zaterdag 15 oktober 2016

Duikweekend: wat kost dat nou?

Afgelopen vrijdagmiddag tot en met zondagavond stond het jaarlijkse duikweekend in Zeeland op het programma. Wij verbleven met een negen personen op een - naar mijn mening - luxe vakantiepark in Bruinisse. Het weekend staat in het teken van veel gezelligheid en het uitoefenen van onze gezamenlijke hobby. En gezellig werd het, en wij hebben ook nog een aantal mooie duiken gemaakt :-)

Voor mij was het al weer drie jaar geleden dat ik mee ben geweest, omdat ik de afgelopen twee jaar drie keer ben geopereerd. In het voorjaar was ik weer hersteld. Hoewel ik al stond te trappelen om weer een duik te maken, heb ik hier toch nog even mee gewacht. Na de zomer voelde mijn lichaam voldoende 'goed' om samen met mijn buddy een eerste rustige duik te maken, nabij Tiel. 
Zo zenuwachtig als ik voor aanvang van de duik was, zo overviel de rust mij zodra ik mijn hoofd onderwater stak. Het is voor mij - iemand die aardig druk is en veel praat - een ultiem rustmoment. Stilte, volledig ontspannen zweven door het water. Genieten van het 'te gast' zijn in een wereld die zo bijzonder mooi en tegelijkertijd zo kwetsbaar is. Het voelt als een voorrecht om in deze wereld te mogen vertoeven. Groot respect heb ik voor de natuur en alles wat er in leeft.


Korte sfeerimpressie

Laten wij beginnen met een korte sfeerimpressie, die ik heb gemaakt met een GoPro-camera. Het is de eerste keer dat ik gefilmd heb onder water. Ik moet nog veel leren. Verwacht dan ook geen strakke shots en perfecte videobewerking. Het is enkel bedoeld als korte sfeerimpressie, voor diegenen die zich afvragen hoe de Nederlandse wateren er 'van onderen' uit zien :-) Het laatste stuk van de film bevat de mooiste beelden: het toetje :-) Alle opnames zijn gemaakt in het Grevelingenmeer.Wat kostte het weekend?

Voor de luxe accomodatie (een villa voor twaalf personen) betaalde ik € 150,00. Dit bedrag werd in twee termijnen betaald. Eén in mei en één in september.
Van te voren was er al het nodige ingeslagen door twee van de mede-organisatoren, om de eerste avond en het ontbijt door te komen :-) Er werd een pot gemaakt, waarin iedereen in eerste instantie € 50,00 doneerde. Hiervan werden de boodschappen voor de BBQ van zaterdagavond betaald, de drank en alles wat nog meer nodig was. Een voordeel was dat er zoveel was ingeslagen dat het etentje ter afsluiting op zondag werd ingeruild voor een uitgebreide afsluitende verlate lunch in de zonovergoten tuin. Wat een prachtweer! 

Er bleek toen nog voldoende in de pot te zitten, waardoor iedereen nog € 16,50 terug kreeg. Voor alle boodschappen was ik dus € 33,50 kwijt. Tel ik daarbij de vullingen van mijn duikfles op (waarvan er één gratis was) dan kom ik op een totaal kostenplaatje van net geen € 190,00
Ik ben meegereden met een vriend, die bij hoog en bij laag geen benzinegeld in ontvangst wilde nemen. 

Het is natuurlijk een aardig bedrag, maar als ik dit afzet tegen wat het mij heeft opgeleverd dan vind ik het meer dan de moeite waard!

Duikuitrusting

Vaak hoor ik de opmerking dat duiken een dure hobby is. Ik zeg dan altijd dat je het zo duur kunt maken, zoals je zelf wilt. Dat geldt natuurlijk voor meer hobby's. Ik heb er - geheel in lijn met onze veranderde levenswijze - voor gekozen om niet het nieuwste model te kopen. Wel goed kwalitatief materiaal. 

Wat is er mis met een overjarig model, dat nog helemaal nieuw en goed is? En de helft kost van een nieuw model? Zo kwam ik dus aan mijn stabjack. Mijn vinnen, die in de aanbieding waren. In de aanbieding omdat er een introduik mee gemaakt was in het zwembad. Tsja, als ik van de steiger met een commandosprong het water in spring, zitten er ook krasjes op. Mijn fles en ademautomaat - bijna nieuw - heb ik zelfs via Marktplaats gekocht. Met een keuring en servicebeurt was ik verzekerd van kwalitatief goed materiaal. 

Het enige waar ik niet op bespaard heb is mijn duikpak. Ik ben lang (ruim over de twee meter). Een pak moet zitten alsof het gegoten is. Het houd je warm. Daar heb ik dus niet op bezuinigd.

Waar een gemiddelde duikuitrusting uitkomt tegen de € 2.000,00, was ik net iets meer dan de helft kwijt. In de zes jaar dat ik mijn uitrusting gebruik (elke maand, van april tot november) - in binnen- en een enkele keer in het buitenland - dan vind ik dat meer dan acceptabel. 
De kosten die ik nu maak is enkel het vullen van mijn duikfles met perslucht (€ 2,50 per duik). Eens in de twee jaar laat ik mijn ademautomaat onderhouden (€ 60,00) en eens in de vijf jaar moet mijn duikfles gekeurd worden (€ 75,00). 

Heb jij een dure hobby? En wat ben jij daar aan kwijt?

6 opmerkingen:

 1. Valt me enorm mee voor zo'n weekend! Ik heb zelf geen dure hobby's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hobby's kosten nu eenmaal geld. Maar dit viel mij dus ook erg mee!

   Verwijderen
 2. Leuk. Als ik dit zo lees begint het bij mij ook weer te kriebelen. Ik had alle spullen wel zelf gekocht, maar omdat ik al even niet gedoken heb, heb ik al mijn spullen weer verkocht...

  Ik zou best wel weer eens een duikje willen maken, maar wel pas als het weer mooi weer wordt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Goed om te lezen dat ik bij jou met mijn blog weer een beetje de kriebels heb los gekregen. Aan de ene kant is het jammer dat je jouw uitrusting hebt verkocht. Maar aan de andere kant: als je niet meer van plan was te gaan duiken, kun je het ook beter maar een andere bestemming geven.

   >> Ik zou best wel weer eens een duikje willen maken, maar wel pas als het weer mooi weer wordt... <<
   Nou ja, join the club, zou ik zeggen (afhankelijk natuurlijk waar je woont). Feitelijk is het geen formele duikclub, maar (bevriende) mensen die na de duikopleiding zijn blijven hangen. Dat is nou juist ook de charme van deze 'club'. Je bent van harte welkom om, zodra het weer van het voorjaar weer beter wordt, eens mee te duiken :-)

   Verwijderen
 3. Een hobby is altijd geweldig. Je YouTube filmpje kan ik op de IPad niet bekijken.
  190 euro valt reuze mee. Geniet er van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo lang een hobby met passie wordt uitgeoefend :-) Mijn vrouw had ook al een probleem om het filmpje af te spelen op iOS. Via Android en de pc gaat het wel. Mocht je het echt graag willen zien, dan wil ik je vragen het op de pc te bekijken.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews