maandag 24 oktober 2016

Marrakesh: een fascinerende andere wereld
In de afgelopen nacht zijn wij terug gekomen uit Marrakesh, Marokko. Het land, de cultuur en met name de bevolking heeft ons in positieve zin erg verrast! Woorden als 'gastvrij' en 'oprechte interesse' worden er in vette hoofdletters geschreven. Dat is misschien ook wel het voordeel van een land, dat nog niet zo gewend is aan massaal toerisme, zoals dat wel het geval is in Turkije en Griekenland.

De streek waar wij verbleven was er één met vele gezichten.  De stad Marrakesh - in het centrale gedeelte van Marokko - is één van de tien Koningssteden. Het relatief moderne gedeelte hebben wij links laten liggen. Wij hebben de Medina (oude stad) bezocht, waar het bekende 'Place Djemaa El Fna' - samen met de naast gelegen soeks - de grootste trekpleister van deze stad is. 

Opvallend is dat de over het algemeen arme bevolking graag tekst en uitleg geeft over hun land, cultuur en - natuurlijk - ook hun koopwaar :-) De voertaal - naast Berber en Arabisch - is voornamelijk Frans, afgewisseld door een enkel woord Engels. Dat maakt een praatje makkelijker. Waar in andere landen, zoals Egypte waar Y. ook is geweest, men erg 'agressief' te werk gaat, was daar hier helemaal geen sprake van. Dat maakt het verblijf in de stad en de vele soeks, maar ook een bezoek aan de vele prachtige zijstraatjes, zoals hiernaast, tot een ware en prettige beleving!
Waar in en rondom de stad Marrakesh veel wordt geïnvesteerd in ondermeer infrastructuur, is de bevolking in het omliggende woestijngebied, en met name het Atlas-gebergte, aanzienlijk armer. Hoewel dit niet gepland was - voor ons was deze vakantie met name bedoeld als zonvakantie - heb ik samen met X. (terwijl M. bij opa en oma bleef in het resort) afgelopen zaterdag een dagtocht gemaakt naar het Atlas-gebergte. Een reis ver terug in de tijd. 

De natuur is er prachtig en puur, in het woestijngebied en met name het vrij groene en hoge Atlas-gebergte. De mensen daar zijn bijzonder arm en leven een leven, zoals wij dat zouden typeren als 'een leven in de middeleeuwen'. Toch wordt er ook in de mensen die in dit gebergte wonen geïnvesteerd. Het streven is om elk bergdorp te voorzien van drinkwater, elektriciteit en een lagere school, waar kinderen kosteloos heen kunnen. Dat maakt de populariteit van de koning erg groot, zo kregen wij voortdurend te horen. In de diverse dorpen waar wij zijn geweest zagen wij deze verbeteringen terug, zij het dat je je natuurlijk kunt afvragen wat ze je wel en niet vertellen en laten zien. Want laten wij eerlijk zijn: men wil het land natuurlijk ook zoveel mogelijk in een positief daglicht zetten. Andere onderwerpen, zoals corruptie, wordt niet aangestipt. Terwijl, als je er subtiel naar vraagt, je te horen krijgt dat dit iets van alle dag is.

Naast het bezoek aan Marrakesh en de dagtocht naar het Atlas-gebergte genoten wij van alles wat het all-inclusieve resort - ruim opgezet met prachtige tuinen, zwembaden en een heus waterpark met glijbanen, die de adrenaline doet stijgen - te bieden heeft. Lekker (lokaal) eten, genieten van de warmte (28 tot 32 graden), de zon en het verfrissende water. En bovenal van elkaar als gezin. 

Duidelijk mag zijn dat wij enorm hebben genoten van de afgelopen week.

Hebben jullie een leuke herfstvakantie gehad?

8 opmerkingen:

 1. Wat ziet dat er prachtig uit. Het ziet er ook zeker naar uit dat jullie een hartstikke fijne vakantie hebben gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was daar zeker prachtig! Wij hebben genoten, maar dat had je inmiddels al begrepen ;-)

   Verwijderen
 2. Leuke vakantie zeg! Bij mij was het gewoon werken, en door de weeks een extra dagje met het hele gezin incl man. Chillen en intratuin bezoeken ;) Ook geslaagd als vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben er heel erg van genoten!

   Lekker hoor een dagje vrij, samen met het gezin! Even doen waar je die dag zelf zin in hebt. Klinkt als een geslaagde dag!

   Verwijderen
 3. Mooie foto's zeg! Heel leuk om even te zien. Ik ben nog nooit in Noord-Afrika geweest, de warmte schrikt ons altijd wat af. Misschien is het inderdaad wel een idee om het eens in de herfstvakantie te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sjoukje, leuk dat je reageert (ik heb jouw reactie over het hoofd gezien, oeps). In de zomerperiode is het er rond de 45 - 50 graden. In oktober ligt de temperatuur, zo las ik, meestal rond de 23 - 25 graden. Toen wij er waren lag het kwik iets hoger, rond de 28 - 32 graden. Maar vergeet niet, de warmte voelt er heel anders dan hier. Het is er veel minder vochtig.

   Verwijderen
 4. Leuk verslag, Marokko staat ook al op een lijstje, dan altijd leuk om ervaringen te lezen. Wij hadden een pre herfst vakantie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rose, leuk dat je reageert (ja, ook jouw reactie heb ik over het hoofd gezien...). Het is zeker de moeite waard. Ik hoop dat onze ervaring jullie inspireert om het land te bezoeken. Nu ik er zelf geweest ben, zou ik graag alle 10 koningssteden willen bezoeken. Maar ja, er zijn nog zoveel andere wensen als het om reisbestemmingen gaat. Ook hier geldt: keuzes maken ;-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews