donderdag 24 december 2015

Een nieuwe blog!

Welkom op onze nieuwe blog 'BespaarBalans'! Een blog waarin wij - ook geïnspireerd door het lezen van diverse andere blogs en boeken - onze denkbeelden en ervaringen willen delen met betrekking tot onze zoektocht naar een goede balans tussen 'genieten' en 'besparen'. 

Van het verleden naar heden...
Al langere tijd bestond de wens om een gedetailleerder inzicht te krijgen in onze financiën. Uitgangspunt hierbij is een – in onze ogen – gezonde balans tussen optimaal kunnen genieten van ons (gezins)leven nu en zo veel mogelijk voorbereid zijn op de toekomst. Klinkt allemaal heel mooi, maar wat verstaan wij dan onder 'op de toekomst voorbereid zijn'? 

In geval van werkloosheid, ziekte, eventueel eerder willen stoppen met werken en/of het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zal ons inkomen aanzienlijk dalen. Daarnaast speelt ook dat onze zoon over twee jaar naar de middelbare school gaat, en mogelijk daarna gaat studeren. De kosten zullen dan fors toenemen.
Ten slotte was het een gegeven dat ons huis in 2012 ruim  40.000,00  ‘onder water’ stond.

Het is dan fijn om te weten dat bij het nu nemen van maatregelen de maandlasten dan (beter) in balans zijn met de inkomsten op dat toekomstige moment. Eén van de mogelijkheden om onze maandlast naar beneden te krijgen is extra aflossen en/of extra storten in onze bankspaarhypotheek. 
Door een op handen zijnde reorganisatie op het werk van Y. in 2012, waarbij gelukkig al snel bleek dat de functie van Y. dit keer buiten deze reorganisatie viel, werd deze wens versterkt. Ook door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag is de baanzekerheid van X. niet zo vanzelfsprekend als voorheen.

Maar waar te beginnen?

Hoewel wij goed weten wat er elke maand binnen komt, stond met name het uitgavenpatroon minder scherp op het netvlies. En dan schrik je toch als je ziet wat er zo links en rechts wordt uitgegeven...
Wij hebben eind 2012 een realistische begroting opgesteld, waarin wij, naast alle vaste lasten, een bedrag sparen en een bedrag reserveren om aan het einde van het jaar 2013 een maximale extra aflossing te kunnen doen. Ook hebben wij gekeken naar doelen die wijhet komende jaar wilden realiseren. 
Vanaf dat moment zijn wij de inkomsten en meer nog de uitgaven nauwlettend gaan bij houden. Naarmate het jaar vorderde hebben wij – door een beter en voortschrijdend inzicht, maar ook door het lezen van diverse interessante boeken en blogs met bespaar- en financiële tips – de begroting steeds verder verfijnd. 

Begin 2015 hebben wij het dagelijks bijhouden van onze administratie achter ons gelaten, omdat wij op een gegeven moment goed wisten wat wij per maand konden verwachten. Natuurlijk neemt dat niet weg dat wij geregeld de balans op maken. Zitten wij nog op koers voor onze jaardoelstellingen? Moeten deze, door voortschrijdend inzicht, worden aangepast? Is de balans er nog wel?

Wat is voor jou een goede balans?


3 opmerkingen:

 1. Leuk een nieuwe blog. Onze balans is voldoende geld achter de hand hebben voor onvoorziene uitgaven en een hypotheekvrij leven over 15 jaar. En zoals het er uitziet, mits wij in goede gezondheid verder kunnen leven, halen wij dit.
  Wij moeten binnen deze jaren nog 35.400 op de ene hypotheek en 13.140 op de andere. De rest is dan afgedekt met oftewel spaargeld of een spaaroptimaal hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert op onze nieuwe blog! Zo te lezen zijn jullie goed op weg!
   Wij hopen jou vaker hier terug te zien!

   Verwijderen
 2. Altijd leuk, een nieuw blog. Ziet er netjes uit hoor.

  Hier even geen balans te vinden, maar dat komt door vele omstandigheden. Toch proberen we een kleine buffer op te bouwen voor geval van nood en straks na de schuldsaneringsperiode. Het is uitzien naar een nieuw begin!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews