vrijdag 3 maart 2017

Inspiratie

De laatste weken ontbreekt het mij aan inspiratie. Aan de ene kant ligt de oorzaak in de nieuwe uitdaging, die mij aan veel energie oplevert, maar in deze beginfase ook veel energie kost. 's Avonds ben ik gewoon te moe om eens lekker een goed blog 'op papier' te zetten. Anderzijds merk ik dat ik weinig inspiratie heb om te bloggen. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen om het bloggen de afgelopen weken dan ook even te laten voor wat het is.

Juist dat loslaten geeft ook weer nieuwe inzichten. Want, waarom heb ik geen inspiratie? De stille conclusie die ik inmiddels heb getrokken is dat het niet aan een gebrek aan energie ligt, maar dat wij - nu wij al een aantal jaren op zoek zijn naar een gezonde balans tussen genieten en besparen - ons doel bereikt hebben. Het schrijven hierover, zoals wij dat nu ruim een jaar doen, helpt bij het bereiken van dit doel. Blijft dan alleen het delen van ervaringen over? Valt er niets meer te leren van de reacties die mijn lezers achterlaten? 


Herhaling (zei ik herhaling?)

Om met dat eerste te beginnen heb ik het gevoel dat nagenoeg alle onderwerpen met betrekking tot besparen, zoals wij die voorstaan, al eens de revue zijn gepasseerd in het afgelopen ruime jaar. Niet alleen op dit blog, maar ik zie dit ook terug op de blogs van mijn collega-bloggers.
Het delen van mijn ervaringen over besparen, (extra) aflossen en/of inleggen in de bankspaarhypotheek spreekt veel nieuwe lezers aan. En dat is goed. Er zullen altijd lezers zijn die aan het begin staan van hun bespaar- en consumindercarriëre. Het is fijn om voor deze lezers een inspiratiebron te zijn. Zo heb ook ik - toen wij begonnen met het structureel aanpassen van onze levensstijl - veel inspiratie gehaald uit blogs van diverse collega-bloggers. Met name het afgelopen jaar is er naar mijn mening een aantal nieuwe, hoogstaande kwalitatieve blogs op dit vlak bijgekomen. 

Voor diegenen die al een heel stuk van dit 'carriërepad' hebben afgelegd, brengen de op vele blogs herhaalde bepaartips weinig nieuws. Het voelt als een 
herhaling van zetten. Wéér die welbekende bespaartips, wéér een eindafrekening, wéér een aflosmijlpaal bereikt (hoewel dat laatste een verslaving blijft). Begrijp mij niet verkeerd: het zijn stuk voor stuk nuttige onderwerpen om te blijven herhalen. Maar wil ik daar aan blijven bijdragen?

Waar ik zelf het meeste voldoening uit haal zijn de reacties van mijn lezers. Er zitten altijd wel weer reacties tussen waar ik van kan leren. Maar, daar zijn dan wel eerst blogs voor nodig, waarop deze reacties uit voortkomen.


Hoe nu verder?

Om kort te zijn: ik ben er nog niet uit. Wat voor mij wel duidelijk is, is dat ik (van mij af) schrijven erg leuk vind. Echter, het doorwandelen op de ingeslagen weg geeft mij niet meer die voldoening, die het bij aanvang van mijn blog bracht.
Ik zou er voor kunnen kiezen de focus te verleggen van enkel besparen en consuminderen naar een blog, waarin ik deze onderwerpen combineer of aanvul met die onderwerpen die mij in het dagelijks leven bezig houden. Dat is wel een heel andere insteek van een blog dan ik bij aanvang voor ogen had. Dat is op zich niet erg. Maar wil ik dat wel? En zitten lezers daarop te wachten? 

Ik denk nog even verder, en ondertussen blog ik wanneer ik zin heb. Mijn blog aan de wilgen hangen kan altijd nog... :-)

14 opmerkingen:

 1. Ik vind je blog leuk, en ook als bloggers over het dagelijks leven blogger vind ik het interessant om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw positieve reactie! Fijn om te lezen dat jij mijn blogg met plezier leest. En juist ook de dagelijkse belevenissen.

   Verwijderen
 2. Ik zou het jammer vinden als je stopt, maar ik herken het gevoel wel. Na een tijdje heb je overal al over geschreven en heb je zelf het gevoel dat de consuminder- en afloslevenstijl zo in je systeem zitten, dat het vanzelfsprekend begint te worden. Soms is even pauze ook genoeg om weer hernieuwde energie te krijgen. Zonde om zo'n mooie blog zomaar offline te doen! Succes met het maken van je keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je even de moeite neemt om te reageren. Prettig om te lezen dat je hetgeen ik beschrijf herkent.
   Persoonlijk denk ik dat er meer nodig is dan een pauze, maar inderdaad. Het zou zonde zijn om helemaal te stoppen, Ik denk even verder ;-)

   Verwijderen
 3. Ik vind veel leuk hoor! Lees het allemaal graag.
  Maar nu keek ik met spanning uit naar je tip voor de aangifte BD, maar die staat niet in je blog :(
  Wanneer komt die?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je even reageert. Ik weet dat jij mij actief volgt, datzelfde geldt voor mij voor jouw blog. Je schrijft leuk en over onderwerpen die mij interesseren.

   Het spijt mij dat ik jou teleur heb gesteld ;-) Gevoelsmatig moest ik deze nog eerst schrijven. Maar het wachten is beloond: hij staat net online :-)

   Verwijderen
 4. Gewoon schrijven waar je zin in hebt. Ook dat lezen we. Ik vind het altijd fijn om te lezen. De ene keer leer je ervan en de andere keer lees ik het ter info. Fijn blijven schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je even reageert. En ook fijn om te weten dat je graag mee leest. Misschien moet ik ook minder hoge eisen aan mijzelf en aan mijn blog stellen...

   Verwijderen
 5. Blijf schrijven, iedereen ontwikkelt, lezers ontwikkelen zich ook mee, dus ga het bijvoorbeeld eens hebben over vermogensplanning, pensioen, beleggen, rendement en risico, lijfrentes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kees, leuk dat je de moeite neemt om even te reageren.
   Je hebt daar een punt, voor wat betreft mijn ontwikkeling en die van mijn lezers.
   Ook bedankt voor het aandragen van (nieuwe) onderwerpen.

   Verwijderen
 6. Ik snap het wel. Ik zie het bij meer blogs die over één onderwerp schrijven. Van de ene kant is het voor bezoekers heel fijn, want die zijn hier gekomen vanwege hun interesse in dat specifieke onderwerp. Van de andere kant beperkt het je als blogger. Wat mij bij de kwalitatief goede blogs opvalt: ze publiceren een stuk minder vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je even reageert! Ik snap en herken je onderbouwing. Misschien juist een reden om over 'bredere' onderwerpen te gaan schrijven. En voor wat betreft jouw laatste opmerking: die vat ik maar op als een compliment ;-)

   Verwijderen
 7. Respect.
  Na zoveel zakelijke aspecten eindelijk de zachte kant. Heerlijk
  Voel met je mee, maar ik ga mee met Kees; belofte maakt schuld.
  Jullie hebben de boel op de rit, nu de rest nog. Het bundelen van blogkrachten zou .....
  Ga nog ff door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-)

   Ik ben van mening dat de zachte kant in mijn andere blogs ook regelmatig naar voren komt. Maar misschien inderdaad niet zo sterk als in dit blog. Fijn dat je dat als positief ervaart.

   Het punt is dat collega-bloggers en ik vanuit een eigen perspectief schrijven. Ik denk dat je dan ook meer doelt op een soort van kennisbank. Een interessante gedachte, waarover ik nog eens zal nadenken.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews