maandag 18 juli 2016

Ben jij op de hoogte van jouw pensioen?

Het lijkt nog zover weg: het moment - als het aan de overheid ligt - dat wij pensioen en AOW zullen ontvangen. Maar hoeveel pensioen hebben wij tot nu toe opgebouwd? Is dat voldoende om straks - samen met de AOW - van te kunnen leven?

Om eerlijk te zijn, waren wij hier - tot onze financiële ommezwaai in 2012 - helemaal niet zo mee bezig. Het is nog ver weg en er kan nog zoveel gebeuren. Wetten die kunnen wijzigen. En daarnaast moeten wij dan ook nog maar eens zo 'oud' zien te worden. Hele persoonlijke ervaringen, zoals het overlijden van de moeder van Y. in 2004, hielden ons ver weg van toekomstplannen. 

Sinds onze genoemde ommezwaai heb ik eens gekeken hoe de vlag er bij hing. Dat was best even schrikken! Dat komt ook, omdat ik pas sinds 2005 pensioen opbouw bij mijn huidige werkgever. Ik was toen 28 jaar. 
Met de vaste lasten, waarvan de hypotheek verreweg de grootste is, beloofde het geen vetpot te worden. 

Het aflossen van onze hypotheek, als onderdeel van het plan 'balans tussen besparen en genieten', zien wij als een stuk pensioen. Een afbetaald huis levert niet alleen nu - nu wij op weg zijn naar dat doel - al sterk lagere maandlasten op, maar zal op het moment dat wij met pensioen gaan een besparing zijn van ruim € 1.200,00 (toen wij onze hypotheek afsloten). Nu ligt deze besparing op € 974,25 per maand.


Hoe ziet mijn pensioenopbouw er nu uit?

Om de actuele stand van zaken te bekijken logde ik vandaag in op MijnPensioenOverzicht. Het ziet er nu een heel stuk rooskleuriger uit.

Volgens de huidige wetgeving ontvang ik vanaf mijn 67e levensjaar:
- AOW: € 9.781,00 bruto per jaar;
- pensioen: € 30.901,00 bruto per jaar.

Totaal ontvang ik dan € 40.682,00 bruto per jaar. Omgerekend is dit een bedrag van € 2.463,00 netto per maand. Dat is ruim € 550 euro netto minder per maand, dan ik nu ontvang. 

Ook heb ik even gekeken naar de situatie van X. 

Volgens de gegevens op de site krijgt zij vanaf haar 67e levensjaar € 1.578,00 netto per maand. Dit is een kleine € 25,00 minder dan haar huidige netto salaris.

Per saldo zouden wij € 575,00 netto per maand minder ontvangen.

Natuurlijk, bij deze bedragen gaan ze er van uit dat wij tot onze pensioenleeftijd, die tegen die tijd vast tegen of zelfs na de 70 jaar zal liggen, pensioen blijven opbouwen. Dat de AOW tegen die tijd er nog is. En dat wij niet stoppen met werken. Of minder werken. En dat is nou juist iets dat wij wél van plan zijn. 
En dat kan ook met a) een afgelost huis en b) vermogensopbouw (door te sparen). Duidelijk mag zijn, voor diegenen die mijn blog al langer volgen, dat de focus met name op het eerste punt ligt: over maximaal 20 jaar hypotheekvrij zijn. Wij zijn dan 59 jaar jong. 
De focus op vermogensopbouw moet nog een meer prominentere rol krijgen.

Binnenkort moet ik mij eens gaan verdiepen wat de gevolgen zijn als ik vanaf januari 2017 een dag minder ga werken. Dat doe ik nu ook al, maar hiervoor gebruik ik nu nog mijn overtollige vakantiedagen binnen mijn huidige fulltime dienstverband. Ook ga ik mij dan verdiepen in de situatie dat wij over een aantal jaren (10 tot 15 jaar) nóg minder zullen werken.

Al met al valt het mij, met de in 2012 genomen maatregelen, helemaal nog niet tegen. Aan de andere kant kan er nog zoveel veranderen. Het belangrijkste voor nu is dat ik een goed beeld heb van de situatie. 

Heb jij ook scherp voor ogen wat jouw AOW en/of pensioen is op het moment dat je met pensioen gaat? En verwacht je er financieel gezien mee uit te komen?

12 opmerkingen:

 1. Wij zijn zelf ook aan het stoeien om uit te rekenen wanneer we met pensioen zouden kunnen/ willen gaan?

  Situatie: 2 inkomens (1fte en 0,5 fte), 1 hypotheek, hypotheekvrij met 56.

  We zitten te denken om onderstaande posten een bedrag te geven wat in verhouding staat met het gewenste inkomen wat je met (deeltijd)pensioen zou willen ontvangen?
  Waar kun/ wil je van rondkomen, ben je tevreden mee?
  Wie wil op welke leeftijd met pensioen en voor hoeveel (50% of 100%)?
  Hoeveel moet er nog gespaard worden om je doelen te realiseren?
  Wat komt er nog op je pad, kun je nog verwachten, hoeveel heb je nog nodig.
  Jaren tot gewenste pensioen?

  Mogelijke posten om rekening mee te houden:
  Salaris uit dienstbetrekking
  AOW-uitkering
  Pensioen uitkering
  Lijfrentepotten ter overbrugging, om pensioen eerder in te laten gaan
  Kapitaalverzekeringen
  Beleggingen
  Schenkingen/ Giften
  Erfenissen
  Schulden
  Eigen woning verkopen
  Spaarrekening aanspreken
  (Krediet)hypotheek opnemen
  Lopende bankrekening

  Op andere blogs lees ik ook veel over saving rate en mustache, maar dat vinden we niet concreet genoeg.

  Ik krijg ons overzicht nog niet helemaal smart, ben daarom benieuwd hoe jullie dit aan gaan vliegen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beedankt voor jouw zeer uitgebreide reactie. Zoals ik al aangaf in mijn blog richten wij ons primair nu op het aflossen van de hypotheek. Binnenkort ga ik mij eens wat meer verdiepen in dit onderwerp.

   Ik kan je nu dan ook nog niet aangeven hoe wij dit concreet gaan aanvliegen. Als dat wel helder is, zal ik er ongetwijfeld een blog aan wijden.

   Wat zijn de ondewerpen waarop jullie het nog niet smart kunnen krijgen?

   Verwijderen
  2. Hoe verdeel je het geld uit de diverse potten over de jaren heen als je vanaf je 62e minder wilt gaan werken en ook nog vanaf je 67e (als we het halen)redelijk kunt blijven leven?
   Zelf verwachten we geen erfenis, maar hebben ook geen schulden. Er moet nog wel flink gepot worden!

   Verwijderen
  3. Dat is inderdaad een interessante vraag, waar ik het antworod zoals gezegd ook nog niet op heb. Wel goed om jouw input mee te nemen als ik er binnenkort eens voor ga zitten. Bedankt voor het delen er van! En ik hoop dat je toch een manier vindt om het 'rond' te krijgen.

   Verwijderen
  4. Ik ben blij dat ik iets heb kunnen toevoegen en zo heb ik ook weer veel van bloggers als jullie geleerd. Dat we eerder met pensioen kunnen dat staat vast, maar tegen welke prijs, met welk inkomen neem je straks genoegen? Als voorbeeld naar ons kind willen ook graag blijven werken zodat hij voelt wat het betekent om je steentje bij te dragen aan de maatschappij. Er speelt dus meer.

   Ik ben nieuwsgierig naar je nieuwe blog hierover, dan kunnen we misschien een beetje sparren over de aanpak?

   Verwijderen
 2. Ik heb geen idee hoe ik van bruto naar netto moet rekenen bij het pensioenoverzicht. Kun je me daarvoor tips geven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Irma, dat hoef je ook niet zelf te doen! :-) Als je inlog op de site worden eerst de gegevens van de Sociale Verzekeringsbank m.b.t. de AOW en de pensioenopbouw opgehaald. Vlak voordat je het overzicht kunt laten weergeven, kun je middels ene vinkje aangegeven of er met netto bedragen gerekend moet worden. Hier kun je ook je netto salaris invullen, om een vergelijk te maken tussen wat je nu netto ontvangt en wat je t.z.t. netto ontvangt.
   Laat je het nog even weten als het gelukt is?

   Verwijderen
  2. Gelukt, dankjewel!!

   Verwijderen
 3. ik denk dat pensioen nog een van de weinige (het enige) financiële is waar ik op dit moment nog niet zo goed zicht op heb. Ik ga eigenlijk maar uit van 0 AOW en veel minder pensioen.
  Als het systeem wordt omgegooid naar individuele potjes, is de klap voor onze leeftijdsgroep het grootst... Dus afgelost huis en voldoende passief inkomen bij elkaar zien te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is hier niet anders. Ook ik denk, zoals ik al aangaf in mijn blog, er nog veel kan veranderen als het om wetgeving gaat. Dat neemt niet weg om dit wel als uitgangsscenario te nemen. Natuurlijk zijn er ook andere scenario's denkbaar. Goed om dat tegen elkaar af te wegen. Ik denk dat passief inkomen daar zeker een van is; hier moet ik ook eens wat meer aandacht aan besteden.

   Verwijderen
 4. iets heel anders , maar ik ben weleens bang dat er voor ons geen pensioen meer nodig is , als je naar het hele wereld gebeuren kijkt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms bekruipt mij ook wel eens de gedachte dat de toekomst er niet zo rooskleurig uit kan zien, met alles wat nu speelt en nog kan gaan spelen.
   Ik probeer mij dan maar te focussen op de positieve dingen in het leven. En van uit hier plannen maken voor de toekomst :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews