woensdag 30 augustus 2017

Onverwachte afkoopsom overlijdensrisicoverzekering

Vorige week schreef ik al over een grote besparing die wij realiseerden door het afsluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. 

Het opzeggen van de 'oude' overlijdensrisicoverzekering blijkt echter geen sinecure.  Zoals ik al schreef verzocht de verzekeraar ons om een aantal aanvullende stukken op te sturen, zoals identiteitsbewijzen, een recent bankafschrift, een IBAN en een afkoopverklaring. De afkoopverklaring was niet bijgevoegd. Ook was er geen voorbeeld op hun site te vinden. Dus schreef ik zelf een keurig briefje waarin ik een verklaring aflegde tot afkoop van de polis.
Maar dat was blijkbaar niet voldoende, want deze week ontvingen wij wéér een brief van de verzekeraar, waarin nogmaals werd bevestigd dat wij van plan zijn de verzekering te beëindigen. Ook werden wij fijntjes gewezen op de gevolgen hiervan. De strekking van de brief was duidelijk: weet u het wel echt, ja, heel echt zeker dat u bij ons weg wilt?

Ehm, ja! :-) 

Dit keer was er wel een afkoopverklaring bij de brief gevoegd, waarbij ook weer aanvullende stukken moeten worden bijgevoegd, waaronder de originele polis. Is die niet bijgevoegd, dan moet er ook een afstandsverklaring getekend worden, om te voorkomen dat iemand met de originele polis alsnog een verzoek indient om de opgebouwde waarde in de polis uit te laten keren.

Want, wat bleek? Een deel van de premie die wij voor de overlijdensrisicoverzekering betalen, wordt apart gezet. Hiervan waren wij ons niet bewust, en ik kan dit in de originele polis ook niet teruginden.
De verklaring die de verzekeraar geeft is dat in het begin van de verzekering teveel premie wordt betaald en tegen het einde van de verzekering te weinig. Over de gehele looptijd komt de premiebetaling wel netjes uit. Maar als je nu vroegtijdig de overlijdensrisicoverzekering opzegt, keren ze de teveel betaalde premie uit. En dat gaat toch nog om een flink bedrag: € 974,95. 

De gevraagde afkoopverklaring en de bijbehorende stukken gaan morgen met de post mee. Met een beetje geluk staat er binnenkort een leuk bedrag op onze rekening. Dit bedrag zetten wij even apart op de spaarrekening, omdat ik binnenkort ook eens ga kijken wat wij met onze uitvaartverzekeringen gaan doen.

6 opmerkingen:

 1. Wat leuk, als wij bij het juiste percentage zijn ga ik ook eens kijken..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat gespartel van grootbanken om te voorkomen dat ze klanten kwijtraken is soms bijna lachwekkend... Vooral omdat het afsluiten van dergelijke verzekeringen met een vloek en een zucht gelukt is. Ik vind daar wat van.... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind daar ook wat van :-) Het is zeker lachwekkend! Maar ik ben er niet van onder de indruk. Ik kies zelf wel wat het beste voor mij is...

   Verwijderen
 3. Lekker zo'n meevallertje! Een paar aandelen erbij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, daar denk ik zeker aan! Sterker nog, ik denk er ook over om, naast dit bedrag, ook alvast het bedrag dat als gevolg van crowdfunding al is terugbetaald te beleggen. Nog even er een nachtje over slapen :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews