zondag 27 december 2015

Doelen voor 2016

Gisteren maakten wij de balans op van het jaar 2015. Welke doelen wij hebben gehaald en welke niet lees je hier. Vandaag blikken wij vooruit. Welke doelen streven wij na in 2016? 

Voor 2016 hebben wij de volgende doelen vastgesteld:

Extra aflossen op aflossingsvrije hypotheek:  10.500,00
Per jaar mogen wij 10% boetevrij extra aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek. Ook voor het komend jaar stellen wij ons als doel om dit percentage extra af te lossen. Dit komt neer op een bedrag van  10.500,00.
We kiezen er hierbij voor om dit bedrag niet ineens aan het einde van het jaar af te lossen, maar per maand. Zo hebben wij meteen profijt van het rentevoordeel. De eerste overboeking van  875,00 staat al klaar voor eind januari 2016. Wel moeten we nog, zodra ook de nieuwe WOZ-waarde bekend is (eind januari 2016), de te betalen hypotheekrente - via de voorlopige aangifte van de B.elastingdienst - wijzigen. Zo voorkomen wij dat wij achteraf alsnog moeten bijbetalen als wij de aangifte inkomstenbelasting over 2016 indienen.

Kunststof kozijnen achtergevel:  9.500,00
Gisteren schreven wij al dat wij begin dit jaar de kozijnen van de gehele voorgevel en zijgevel hebben laten vervangen. Komend jaar is de achtergevel aan de beurt. Hiervoor reserveren we  9.500,00. Naar verwachting hebben wij dit bedrag rond juni 2016 bij elkaar gespaard.

Sauzen voorgevel:   1.000,00
Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig als je het doel hierboven net hebt gelezen. De voorgevel bestaat, naast de kozijnen, uit een groot gedeelte dat gespoten is. Dit hebben we gereinigd, maar het ziet er na al die jaren (van slecht onderhoud) niet meer uit. Eigenlijk stond dit doel al voor 2015 op de planning, maar onze vaste huisschilder was zo druk, dat het er niet meer van is gekomen om dat nog dit jaar te doen. Nu staat het voor het voorjaar op de planning. Kosten  1.000,00.

Boxspring:   3.000,00
Ons bed, en met name de matrassen, zijn inmiddels echt aan vervanging toe. 
We hebben besloten niet te investeren in nieuwe matrassen, maar te gaan sparen voor een langgekoesterde wens: een goede boxspring. We verwachten dat wij voor een goede boxspring al snel  3.000,00 kwijt zijn. Misschien dat de uitverkoop, in januari of later dit jaar, nog een mooi financieel voordeel oplevert.

Nieuwe halkast:   500,00
Tsja, dit is een lastige. In de hal hebben wij een nis. Boven deze nis en onder de trap is al wel wat bergruimte beschikbaar. Toen onze zoon klein was, was deze nis een mooie plek om de wandelwagen te parkeren. Wat mij betreft is de situatie prima, maar X. wil graag liever meer bergruimte. Zo kan de aangelegde voorraad vanaf zolder naar deze uitgebreide bergruimte verplaatst worden. Verwachte kosten:  500,00.

Koperen huwelijk:   2.500,00
In het voorjaar zijn wij 12,5 jaar getrouwd. Nu wij sinds 2012 andere prioriteiten stellen (lees: onder andere extra aflossen en investeringen doen in het huis), hebben wij er bewust voor gekozen om dichterbij huis op vakantie te gaan. Heerlijk kamperen in Duitsland of Noord-Frankrijk, of zoals vorig jaar naar de prachtige Achterhoek. 
Aangezien wij dit jaar onze koperen huwelijk vieren, willen wij graag voor onze directe familie en een aantal vrienden bijvoorbeeld een high-tea organiseren. Een groot feest hebben ze 12,5 jaar geleden al gehad :-)
Met ons drieën willen wij om dit heuglijke feit te vieren graag de (gegarandeerde) zon weer eens opzoeken. Een vliegreis in het hoogseizoen is peperduur, en daar wringt ook meteen de schoen. Als je al een aantal jaren bewuste keuzes maakt, voelt het als een uitgave die wij ons zelf niet gunnen. Per slot van rekening kunnen we dit bedrag ook gebruiken voor het realiseren van andere doelen. Aan de andere kant hebben wij de afgelopen jaren steeds onze doelstellingen gehaald en moeten wij onszelf ook luxe gunnen. Een mooi voorbeeld van ´de balans zoeken´.
Zoals het er nu voorstaat gaan beide plannen door en reserveren wij hiervoor  2.500,00.

Diverse sauswerkzaamheden binnen:   0,00
Ten slotte moeten er nog een aantal muren worden gesausd. Het liefst zouden wij deze muren willen laten stuken, maar wij hebben besloten dat pas te doen als ons huis toe is aan een renovatie. Dat duurt hopelijk nog wel even, naar wij hopen 7 tot 10 jaar. 
De verf hebben we nog. Voor dit doel is dus geen extra budget nodig.

Al met al toch een stevige waslijst met doelen, en niet in de laatste plaats het benodigde budget van in totaal  27.000,00. 
In de loop van het jaar houden wij jullie via deze blog op de hoogte of wij onze doelen halen of dat wij deze tussentijds hebben moeten bijstellen.

Wat zijn jullie doelen voor het komende jaar?

18 opmerkingen:

 1. wow flinke uitgaven, maar fijn als dat allemaal "gewoon" kan!!
  wij hebben net een huis gekocht. 15-2 is de overdracht dus dan gaat onze hypotheek in. de eerste maanden hebben we dubbel lasten omdat we eerst nog moeten opknappen. ik ben gastouder en het huis moet dus gelijk leefbaar en veilig zijn voor we erin gaan.. hierdoor iets langer dubbele lasten (de andere optie is langer vrijnemen... maar dat is voor de ouders van mijn opvangkinderen natuurlijk niet handig en ik mis de inkomsten.. dus we schieten er niets mee op en zijn de ouders tot last ;))
  extra aflossen zal er nog niet in zitten het eerste jaar, daar gaan we pas naar kijken vanaf 2017. eerst het huis maar op orde maken (oa laminaat leggen, sauzen, inrichten, de tuin naar onze zin en kindvriendelijk maken etc. dan kijken hoeveel er nog over is van het spaargeld. de wensen daarna zijn de kozijnen lichter maken (ipv donkerbruin) en de keuken vervangen.
  echte doelen hebben we dus niet, behalve het huis naar onze wensen maken en hopelijk nog wat spaargeld overhouden als buffer ;) (en dus bepaalde wensen nog even uitstellen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij beseffen ons dat het zeker grote uitgaven zijn. Dit kan ook alleen, omdat ons inkomen er naar is en wij de afgelopen jaren bewuste keuzes hebben gemaakt in met name ons uitgavenpatroon (uitgaven beter in beeld, gevolg: meer overhouden voor doelen). Een mooi onderwerp voor een blog :-)

   Op andere blogs lezen wij al langer mee en hebben wij ook jouw reacties gelezen. Fijn dat het nu gelukt is om een eigen huis te kopen! Wij kunnen ons voorstellen dat de prioriteit nu zo eerst ligt bij het huis bewoonbaar (ook voor de continuïteit van jouw werk) en naar jullie zin maken. Dat lijkt ons al een doel op zich, toch?

   Verwijderen
 2. Mijn hoofddoel voor 2016 is balans. Balans in de breedste zin van t het woord. Door die zoekterm kwam ik ook op jou blog terecht ;-). Een erg leuk blog tot nu toe. Ik hoop nog veel van je/jullie te kunnen lezen. succes met je doelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat is een mooi doel! Hoe je dit in gaat vullen, lezen wij graag op jouw blog :-)
   Bedankt overigens voor het compliment, leuk om te lezen! Het streven is om, in ieder geval in het begin, op dinsdag, donderdag en zaterdag een blog te plaatsen. Dus, dat gaat goed komen :-)

   Verwijderen
 3. Handig om overal al bedragen bij te zetten! Die neem ik mee voor mijn eigen doelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie doelen! Mooi om te zien dat er gespaard wordt, maar dat de kwaliteit van leven ook omhoog wordt geschroefd. Vraagje: heb je overwogen om bij te storten op je spaarhypotheek? Dit levert doorgaans veel meer op dan aflossen op een aflossingsvrije hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je positieve reactie! Wij hebben bij oversluiten van onze hypotheek een inleg gedaan van de afgekochte polis (zie pagina 'Ons aflosverhaal'. Daarna hebben wij in het begin, binnen de bandbreedte, een aantal keer een storting gedaan.
   Wij zijn het met je eens dat een storting op de bankspaarrekening rendabeler is dan aflossen. Toch voelt het voor ons fijner om af te zijn van de aflossingsvrije hypotheek. Dat zal naar verwachting eind 2019, of in 2020 zijn. Wel overwegen wij om vanaf dat moment extra stortingen te gaan doen om a) de inleg te verlagen of b) de looptijd te verkorten (de bankspaarhypotheek loopt dan 10 jaar van de minimaal 15 jaar; omzetten naar een ander product kan dan nog niet).

   Verwijderen
 5. Leuk blog heb je, ik heb je gevonden via sanderendaantjesmintgroene blog. Hele ambitieuze doelen heb je en ook erg inspirerend. Onze doelen voor volgend jaar zitten globaal in mijn hoofd, ga deze nog in een blog uitwerken. Je hebt er een volger bij. Fijne jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anja, leuk dat je ons zo hebt gevonden. Bedankt voor het compliment en jouw positieve reactie :-) Wij doen ons best, al is het schrijven van een blog voor ons nieuw.
   Het op papier zetten van doelen werkt bij ons beter, dan ze in het hoofd laten zitten. Ik zal jouw blog ook in de gaten houden. Wij zijn wel benieuwd naar de jouwe :-)

   Verwijderen
 6. Mooi overzicht. Knap om het allemaal zo netjes op een rijtje te hebben. Jullie moeten wel een geweldig inkomen hebben. (Of verder van de wind leven 😉)Het bedrag van jullie doelen is bijna evenveel als wat er hier aan inkomen is. Onze doelen zijn dan ook navenant 😀. Ik ben al blij met een maandelijkse aflossing van 300 euro 😀.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teunie, bedankt voor je leuke reactie!
   Dat vinden wij prettig werken: heldere en concrete doelstellingen.
   Ons inkomen is goed, dat beseffen wij ons heel vaak maar al te goed. De ICT betaalt ten opzichte van andere sectoren erg goed. Het is namelijk ook anders geweest. Over ons inkomen lees je overigens meer in ons aflosverhaal (zie menu).
   Het belangrijkste is dat - ongeacht je inkomen - je doelen stelt en dat je onder andere (extra) kan aflossen?
   Succes met de doelstellingen voor komend jaar. Wij wensen jou een heel voorspoedig en gezond 2016!

   Verwijderen
 7. O, hij pakt de emoticons niet. Ik achreef alles met lachebekken en knipoog, hoor. Niet te serieus en ook niet zuur :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een enorme bedragen. Dan moeten jullie wel een fors inkomen hebben. Fijn dat dat zo kan zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie!
   Zoals wij in onze reactie bij Teunie al schreven, is ons inkomen goed. Dat beseffen wij ons heel vaak maar al te goed. De ICT betaalt ten opzichte van andere sectoren erg goed. Het is namelijk ook anders geweest.
   Juist door bewuste keuzes te maken, stelt dit inkomen ons in staat deze doelen te stellen.
   Over ons inkomen lees je overigens meer in ons aflosverhaal (zie menu).

   Verwijderen
 9. Ben nu pas via via op jullie site terecht gekomen. Duidelijke site met bedragen. Beter kan niet. Ik heb 1 opmerking. Misschien heb je hem al wel eerder gekregen maar jullie geven aan

  "Wij zijn van plan om in ieder geval het aflossingsvrije gedeelte van € 105.000,00 in de komende jaren in zijn geheel af te lossen. Elk jaar mogen we 10% boetevrij aflossen."

  Ik zie dat jullie ook een spaarhypotheek hebben van 142.500. Volgens mij mogen jullie maximaal dan 10% van 247.500 = 24.700 aflossen op jullie aflossingsvrije hypotheek. Wij hebben zelf ook een spaarhypotheek+aflossingsvrij en lossen 10% van het totaalbedrag af op het aflossingsvrije gedeelte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je onze blog bezoekt! Wij hopen je vaker op onze blog terug te zien. Jouw vraag had ik al per mail beantwoord, ik had niet gezien dat de post ook hier al stond :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews