ogen hebben.


Wij hebben er dan ook voor gekozen de derde extra aflossing weer op maandbasis te doen. Zo lieten wij de al voor deze maand ingeplande maandelijkse periodieke betaling ongemoeid en werd er € 875,00 overgeboekt naar onze bank. Hiermee daalt de hypotheekschuld van € 52.500,00 naar € 51.625,00. Dat levert ons dan een rente-voordeel op van € 3,46 bruto.
Dat lijkt weinig, maar deze rente hoeven wij over de resterende looptijd van de hypotheek nooit meer te betalen. Wij houden ons vast aan de al gerealiseerde besparingen. Waar wij vóórdat wij met extra aflossen begonnen nog ruim € 1.225,00 bruto per maand betaalden aan aflossing en rente, betalen wij nu per 1 mei 2016 € 950,72 bruto per maand. Dat scheelt dus € 274,28 bruto per maand. 
Kijk, dat zet zoden aan de dijk! :-)

4 opmerkingen:

 1. Mooi! Elke maand toch bijna 900€ aflossen is sowieso de moeite waard. Dus goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker de moeite waard; helemaal als je zo af en toe terugkijkt en het resultaat ziet. Dat motiveert om door te blijven gaan!

   Verwijderen
 2. Goed idee. Buffer is buffer, en niet voorschiet-potje! (Al heb ik het zelf daar ook wel eens moeilijk mee, maar je zult maar net een kapotte wasmachine hebben terwijl je jezelf wat uit je buffer "voorgeschoten" hebt...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, dat is waar. Maar toch kriebelt het regelmatig om aflossingen voor te schieten. Vandaar dat wij een tijdje geleden besloten hebben van de buffer een aparte spaarrekening te maken. Daarnaast hebben wij nu een 'lopende spaarrekening', waar grotere uitgaven van betaald worden. Hier zetten wij nu maandelijks een bedrag op, zodat deze ook kan groeien.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews