zaterdag 20 augustus 2016

Update van ons verbruik

Begin van dit jaar schreef ik over de ontvangen eindafrekeningen, ons energie- en waterverbruik en de voorgenomen verbeteringen om ons waterverbruik verder terug te dringen. Hoe staat het nu met ons verbruik?


Electriciteit en gas

Zoals blijkt uit dit blog over de jaarafrekening van ons energieverbruik, verbruikten wij vorig jaar in totaal 2776 Kwh (elektriciteit: hoog+laag) en 883 m³ (gas). 

De huidige stand is als volgt:
Tarief
Stand per
01-12-2015
Stand per
01-08-2016
Verschil
Hoog
277 Kwh
1.136 Kwh
859 Kwh
Laag
305 Kwh
1.296 Kwh
991 Kwh
Gas
148 m³
782 m³
634 m³

Gemiddeld verbruik per maand
x 4 resterende maanden
Totaal (afgerond naar boven)
107,38 Kwh
429,52 Kwh
1.289 Kwh
123,88 Kwh
495,52 Kwh
1.487 Kwh
79,25 m³
317 m³
951 m³

De verwachting is dan ook dat wij dit jaar 2.776 Khw (1.289 Kwh + 1.487 Kwh) zullen gebruiken. Daarmee zou ons electriciteitsverbruik exact gelijk zijn aan vorig jaar. Uiteraard zal er in de uiteindelijke berekening hooguit een klein verschil te zien zijn :-) 

Het gasverbruik daarentegen ligt wel een stuk hoger, te weten 64 m³. Nu ben ik uitgegaan van een gemiddelde en is de zomervakantieperiode hierin nog niet meegeteld, net als de periode in oktober dat wij nog een hele week weg zijn. Dat neemt niet weg dat de eindstand hoger uit zal pakken dan vorig jaar. Ik kan hiervoor niet zo één-twee-drie een aanwijsbare reden geven.

Waterverbruik

Het waterverbruik is 2015 gedaald van 115 m³ naar 106 m³. Dat is een besparing van iets minder dan 8%.

De huidige stand is als volgt:
Tarief
Stand per
03-01-2015
Stand per
15-08-2016
Verschil
Water
1.106 m³
1.165 m³
59 m³

Gemiddeld verbruik per maand
x 4 resterende maanden
Totaal (afgerond naar boven)
7,86 m³
35,4 m³
95 m³

Als deze stand de uiteindelijke stand wordt aan het einde van dit jaar, dan zou het verbruik afnemen van 106 m³ naar 95 m³. Dit is een daling van maar liefst 10,3%! De inmiddels uitgevoerde verbeteringen, waarover ik schreef in dit blog, blijkt dus nu vruchten af te werpen :-) En dat is niet alleen fijn voor onze portemonnee, maar ook voor het (onnodig) waterverbruik.

Nu het waterverbruik dalende lijkt op basis van deze tussenstand, het elektriciteitsverbruik gelijk ligt en het gasverbruik hoger, gaan wij - met het najaar in aantocht - eens nadenken hoe wij het verbruik van deze laatste twee categorieën naar beneden kunnen krijgen. 

Is jullie electriciteit-, gas- en waterverbruik in lijn met jullie verwachting?

17 opmerkingen:

  1. Nog niet gekeken. Net overgestapt, toen hadden voor een halve maand minder verbruikt dan het voorschot. Eerste nieuwe tussenstand moeten we nog doorkrijgen (elke 2 maanden)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sinds september vorig jaar hebben wij een slimme meter, en sindsdien gebruik kijk ik elke maand naar de online standen en - meer nog - naar het tweemaandelijkse overzicht. Vroeger noteerde ik het elke week. Dat is nu niet meer nodig.

      Verwijderen
  2. Ik heb geen idee. Ik houd het niet bij door het jaar heen. Ik verwacht dat het iets omlaag gaat wanneer ik ga werken..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan natuurlijk ook ;-) Als je aan het werk gaat zal dat ongetwijfeld een positief effect hebben op het verbruik.

      Verwijderen
  3. Qua elektra komt ons verbruik overeen met wat verwacht was. Het gasverbruik is een stuk lager uitgevallen. Wij kregen inclusief het extra elektra leveren aan het net (we hebben zonnepanelen) 500 euro terug over afgelopen jaar. We hadden 2500 kub gas als verwachting opgegeven en het is 1350 geworden. We wonen nog niet zo heel lang in dit grote, vrijstaande huis. Met een koude winter zullen we heel veel meer verbruiken. Ik zie dat we in de wintermaanden het dubbele verbruiken dan in ons vorige huis. Dat was ook de helft kleiner. De rest van het jaar verbruiken we hetzelfde of minder. Onze cv ketel heeft hier geen warmwaterreservoir en dat scheelt een stuk. Ons huis is goed geisoleerd, we hebben overal gordijnen en het luik op zolder gaat 's avonds dicht in de koude maanden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is qua gasverbruik een substantieel verschil zeg! Maar dat gebeurt wel vaker als je nog relatief kort in een nieuw huis woont. Het verbruik van de vorige bewoner(s) kan natuurlijk heel anders zijn dan jullie verbruik.

      Ik wil ook eens kijken naar het warmwaterreservoir bij onze cv-ketel. Deze zorgt er natuurlijk voor dat een bepaalde hoeveelheid water de hele dag op een minimum temperatuur blijft. Ik las op de ene site dat het loont om dat uit te zetten (het kost dan wel meer water, voordat het warm is), op de andere sites las ik juist het tegenovergestelde advies. Misschien maar eens gewoon uitproberen :-)

      Verwijderen
  4. Ja. Aan het eind van de maand is ons jaartermijn weer om en zal ik er ook weer even bericht van maken. Maar zoals het nu lijkt gaan we voor 500 KwH minder en het gas komt weer onder de 400 kuub uit.

    Wij hebben onze kachel heel veel uit staan want echt een enorme besparing is. Als wij niet thuis zijn/op bed liggen gaat de thermostaat op nachtstand. En wij hebben het tapwater uit staan. Dat betekend iets langer wachten op warm water, maar de ketel slaat niet de hele dag aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben benieuwd hoe het bij jullie uitpakt nadat de jaartermijn is afgelopen. Als dat het verbruik is, zoals jij aangeeft, lijkt mij dat zeer netjes :-)

      Bedoel je met de kachel uitstaan, dat je de thermostaat laag hebt staan (bijv. 12 graden) of de hele CV buiten werking hebt gesteld?

      Zoals ik hierboven al in een andere reactie aangaf, vind ik het uitzetten van het tapwater een goede tip. Al lees ik daar tegenstrijdige berichten over op diverse websites. Misschien maar gewoon eens gaan proberen :-) Ik ga de handleiding eens opzoeken...

      Verwijderen
    2. Ketel nooit uitzetten !!! kan de pomp vastlopen. Hier staat hij grootste gedeelte van het jaar op 5 graden. Hier een verbruik laatste jaar van 400 M3 met 6 personen. Komen van 1200 M3 ketel waterzijdig inregelen en wat in tegenstelling wat veel mensen denken juist alle radiotoren open draaien want je moet de warmte kwijt kunnen van een vaak overgedimesioneerde ketel. Hier meer tips

      https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/cv-ketel-instellen-en-afregelen/

      Verwijderen
    3. @Nadasmurf: bedankt voor het delen van de link met tips!

      Gisterenmiddag heb ik mij al wat verdiept in het reguleren van de warmwatertap. Er wordt, zoals jij al aangeeft, ten sterkste afgeraden deze uit te zetten. Daarnaast wordt een minimale temperatuur van 60 graden geadviseerd om juist legionella besmetting te voorkomen.
      Ook de handleiding bestudeerd; ik kwam er zelfs achter dat er een zomerstand voor de verwarming op zit (hoewel de thermostaat bij ons al op continu programma staat, op 12 graden).

      Ik ga van de week eens de informatie in de link bekijken. Klinkt interessant, maar wel technisch :-)

      Verwijderen
    4. kachel staat inderdaad niet helemaal uit , maar op een temperatuur die per definitie lager is dan de omgeving zal zijn. bij ons is dat 16 graden omdat de buren ons altijd ruim boven die temperatuur stoken (gave van een tussenwoning)

      Verwijderen
    5. p.s. net een blog geschreven over de eindstand ;)

      Verwijderen
    6. ik zat even die pagina van nadasmurf te lezen. maar die adviseren ook gewoon het tapwatercomfort uit te zetten. Hijzelf heeft het niet gedaan omdat het te lang duurde.

      Schakel tapcomfort uit of naar eco

      Ik heb de tapcomfortinstelling gewijzigd van “aan” naar “eco”. Hierdoor wordt de warmtewisselaar voor warm tapwater niet continu op temperatuur gehouden, maar leert de ketel zelf wanneer hij dat moet doen op basis van mijn gebruikspatroon. Quote:

      Uitschakelen zou natuurlijk nog zuiniger zijn. In mijn geval duurt het nu al redelijk lang voordat de douche en keukenkraan warm worden. Dat stukje comfort wilde ik niet inleveren. Ik zou een keukenboiler kunnen plaatsen om dat te verhelpen, maar dat is uiteindelijk niet zuiniger.

      De Nefit EcomLine HR beschikte over een boiler en kende deze instelling niet.

      Verwijderen
  5. Iedere 1e van de maand noteer ik onze meterstanden. Daardoor is het eenvoudig om ons jaarverbruik in de gaten te houden. Bijvoorbeeld 1 september aanstaande vergelijk ik de stand met die van 1 sept 2015. Zo krijg je een soort voortschrijdend jaarverbruik dat realistischer is dan het extrapoleren van de verbruiken van het afgelopen driekwart jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Die werkwijze pasten wij ook toe, totdat wij september vorig jaar een slimme meter hebben gekregen. Nu log ik maandelijks in om de meterstanden te bekijken, en gebruik nog meer het tweemaandelijkse overzicht om inzicht te krijgen. Het vergelijken van de meterstanden met een jaar terug is ook een optie, en wellicht inderdaad realistischer.

      Verwijderen
  6. Het feit dat je alles bijhoudt maakt al dat je mindert. Stimuleert dat het nog beter kan denk ik. Wij gaan nu naar een appartement waar in de servicekosten het energieverbruik voorschot zit. Dus wij verlaten helaas Qurrent en hebben geen grip op het voorschot. Wel krijgen we uiteindelijk terug want individueel verbruik wordt bijgehouden. Gas hebben we niet meer in de keuken en ik weet eigenlijk niet of we zelf in appartement een gasmeter hebben. Hoop het wel want naast elektriciteit wil je toch zelf alles in de gaten houden.

    Wij zouden nog gaan borrelen heh :-) denk dat dat dan in oktober wordt na de verhuizing. Dan meld ik me wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om weer eens een reactie van jullie te lezen! Ik ben het met jou eens dat het bijhouden al inzicht geeft en aanknopingspunten biedt tot besparing.

      Ik mag toch hopen dat het verbruik, van zowel de electriciteit- als gasverbruik, individueel wordt bijgehouden. Zo heb je toch nog zelf enige sturing (lees: besparing) in het verbruik.

      Wij zouden inderdaad nog weer eens bijpraten onder het genot van een borrel en wat te knabbelen :-) Ik kan mij voorstellen dat jullie nu wel andere dingen aan jullie hoofd hebben. Dat komt dan na de verhuizing wel weer. Komt goed. Ik hoor het wel :-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews