woensdag 4 januari 2017

Spectaculaire daling waterverbruik

Vanmorgen viel weer het verzoek in mijn digitale brievenbus om onze waterstand van het afgelopen jaar door te geven. Voordat ik vertrok naar mijn werk, dook ik de meterkast in om de stand te noteren en door te geven. 
Het waterverbruik is het afgelopen jaar spectaculair gedaald! 

In 2015 verbruikten wij nog 106 kuub water. Dat was al bijna 8% minder dan in 2014, maar het blijft veel als je bedenkt dat wij als gezin van drie personen 106.000 liter drinkwater hebben gebruikt. 
Bijna een jaar geleden schreef ik deze blog over bewuster om gaan met leidingwater. Hoe wij dat hebben aangepakt lees je ook terug het blog.


In februari van het afgelopen jaar blogde over de eindafrekening van het waterverbruik. Daarbij gaf ik jullie óók een update over de genomen en te nemen waterbesparende maatregelen. Zo installeerden wij onder andere waterbespaarders (ik heb geen aandelen!) in de meest gebruikte kranen, douchten maximaal vijf minuten (een zandloper helpt daarbij heel goed, al denkt onze zoon daar soms heel anders over :-)) en kochten een regenton, die wij aansloten op de regenpijp.

Hebben al deze maatregelen nu effect gehad? Ja zeker! 

Het waterverbruik is gedaald van 106 kuub in 2015 naar 88 kuub in 2016. Een besparing van bijna 17%! In liters een besparing van 18.000 liter schoon drinkwater. Dat motiveert ons om actief te blijven letten op ons waterverbruik, al zal het waterverbruik procentueel gezien volgend niet zo spectaculair meer dalen. 

Wat voor financiële gevolgen deze besparing heeft voor de eindafrekening, lezen jullie zodra deze binnen is. Aangezien water spotgoedkoop is in Nederland, zal het terug te ontvangen bedrag niet hoog zijn, maar daar gaat het ook niet altijd om.
Het gaat ons voornamelijk om de verspilling van leidingwater tegen te gaan. Want, met een beetje opletten en relatief kleine investeringen kun je zelf al veel verschil maken!

Let jij actief op jouw waterverbruik? En wat doe jij er aan om verspilling tegen te gaan?

18 opmerkingen:

 1. ships hier waterverbruik enorm gestegen met ruim 10% 2017 weer opletten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oops, dat is minder! Maar inzicht is wel de eerste stap. Enig idee waardoor het waterverbruik ruim 10% is gestegen?

   Verwijderen
 2. ik schat in een besparing van ca. 20-25 euro...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is dan toch weer mooi meegenomen. Maar daar gaat het ons niet primair om. Zuiniger omgaan met water gaat verspilling van drinkwater (dat dus niet gebruikt wordt voor inwendige consumptie) tegen.

   Verwijderen
 3. Ik vermoed juist een stijging. Zeker weet ik het niet. Ik heb de standen al een tijd niet gecontroleerd. We hebben namelijk een lek gehad in de watermeter, is gemaakt. Het huis ( gevel) is buiten om gestraald, dat kost erg veel water! De radiatoren zijn leeg geweest ivm omleggen van een leiding op zolder. Een 2e keer voor het aansluiten van een radiator in de badkamer, een 3e keer omdat hij bleek te lekken. Elke keer het systeem leeg kost al snel een paar honderd liter water. We vulde een zwembad voor de kinderen. Voor gaande jaren hadden we een kleiner badje. Het zou mij dus niets verbazen dat ons verbruik hoger is. Binnenkort maar een kijkje nemen onder t huis bij onze watermeter...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer zo uitgebreid reageert!

   Dat is vervelend zeg, een lek in de watermeter. Je kunt dan inderdaad verwachten dat het (steeds) opnieuw vullen van het systeem de nodige invloed heeft op het waterverbruik. Maar fijn dat het lek nu letter en figuurlijk boven water is!

   Verwijderen
 4. Daling waterverbruik kan andere nevenkosten veroorzaken en een negatieve invloed hebben, denk hierbij aan;
  - verstoppingen door te weinig spoeling,
  - minder douchen, waardoor meer deodorant gebruiken,
  - kleding wordt onvoldoende schoon gespoeld, slijtage en stank

  Voor een paar euro meer loop en zit je er weer fris en fruitig bij, maar omgaan met water zoals op een kampeerplek zou de maat moeten worden of gewoon weer een hudo.  Dan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan, bedankt voor jouw reactie!

   Als besparing van het waterverbruik enkel tot doel heeft om financieel te besparen, dan kun je je bij (extreme) waterbesparingen afvragen of dat niet ten koste gaat van hygiëne danwel extra nevenkosten met zich mee brengt, zoals jij die noemt. Ik denk dat dat een ieder voor zichzelf moet bepalen; in ons geval zal het daar nooit ten kosten van gaan.

   Verwijderen
 5. Hier in eenpersoonshuishouden waar bespaard wordt is het verbruik rond de 20 kuub. Kort douchen als ik douche, verder wassen aan de wastafel. Dat laatste bleek heel goed voor mijn huid te zijn. Waterbespaarders op alle kranen, geen water in de tuin sproeien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow! Dat is een heel net verbruik zeg! Het korter douchen, of zoals in jouw geval het wassen aan de wastafel, en het niet besproeien van de tuin bespaart echt veel water. Voor dat laatste gebruiken wij nu de regenton, maar ook met mate. De planten moeten ook weer niet 'te lui' worden :-)

   Verwijderen
 6. Gezin van 2 personen, jaarlijks waterverbruik rond de 20m3. Ik let bewust op het waterverbruik : ik douche zeer kort, kraan open, haar en lichaam natmaken, kraan dicht, inzepen en wassen, kraan open en afspoelen. Ik heb minder tijd nodig om te douchen dan om nadien de glazen douchewanden af te drogen....
  Ik douche één keer per week en de andere dagen was ik me gewoon aan de lavabo ttz ik zet een bassintje in de lavabo en het waswater kiep ik achteraf door het toilet. Scheelt me een kleine spoeling. Mijn man doucht dagelijks op het werk : gratis opgewarmd water, gratis gebruik van handdoeken die na gebruik door de firma gewassen worden.
  Tijdens de maanden dat er niet verwarmd wordt in huis, haal ik water met een emmer uit de regentonnen in de tuin en dat water gebruik ik dan om de toiletten door te spoelen. Iets meer werk of gewoon spoelen maar minder waterverbruik, minder waterheffing en nog een voordeel is dat de wc dan veel minder vlug kalkafzetting heeft.
  Ik vrees ervoor dat volgende jaarafrekening een pak hoger zal zijn aangezien hier tijdelijk een familielid logeert (revalidatie na zwaar ongeval) en die neemt het absoluut niet nauw met energie- en waterverbruik : toilet spoelen na elke plasbeurt (doe ik niet), handdoeken maar één keer gebruiken en dan in de wasmand, wasmachines met halve lading wassen,.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo uitgebreid reageert!

   Wow, dat is echt een heel mooi verbruik! Dat kan ook alleen maar door, zoals jij al uitgebreid beschrijft, heel doordacht en op een andere manier met water om te gaan. Het douchen buiten de deur, alsook het wassen van werkkleding, scheelt natuurlijk ook al een slok op een borrel. Om eerlijk te zijn zou ik de discipline die jullie hebben niet kunnen opbrengen (zoals het doorspoelen van het toilet met regenwater). Dat neemt niet weg dat ik respect heb voor de manier hoe jullie dit aanpakken.

   Ik kan mij jouw vrees voorstellen dat, als je iemand in huis hebt die andere standaarden er op na houdt dan jijzelf, de jaarafrekening hoger zal zijn. Hoewel ik het bewonderenswaardig vindt dat jullie iemand opvangen om goed te kunnen herstellen, is het misschien wel goed om daar eens het gesprek over aan te gaan. Ik kan mij voorstellen dat het verschil van inzicht anders ook tot frustraties kan gaan leiden.

   Verwijderen
 7. Netjes! We hebben de kaart hier al even liggen, ik zal eens aan vriend vragen waar de meter hier zit en het ook doorgeven. Ik verwacht een verhoging, omdat we in de laatste maanden van het jaar samen zijn gaan wonen. Met twee verbruik je toch meer dan met 1.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik denk dat jouw veronderstelling - dat er een sprake zal zijn van een verhoging van het waterverbruik - hout snijdt. Immers, over het algemeen gebruik je samen meer water dan alleen. En bewustwording is al een eerste stap om bewuster met schoon drinkwater om te gaan, toch?

   Verwijderen
 8. Wat goed zeg! Ik ben er dit jaar veel bewuster op aan het letten, maar weet nog niet of het zijn vruchten afwerpt. Onze afrekening is altijd in mei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Sjoukje! Bewustwording is, zoals ik in andere reacties ook al schreef, al de belangrijkste eerste stap.
   Het bijhouden van de waterstand helpt ook (al doen wij dat echt niet wekelijks) om inzicht te krijgen. Dan is het geen verrassing meer in mei of het bewuster omgaan met drinkwater tot besparing leidt.

   Verwijderen
 9. Jullie gaan de goede richting op, vooral zo doorgaan, er kan nog meer vanaf! We zitten met ook een 3 persoonshuishouden op ongeveeer 50-55m3 per jaar. En dat vinden we eigenlijk al een beetje te veel. Maar bij zulk verbruik zijn de kosten ook peanuts naturlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow! Dat is een bijzonder mooi waterverbruik. In dat opzicht kan er inderdaad nog veel van af. Dat hangt er natuurlijk wel van af hoe ver je bereid bent te gaan om water te besparen. Mag ik vragen hoe jullie dat doen?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews