zaterdag 18 maart 2017

Tonnair!

Om eerlijk te zijn vind ik dit toch wel een mijlpaal om met jullie te delen: wij zijn sinds deze maand 'tonnair'! 'Tonnair'? De variant van miljonair :-)

Nu de extra inleg van begin februari op de bankspaarrekening door onze bank administratief is verwerkt en de extra aflossing op onze aflossingsvrije hypotheek is overgemaakt, is onze hypotheek ruim € 104.000.00 lager dan op het moment dat wij de hypotheek aan zijn gegaan. Wie had dat ooit gedacht toen wij eind 2012 het roer omgooiden...

Extra inleg bankspaarrekening

Zoals gezegd hebben wij op 1 februari 2017 een extra storting (ook wel inleg genoemd) van € 1.500,00 gedaan op één van de twee bankspaarrekeningen, die gekoppeld zijn aan onze bankspaarhypotheek. Dit bedrag hebben wij het afgelopen jaar gespaard, door elke maand een twaalfde deel van dit bedrag apart te zetten op een reguliere spaarrekening.
De extra inleg zorgt er voor dat de geblokkeerde bankspaarrekening nu een hoger spaarsaldo heeft. Over dit spaarsaldo krijgen wij 4,75% rente.
Aangezien wij (nu nog) niet kiezen voor het verkorten van de looptijd van de bankspaarrekening, hoeft er per maand minder ingelegd (lees: gespaard) te worden om op de einddatum de hypotheek af te kunnen lossen.
De extra storting zorgt voor een daling van de inleg met € 10,09 per maand.

Extra aflossing aflossingsvrije hypotheek

Wie al langer met ons meeleest, weet dat wij sinds eind 2012 fanatiek aan het aflossen zijn op onze aflossingsvrije hypotheek. Deze bedroeg op dat moment € 105.000,00. Vorige maand bedroeg de restantschuld nog € 37.000,00.
Wij hebben deze maand besloten € 3.000,00 extra af te lossen op dit deel van de hypotheek. Wij schieten dit bedrag voor uit de buffer. Het is een constructie, die wij in de afgelopen jaren al wel vaker hebben toegepast.
Je kunt gedurende drie maanden maandelijks maximaal extra aflossen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag voor te schieten uit de buffer. De komende drie maanden maken wij dit bedrag dan niet, zoals wij dat gewend zijn, over naar de bank als extra aflossing, maar zuiveren de buffer weer aan. Het gaat natuurlijk maar om een paar eurocent rentevoordeel, maar gevoelsmatig zetten dit soort bedragen meer zoden aan de dijk als je naar de daling van de restschuld kijkt.

Met deze extra aflossing daalt de restschuld voor dit deel verder naar € 34.000,00.
De bruto maandlast daalt daarmee met € 8,25. 

Spannend

Toch vind ik het dit keer wel spannender dan anders. Na de aanschaf van een nieuwe boxspring, de renovatie op zolder, de aanbetaling van de kampeervakantie en een tweetal investeringen in crowdfunding is de buffer flink gedaald. Wij verwachten overigens de komende twee maanden dat deze weer flink zal aangroeien, na ontvangst van het bedrag van de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2016, vakantiegeld en mijn bonus.  Daarmee liggen wij nog steeds op koers om onze buffer te laten groeien tot € 10.000,00.

De komende anderhalve maand moeten wij dus het met een lagere buffer doen. Dat voelt wat onwennig, maar aan de andere kant verwachten wij geen grote uitgaven. Echt zorgen - rationeel gezien - hoeven wij ons dan ook niet te maken. Het is meer een gevoelskwestie.

Aankomende week zal ik weer eens bloggen over hoe ver het staat met onze jaardoelen voor 2017. Ook zal ik nog een blog wijden over de twee investeringen in crowdfunding.

De cijfers in een notendop

De totale hypotheekschuld per 1 april 2017 bedraagt € 176.500,00.
Houden wij echter rekening met de reeds opgebouwde spaarwaarde 
van € 32.653,92 op de geblokkeerde bankspaarrekeningen, dan resteert er een hypotheekschuld van € 143.846,08.
Het positieve verschil tussen de in 2010 afgesloten hypotheek en de stand per 1 april 2017 is € 104.153.92.

Het positieve verschil tussen het maandbedrag bij aanvang van de initiële hypotheek in 2005 en 1 april 2017 is € 402,21 (€ 1.225,82 - € 823,61) bruto per maand. Bruto, want hierin is de hypotheekrenteaftrek nog niet in meegenomen. De netto besparing is zo'n € 273,00 per maand.

Meer weten over onze hypotheek? De hypotheek-pagina is weer helemaal up-to-date!

Hoe staat het met jullie aflosdoelen van dit jaar?

19 opmerkingen:

 1. Van harte gefeliciteerd, dat is een mooie mijlpaal. Wij mogen nog even...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Als jullie op de ingeslagen weg doorgaan, komen jullie er ook wel!

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Met onze aflossingen gaat het goed. In januari en februari hebben we extra aflossingen gedaan en totaal 10% van de hypotheek afgelost. Daarbij hebben we ingeteerd op ons spaargeld, maar de buffer is nog hoog genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Koen! Fijn dat jullie ook op koers liggen. Toch weer een mooi bedrag (10%) om af te lossen. Rente die je nooit meer hoeft te betalen :-)

   Verwijderen
 3. Goed hoor. Mooie cijfers!
  Wij zijn al aardig op weg met ons hypotheekdoel van 2017. Al 3000 van de gewenste 7000 afgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! ;-) Dat is al een mooi resultaat zeg; al bijna op de helft van de jaardoelstelling! Ga zo door!

   Verwijderen
 4. Wat een pracht van een prestatie, van harte! De buffer zou ik zelf niet zo hoog als 10.000 laten oplopen als ik nog moet aflossen. Maar dan zet ik dat ook af tegen wat het verlies is bij onverwachte zaken en hoe je in crisis dat zou kunnen aanvullen. Onze buffer hoogte wil ik op 4.000 en liefst 5.000 zetten. En af & toe gebruik ik de buffer ook als interne leenbank om extra aflos voor te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Rose! :-)

   Ik blijf het ook lastig vinden hoe hoog de buffer nu echt moet zijn. Enerzijds heeft deze tot doel om onvoorziene uitgaven te kunnen betalen, anderzijds is het een vangnet voor als het minder gaat (ontslag, etc). Dit laatste verwacht ik overigens niet. Als je alleen van het eerste punt uitgaat, is een buffer van € 5.000,00 ruim voldoende. Toch voelt dat op de een of andere niet afdoende. Vandaar deze doelstelling.
   Aangezien ik het zonde vind om dit geld tegen weinig rente te laten staan, hebben wij er dus nu ook voor gekozen wel af te lossen, door het voor te schieten uit deze buffer. Net zoals jullie dat doen.

   Verwijderen
  2. dat vind ik nou een mooie hybride instelling :-) leuk dat jullie er zo ook inzitten. profijt van beide doelen

   Verwijderen
 5. Wat leuk, gefeliciteerd! Wij moeten nog even om dat te bereiken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Sjoukje! Vol blijven houden, dan komt dat mooie moment vanzelf. Daar ben ik wel van overtuigd! :-)

   Verwijderen
 6. Mooie mijlpaal! Bij het bijstorten in het spaargedeelte, betalen jullie hier dan ook weer boete bij/voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-)

   Voor het bijstorten op de bankspaarrekening betalen wij geen boete, administratie- of behandelingskosten. Dat speelt pas (de administratiekosten) als je de looptijd ervan wilt aanpassen, omdat de bank stelt dat het om een complex product gaat. Bijstorten is dus kosteloos bij onze bank.

   Verwijderen
 7. Geweldige mijlpaal, van harte gefeliciteerd!!! Ik mag me sinds eind vorig jaar ook rekenen tot het gezelschap van tonnairs (zie: http://www.lekkerlevenmetminder.nl/2016/12/hoeveel-ben-je-waard-knallend-het-jaar.html). Toen telde ik de auto er nog bij, nu ben ik het zelfs contant, hoewel ik dan ook mijn pensioenpotje enzo erbij tel.

  Dit jaar op weg naar de anderhalf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi LLMM! Dank je wel! En ik weet dat ik goed gezelschap ben ;-) Ik volg jouw blog namelijk al langere tijd. Wat een fijn gevoel zal dat geven om het ook 'in contanten' te zijn. De komende tijd kun je lekker fors sparen en zal de spaarpot inderdaad flink groeien. Die kun je dan (voor een deel) weer inzetten voor een nieuw huis, samen met jouw vriend. Een mooi doel, al zeg ik het zelf.

   Verwijderen
 8. Ik kwam op deze blog omdat ik las dat je eerst ging rentemiddelen en vervolgens versneld aflossen.
  Met dit idee speel ik ook namelijk, maar heeft jouw bank geen voorwaarden gesteld aan het versneld aflossen na rentemiddeling?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je meeleest. Het is de afgelopen tijd wat rustiger geweest vanwege te volgen opleidingen en ook een gebrek aan inspiratie. Vandaar ook mijn late reactie.

   Om op jouw vraag nog even terug te komen: nee, mijn bank heeft hier geen aanvullende voorwaarden aan gekoppeld. Wel geldt het jaarlijkse maximale boetevrij af te lossen percentage van 10%. Dat was vóór rentemiddeling ook al het geval.
   Het grappige is dat juist de 10% boetevrij aflossen weer opnieuw in ging op het moment van de effectuering van rentemiddeling (in ons geval 1 augustus van vorig jaar). Op die manier hebben wij ruim meer dan 10% in één jaar afgelost.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews