zaterdag 16 juli 2016

Budget tijdens de vakantie: wel of niet?

Nog héél even, en dan breekt ook voor ons de zomervakantie aan. 

In het kader van de serie blogs over het thema 'Budgetkeuze' besteedden wij al eens aandacht aan de manier waarop de vakantie wordt gefinancierd. De één reserveert een maandelijks bedrag, de ander schiet de aanbetaling(en) van de vakantie eerst voor van de spaarrekening en vult deze later aan met het ontvangen vakantiegeld. Deze laatste methode passen wij ook toe.

Budget tijdens de vakantie

Maar hoe zit dat dan met het budget tijdens de vakantie? Houden wij ons dan ook aan een vast budget of laten wij de financiële teugels een beetje vieren? Eerlijk? Het is een beetje van beiden. Wat ons is opgevallen is dat dat sterk afhangt van waar wij op vakantie gaan. 

De keren dat wij in Nederland op kampeervakantie zijn geweest, zoals twee jaar geleden (en óók dit jaar blijven wij in Nederland), redden wij het qua uitgaven prima met de reguliere inkomsten. Wij hebben dan het overgebleven vakantiegeld niet nodig. Immers, thuis moet er ook gegeten en gedronken worden. Het prijsniveau in de supermarkt is over het algemeen hetzelfde. Wij kopen dan wel regelmatig eens wat extra's: wij bbq-en vaker op vakantie, genieten - meer dan als wij thuis zijn - van een biertje of wijntje, met wat te knabbelen erbij. Af en toe gaan wij uit eten of halen eten op de camping. Pakken een terrasje als wij daar zin in hebben of halen een lekker ijsje. Gaan wij een dagje weg, dan kan dat prima betaald worden van de betaalrekening.

Wat opvallend is, is dat juist de kampeervakanties in het buitenland vaak duurder uitvallen. Alleen de reis heen en weer tikt al flink aan voor wat betreft benzine-, vignet- en/of tolkosten. Dat is vaak wat mensen vergeten expliciet in te calculeren. Deze kosten lopen al snel op tot een paar honderd euro voor de heen- en terugreis. Ook de uitgaven in de supermarkt, zoals in Frankrijk, liggen beduidend hoger. Koop maar eens een goed stuk vlees of vers fruit. 

In die gevallen hebben wij toch gebruik moeten maken van een gedeelte van het overgebleven vakantiegeld. Een deel van het overgebleven vakantiegeld hebben wij dan vóór onze vakantie al op onze betaalrekening gezet. Je moet dan - in orde van grootte - denken aan een paar honderd euro. Dat is ook meteen de limiet; daarmee moeten wij het dan ook de hele vakantie doen.

Aangezien wij, zoals ik hierboven al vertelde, deze zomer in Nederland op vakantie gaan, verwacht ik eigenlijk dat wij gewoon toe kunnen met onze reguliere inkomsten. Dat zou fijn zijn, want dan kunnen wij met het overgebleven vakantiegeld de buffer verder aanvullen en/of gebruiken voor onze doelen van dit jaar.

Wat ik altijd wel doe bij terugkomst is dat ik de uitgaven op een rijtje zet. Dat geeft veel inzicht, zoals hierboven al naar voren komt. 

Werken jullie met een budget tijdens de vakantie? Of laat je ook op financieel vlak tijdens de vakantie 'de boel even de boel'? En, zet je na de vakantie alle uitgaven nog eens op een rij? 

12 opmerkingen:

  1. ja alleen wel een redelijk ruim budget. Ons gezin telt vier personen, waar onder een puberzoon die ons de oren van het hoofd eet. We gaan naar een appartement in Griekenland en koken doen we niet. Dat gaat meestal ook niet, een ei lukt nog net. Naast uit eten reken ik met twee dagen een auto huren (we gaan twee weken, elke week een dag), een of twee betaalde uitstapjes (boottocht, met een trein oid) en natuurlijk boodschapjes (ontbijt en af en toe lunch, fruit etc). Tenslotte nog een bedrag voor overig (ijsjes, prulletjes, souvenirs etc) en totaal reken ik met EUR 1500. Ik reken na de vakantie altijd uit wat we hebben uitgegeven en we houden altijd wat over. Dat stop ik terug in het vakantie potje. Het is een flink bedrag maar we hoeven er niets voor te laten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je weer reageert! Ik kan mij voorstellen dat het vakantiebudget er a) met een puberzoon en b) met de keuze om niet zelf te koken een stuk ruimer ligt. Het belangrijkste is dat het financieel kan en je er volop kunt genieten van die vakantie die jullie aanspreekt.
      Het inzichtelijk maken van de uiteindelijke kosten geeft inzicht. Fijn dat je altijd wel wat over houdt, voor het vakantiepotje voor volgend jaar. Fijne vakantie! :-)

      Verwijderen
  2. Wij hebben per ongeluk op ons budget gelet. Ik had het eea aan voeding meegenomen vanwege glutenvrij en melkvrij dieet en je niet van te voren precies weet wat je op je vakantie adres kunt kopen en ik niet teveel risico's wilde nemen. We deden wel boodschappen, maar kochten vooral groente, fruit en brood voor twee gezinsleden. We hadden uitstapjes gepland. Die bleken verder weg te liggen dan gedacht. Vooral qua reistijd, niet qua afstand. We kozen voor andere uitstapjes, plaatsjes bekenen, gewandeld. Een keer naar een museum waar toevallig 45% korting was op de entreekaartjes. Was wel een succes dat museum in Battle. We hadden in een week tijd inclusief voeding, brandstof en uitjes maar iets van 100 pond uitgegeven.
    In deze twee weken thuis heb ik vooral meer uitgegeven aan voeding. Wij eten vooral vegan en de agf afdeling is flink aan de prijs nu. En een zak met drie kilo aardappelen dat is maar voor anderhalve maaltijd hier.
    We hebben uitstapjes gedaan de afgelopen weken, maar ook die waren niet duur. Onze vakantie in UK was duur voor de huur van het huis en de kosten van de boot. Het huis was echt super en het geld waard. We willen er zeker nog eens naar terug :-)
    En als de pond laag blijft staan, wordt dat iig voordeliger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moest even lachen bij het lezen van jouw eerste opmerking :-) Wat fijn dat jullie het zo naar jullie zin gehad hebben in Engeland, maar ook thuis. En dat het ook nog eens financieel is meegevallen. Wat wil een mens nog meer :-)
      Engeland (maar meer misschien nog wel Ierland, Wales, Schotland) lijkt ons ook een mooie vakantiebestemming.

      Verwijderen
  3. Ik koop groenten en af en toe vlees/vis op de markt in het buitenland... of bij een coöperatie. Beetje babbelen met de bewoners en dan vind je de goedkope en lekkere adresjes wel. Ik ben hier ook niet zo'n supermarktbezoeker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een goede mogelijkheid: de markt. Daar maken wij in Nederland de laatste tijd, sinds wij bewust anders eten, ook steeds meer gebruik van. Tijdens onze vakantie ga ik eens kijken of er goedkope, maar vooral lekkere adresje zijn :-)

      Verwijderen
  4. De Franse supermarkt is idd duur viel ons dit jaar ook op. We gingen iets over budget heen, maar we hadden ook een erg minimaal budget dit jaar omdat we wilden focussen op aflossen. (En dat is goed gelukt zoals je zag in mijn blog)
    We zetten achteraf wel even alles op een rijtje. Zo weet je waar het geld bleef.
    Volgend jaar een goedkopere vakantie op de planning, maar een duurder triple ivm ons 10jarig huwelijk = weekendje weg samen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb jouw blog inderdaad gelezen! Wat zijn jullie goed bezig, met het stellen en halen van jullie doelen! Focus helpt daarbij, al gaat dat dan vaak wel weer ten koste van wat anders, zoals het vakantiebudget in dit geval. Des te knapper dat je er maar net over heen gegaan bent :-)

      Wat leuk dat jullie samen een weekend weg gaan in verband met jullie 10-jarig huwelijk. Weet je al weer je naar toe gaat? En hoe ziet jullie goedkopere vakantie er dan uit. Of hebben jullie nog geen flauw idee?

      Verwijderen
  5. Oja, dat wilde ik nog vragen. Jullie zoon is dacht ik 10 jaar. Hoe doen jullie dat met opvang in de vakanties en na school? Of kan hij al alleen thuis etc? Want kinderen hebben 12 wk vakantie en ouders vaak maar 5 ofzo.. Misschien een blogtip ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat klopt: onze zoon is 10 jaar. Ik vind dat eigenlijk wel een hele leuke vraag om een blog over te schrijven. Goh, je doet mij de laatste tijd wel de nodige ideeën aan de hand. Handig in een periode waar de inspiratie niet overloopt. Bedankt! ;-)

      Verwijderen
  6. Meestal laat ik tijdens de vakantie een beetje de boel de boel. Wel weet ik meestal ongeveer wat voor ruimte ik heb en pas ik me daar aan aan. Dat merk je bij mij dan vooral in eten en lekkere dingetjes; als ik zuinig aan wil doen, eet ik net zo lief even een broodje ergens, dan een complete maaltijd in een restaurant, waar je vaak duurder uit bent en ook nog eens fooi moet geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen hoe jij dat aanpakt, al had ik natuurlijk al wel een redelijk vermoeden nu ik jouw blog al wat langer volg ;-)

      Het klinkt in mijn optiek wel wat tegenstrijdig. Als je je aanpast aan de ruimte die je hebt, lijkt het mij lastig om 'de boel de boel' te laten. Immers, je bent juist dan wat voorzichtiger lijkt mij. Ik begrijp echter uit jouw reactie dat je dan juist de uitgaven rondo eten en lekkere dingen aanpast, compenseert wellicht. Begrijp ik dat goed?

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews