zaterdag 12 maart 2016

Het boodschappenbudget van februari

De maand februari is al weer lang voorbij. Hoe is het deze maand gegaan met het eind vorig jaar bijgestelde boodschappenbudget


Booschappenbudget februari

Het boodschappenbudget hebben wij, op basis van onze uitgaven van vorig jaar, verlaagd van € 380,00 naar € 300,00 per maand. Een optelsom van alle bestelde boodschappen bij onze lokale online supermarkt en de boodschappen die wij elders hebben gehaald (omdat wij die vergeten waren te bestellen) leerde ons dat wij dit keer ver boven budget zijn uitgekomen. Ai...

In totaal gaven wij deze maand € 342,21 uit aan boodschappen. In januari gaven wij nog € 282,79 uit. Gemiddeld gezien komen wij dan uit op een bedrag van € 312,50 per maand. Nog altijd boven budget. Hoewel maart al bijna halverwege is, moeten wij hier echt weer even wat scherper op gaan letten.


Strakker op budget

Dat geldt overigens niet alleen voor het boodschappenbudget. Begin vorig jaar hebben wij het budget, dat wij in 2012 opstelden, wat meer losgelaten, omdat wij merkten dat het 'automatisme' er in die paar jaar goed is ingesleten. Maar wij merken steeds vaker dat wij er soms weer wat te makkelijk mee om gaan.

Wij hebben dan ook besloten om weer strakker de uitgaven bij te houden. Niet dagelijks, maar eens per week hebben wij hier nu een moment voor gereserveerd. Wij gebruiken hiervoor nu ook een andere, eenvoudiger te gebruiken budgetsheet. Onze eigen sheet vonden wij toch wel erg bewerkelijk. 

Hoe houd jij je maandelijkse budget bij? En kom je met dit maandelijkse budget goed uit?

10 opmerkingen:

 1. Ja, hier een vast budget. Vijftig euro, voor alles, dus het is ook om mee te sparen voor kleren en een uitje en kapper. Er overheen kan niet,want dan kan de huur of energie of andere rekening niet betaald. (hoogste rekening is eigen bijdrage in de zorg...tegenwoordig ben je als zieke/gehandicapte vooral de kale kip om van te plukken)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je openhartige reactie. Bedoel je dat je voor vijftig euro in de maand alles moet betalen, anders dan de vaste lasten, zoals huur, energie, water, zorgkosten? Dat lijkt mij, en dat bedoel ik ter goeder trouw, oprecht een hele uitdaging.

   Verwijderen
 2. Wij lopen niet zo snel het risico zoveel over budget te gaan. Want zonder strakke planning is het niet zo dat we dan minder sparen, maar dan zouden er al snel schulden ontstaan. Totaal besteedbaar budget per maand voor boodschappen, verjaardagen, huis en tuin dingetjes, fietsreparaties, kleding ( nooit kapper- doen we zelf)is 280 euro gemiddeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Het is ook niet zozeer dat wij minder sparen als wij meer uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen; het gaat dan ten kosten van een ander budget en desnoods van het budget voor onvoorzien. Waar wij in het begin begroten tot 0, houden wij nu een marge aan.

   Verwijderen
 3. Ik hou het bij in een eigen excel. Heb in totaal 5 categorieën. Werk die wel dagelijks bij, maar ben er ook wel flexibel in. O.a. door het schuiven tussen de budgetten. Ik spaar behoorlijk dus als ik een keer er over ga is het geen probleem. Maar doe het vooral ook om bewuster te zijn. Je smijt sneller met geld dan je door hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt lekker overzichtelijk en toch flexibel. Wij zijn hier ook zoekende naar. Een manier om niet tot twee cijfers achter de komma alles kloppend te krijgen (te gedetailleerd), maar wel zodanig dat de bewustwording blijft.

   Verwijderen
 4. Ik vind dit toch een lastig onderwerp!
  Wij hebben zelf nooit zo extreem aan budgetteren gedaan, omdat daar ook geen aanleiding voor was, maar ook nooit het geld over de balk gesmeten in ons prille jonge leven.

  Het beklemmende gevoel om te bezuinigen en daar je hele leven op af te stemmen staat me tegen.
  Zit je noodgedwongen in een situatie waardoor je daartoe gedwongen wordt, dan vind ik het begrijpelijk. respect)
  Wij hebben ook moeilijke tijden gekend, niemand ontkomt eraan, dat hoort bij het leven.

  Het is de kunst om een mix te vinden tussen geluk en offers brengen.
  Door het spaarhypotheek tooltje van Rentenier heb ik al een tiental mensen financieel gelukkig kunnen maken, maar het vreemde is dat ze op een enkeling na geen enkele tegenprestatie leveren, op wat voor manier dan ook?

  Nu zit ik daar echt niet op te wachten, maar is het wrang om te zien dat een ander door jou kennis het beter doet dan jezelf gedaan hebt?

  Iedereen is steeds meer met zijn eigen klusje bezig, maar gelukkig zijn er uitzonderingen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie! Daar sla je de spijker op zijn kop en het is ook de kern van dit blog: het gaat om het vinden van een balans tussen besparen en genieten. Hoe je daar mee omgaat. En dat is inderdaad een lastig onderwerp. Want voor de één ligt de balans anders dan voor de ander.

   Het is ook onze beleving dat wij inmiddels in een maatschappij leven waar men zich (meer en meer) op hun eigen situatie richt. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.
   Persoonlijk denk ik dat je het dichtbij jezelf moet houden. Je energie in positieve dingen steken. Help je iemand oprecht? Sta je altijd voor mensen klaar? Zonder een tegenprestatie te verwachten? Prima. Als je je daar dan niet senang bij voelt, kun je je afvragen of je dat een volgende keer dan nog wel moet doen.

   Verwijderen
 5. Wij houden geen budget bij. Aan het begin van het jaar tel ik alle vaste lasten en inkomsten op. We maken een wensen lijstje en dingen die moeten (onderhoud aan huis en auto, vervangen van dingen) en bepaal dan het bedrag dat we per maand sparen. Ook sparen we zonder bepaald doel. Het bedrag dat over is, gebruiken we voor boodschappen, uitjes, cadeautjes en andere kleine uitgaven. Voor boodschappen houdt in geen budget maar meestal is het rond de EUR 150 a !75 per week. Wij zijn een gezin met twee kinderen (11 en 16 jaar). Ik koop vlees altijd bij een fijne slager. Heel soms scharrelkip bij de super.
  We zitten in een luxe positie, ik besef het me goed. Man en ik hebben een mooi inkomen en zijn tot op heden (22 jaar) alleen maar gegroeid. Je krijgt niets voor niets hoor en de werktijden van man zijn oeverloos, dus dat is een keuze.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ilse, leuk dat je een inkijkje geeft in jullie aanpak. Het feit dat jullie je bewust zijn die 'luxe' positie, en dat geldt ook zeker voor ons in onze situatie, is heel belangrijk. Je krijgt het zeker niet voor niets. En dan nog, er kunnen situaties buiten jouw invloedssfeer ontstaan, waardoor het minder kan worden. Ook dat hebben wij in het verleden ervaren. Des te meer dankbaar ben ik voor de situatie nu.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews