dinsdag 29 december 2015

Budgetkeuze: boodschappenbudget

Toen wij eind 2012 onze inkomsten en uitgaven op een rijtje hebben gezet, schrokken wij enorm van de bedragen die wij uitgaven. En dan met name de impulsieve uitgaven, die wij zo hier en daar pinden. Een kleine boodschap hier, een terrasje daar, geregeld uit eten, de aanschaf van een leuk gadget. En ga zo maar door...

Een logische vervolgstap was om - nadat wij onze uitgaven gedetailleerd in kaart hadden gebracht - een reëel budget op te stellen met als doel onze uitgaven beter onder controle te krijgen. Op dagbasis hielden wij dit nauwgezet bij in onze 'boekhouding'. Voor het bepalen van de categorieën en bedragen gebruikten wij onder andere informatie van het NIBUD en van diverse blogs. Binnenkort zullen wij een blog wijden aan hoe dit budget en deze 'boekhouding' er uit zagen.

Het werken met budgetten en een boekhouding werkte in ieder geval voor ons erg goed en bovenal motiverend. Inmiddels is het zó ingesleten, dat wij in 2015 hebben besloten de 'boekhouding' niet meer dagelijks bij te houden. 
Wél is het een gewoonte om periodiek de budgetten en uitgaven onder de loep te nemen. Blijven wij nog binnen het door ons gestelde budget? Moet het budget wellicht aangepast worden, omdat deze niet meer marktconform is of niet meer goed aansluit bij onze doelen van dat moment?     

Elke week zullen wij in het kader van het thema 'Budgetkeuze' een budgetcategorie uitlichten. Deze week staat in de schijnwerpers: het boodschappenbudget

Boodschappenbudget 2015
Het budget voor onze boodschappen bestaat uit voeding en verzorgingsproducten. Voor diegenen die nog niet ingewijd zijn in onze gezinssituatie: ons gezin bestaat uit twee volwassenen en één kind van 10 jaar. 

Het NIBUD gaat bij een drie persoonshuishouden uit van een bedrag van € 3,98 per dag voor een kind tussen de 9 en 11. Per mannelijke volwassene tussen de 14 en 65 gaan zij uit van een bedrag van € 5,18 per dag, voor een volwassen vrouw, die even oud is, van een bedrag van € 4,72. Dat is € 13,88 per dag. Goed om te weten is dat het NIBUD deze bedragen enkel baseert op 'voedingsbehoefte'. Hierin zijn verzorgingsproducten dus niet meegenomen.
Een snelle rekensom leert dat het boodschappenbudget voor voeding per jaar neerkomt op € 5.066,20, ofwel € 422,18 per maand. 

Dit jaar stelden wij het budget op scherp: € 385,00 per maand.

Over de periode 1 januari 2015 tot en met 31 december 2015 (de boodschappen voor aankomende week zijn al binnen) hebben wij een totaaltelling gemaakt van alle uitgaven met betrekking tot de boodschappen. Ook hebben wij hierbij de drie bestellingen bij O.KVlees meegeteld.

Wij gaven in deze periode € 3.670,92 aan boodschappen uit. Dat komt neer op € 305,00 per maand. Dat is mooi binnen het door ons gestelde budget! 
Aangezien met dit bedrag ook boodschappen zijn gekocht waarop geld terug acties van toepassing zijn, moeten wij er nog precies € 150,00 op jaarbasis van af trekken. Het loont dus om goed op deze 'aanbiedingen' te letten :-)

Dat maakt dat wij in 2015 in totaal € 3.520,96 hebben uitgegeven aan boodschappen. Dat is omgerekend € 293,42 per maand.

Boodschappenbudget 2016
Als wij naar het budget van 2015 kijken en hetgeen wij daadwerkelijk hebben uitgegeven, dan is het resultaat weliswaar mooi, maar eerlijk is eerlijk: naar ons gevoel zou er nog veel bespaard kunnen worden op het boodschappenbudget. 

Door de week snoepen (lees: snoep, fris, chips, etc.) wij niet, althans dat proberen wij zo goed mogelijk en dat gaat over het algemeen ook best goed :-) In het weekend is dat er wel. Bovendien koken wij in het weekend vaak wat uitgebreider; dit kost dus ook meer dan een doorsnee maaltijd van aardappelen, groente en vlees. In de zomer BBQ-en wij regelmatig. Dat zijn zaken die wij onszelf gunnen. Hierop willen wij dan ook niet besparen. 
Wat wij ook vast willen houden is het kopen van scharrel en/of biologisch vlees via O.Kvlees. Dit voelt goed en het vlees smaakt beduidend anders dan uit de supermarkt. Eieren kopen we bij een eierautomaat bij ons de buurt. Als wij bij de ouders van X. zijn nemen we vaak ook groente mee bij de boer. Een bewuste keuze. 

Scherper moeten wij zijn op lekkere, luxe impuls aankopen. Een reep chocola bij de koffie is lekker, maar dat kan net zo goed een wat eenvoudiger koekje zijn. Daarnaast zijn wij recent ook weer begonnen met het volgen van een maandmenu, waarvoor wij wekelijks de boodschappen in huis halen. Dit voorkomt ook weer impulsaankopen.

Maar goed, wat doen wij - dit gezegd hebbende - dan nu met het boodschappenbudget van 2016? Wij houden geen rekening met de geld terug acties; hiervoor zijn wij te afhankelijk van wanneer deze aangeboden worden. De balans zoals die nu is, is goed. 
We stellen ons boodschappenbudget vast op € 300,00 per maand 

Werken jullie ook met een boodschappenbudget? Hoe groot is dit budget?

16 opmerkingen:

 1. Netjes zeg!! Ik werk met een boodschappenbudget van €80 per maand, maar dat is vooral voor mij alleen. Ook wel eens voor vriend, maar daar eet ik ook weer minstens even vaak, dus dat vlakt elkaar dan wel uit. Ik kom daar prima mee toe, maar werk meestal ook met verse (zelf nog klaar te maken) dingen en hoef niet per se elke dag vlees. Als ik dat wel eet, dan is het biologisch van een boer via-via, wat ik eens in het jaar groot inkoop tegen een behoorlijk goede prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Leuk dat je ons een inkijkje geeft in jouw boodschappenbudget en welke keuzes je daar in maakt.

   >> wat ik eens in het jaar groot inkoop tegen een behoorlijk goede prijs.<<
   Dat is interessant; je hebt dan zeker wel een grote vriezer?!

   Verwijderen
 2. Wij hebben een soort van budget dat geldt meer als een indicator. Liever niet hoger is de bedoeling. Maar dat lukt helaas niet altijd. Vooral de laatste maanden schrik ik wel eens bij het afrekenen in de supermarkt : (

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo kijken wij er ook tegen aan, nu wij onze boekhouding niet meer dagelijks bijhouden.
   Het is een gemiddelde over een jaar. De boodschappen in de maanden november (dan is onze zoon jarig) en december (sinterklaas en oud en nieuw) liggen substantieel hoger dan in de andere maanden van het jaar. Dus wat dat betreft herken ik je laatste opmerking.

   Verwijderen
 3. Ons budget is 450 euro per maand, dit voor 2 volwassene en 2 kinderen. Waarvan 3 melkvrij eten en ik zelf ook nog glutenvrij, dit budget is inclusief schoonmaak en verzorgingsproducten en kapper, cadeautjes voor kinderfeestjes ed. Hoewel het een ruim budget lijkt is het regelmatig flink puzzelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het inkijkje in jouw boodschappenbudget. De hoogte van het boodschappenbudget alleen zegt inderdaad niet alles. Het is wat je er allemaal van moet doen. Als je daarbij ook nog rekening moet houden met specifieke voeding dan kan ik mij best voorstellen dat het regelmatig puzzelen is...

   Verwijderen
 4. Ik werk niet met budget op het moment.
  Twee jaar geleden 3 maanden exact bijgehouden wat ik waar uitgaf e, in excell bijgehouden en ook kleurencodes gegeven voor o.a. voedsel, drogist, extra en luxe en, dit deed ik om een idee te krijgen hoeveel ik aan de diverse dingen uitgaf.
  Dit overzicht wilde ik tijdje geleden weer eens bekijken en toen per ongeluk leeggemaakt.
  Vanaf 1 januari ga ik dat weer bijhouden omdat ik komend jaar zowel nieuwe badkamer en keuken laat maken en dan de buffer bijvullen en dan wat zuinigaan wil zijn.

  Op zich ben ik tevreden met wat ik uitgeef, we leven vrij simpel en kopen vrijwel alles tweedehands en weloverwogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het inkijkje in jouw manier van budgetteren. Leuk om te lezen!
   Ik kan mij voorstellen dat bij een grotere veranderingen, zoals de aanschaf van een badkamer en keuken, je graag het budget scherp in de gaten houdt. Balen zeg dat je het overzicht niet meer kunt raadplegen. Dat zul je altijd het zien.

   Verwijderen
 5. Ik pin per maand 500,- ongeacht hoeveel dagen een maand heeft.
  Wij zijn met 3 volwass personen, in ons gezin ook nog een zooi dieren.
  We doen er eigenlijk alles mee, boodschappen, verzorging, dieren eten, verjaardagen etc

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor je reactie! Dat is weer een heel andere aanpak. Klinkt ook aantrekkelijk. Blijven jullie er altijd binnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een budget van 100 euro per week. Dus 5 vrijdagen dan 500 euro en bij 4 400 euro. Elke vrijdag pak ik 100 euro uit het envelopje. Wij zijn met eigenlijk 4 volwassen eters. De kids zijn 16 en 14 dus doen niet onder voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt jouw reactie! Dat doen je dan erg netjes voor vier personen. Met twee kinderen op die leeftijd tellen ze zeker wel mee als zodanig; ze eten vast veel :-)

   Verwijderen
 8. Ik pin 1000 euro per maand. Dit is voor alles wat kontant gaat: voeding, verzorging, kleding, schoenen, kadootjes, kapper, fietsenmaker enzovoorts voor ons gezin van 10 personen. Behalve goede doelen/kerk, want daar neem ik apart voor op. Dit budget is elke maand puzzelwerk ;-). Ik houd er geen potjes of boekhouding op na. Gewoon een postelastiek om mijn portemonnee en enkel uitgeven wat echt nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het inkijkje in jouw manier van budgetteren! Wow, een gezin van tien personen. Dat is in deze tijd best bijzonder. Ik kan mij voorstellen dat je dan elke maand goed moet puzzelen om goed uit te komen met het budget.

   Verwijderen
 9. Ik heb de afgelopen maanden nuet echt een budget bepaald maar wil,er weer naar teug. Ik wil 110 euro per week doen voor voeding en verzorging/schoonmaakartikelen. Dat is voor vier volwassenen, waarvan drie mannen.
  Jongste zoon en ik eten glutenvrij. Iedereen hier is lactose intolerant. We doen niet aan toetjes, alcohol, chips en er wordt weinig gesnoept.
  Wat ik fijn vind is om het bedrag wat ik in een week overhoud apart in mijn portemonnee/potje te doen voor dure weken of voor aanbiedingen waarvan ik dan groots kan inslaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en inkijkje in jullie aanpak! Het zeker fijn om wat je over hebt apart te zetten. Met name de decmebermaand, en bij ons ook november, zijn over het algemeen erg duren maanden.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews