zondag 18 december 2016

Onze zorgverzekering in 2017

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: wij weten nog niet hoe onze zorgverzekering er in 2017 uit zal zien. Nog nooit zo laat in het jaar hebben wij de keuze moeten maken. De reden hiervoor is dat onze tandartsafspraak tot twee keer toe is afgezegd en is verplaatst naar aankomende vrijdagmorgen. Pas dan weten wij of onze zoon volgend jaar een beugel zal krijgen. Wij houden er sterk rekening mee dat dat wel het geval is. Ook ligt de plaatsing van een tweede kroon bij Y. in de lijn der verwachtingen.

Hoewel wij volgende week vrijdag weten waar wij aan toe zijn, wil ik hier niet langer op wachten voor wat betreft het jaarlijks vergelijken van diverse zorgverzekeringen. Ik ga hierbij uit van een tweetal scenario's, die ik hieronder verder zal uitwerken. 

Huidige situatie zorgverzekering 2016

Op dit moment ziet onze zorgverzekering bij Zilveren Kruis - waarbij wij gebruikmaken van een collectiviteit van de werkgever van Y. - er als volgt uit:


Y.
X.
Totaal
Jaar ****
Totaal
maand
Basis Zeker *
€ 1.182,06
(€ 385,00)
€ 1.182,06
(€ 385,00)
€ 2.364,12
€ 197,01
Basis Plus Module **
€ 40,29
€ 40,29
€ 80,58
€ 6,72
Aanvullend Tand Basis ***
€ 68,85
€ 68,85
€ 137,70
€ 11,48
Totaal


€ 2.582,40
€ 215,20
* Inclusief 10% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.
** Inclusief 15% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.; niet vanuit basisverzekering vergoede kosten bij ongevallen
*** Inclusief 15% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.; 2x controle, gebitsreiniging en max € 55,00 voor vullingen/kiezen trekken.
**** Inclusief 3% korting, omdat de werkgever van Y. alle ziektekostenpremies in één keer vooruit betaald.

Scenario 1: zorgverzekering 2017 zonder beugel en zonder kroon

Heeft onze zoon het komende jaar géén beugel nodig en Y. geen kroon, dan hoeven wij geen aanvullende verzekering van minimaal 3 sterren te nemen (hierin is de vergoeding voor orthodontie ondergebracht bij het Zilveren Kruis). Ook hoeven wij dan de tandartsverzekering van Y. niet te verhogen. 

Wij verwachten voor komend jaar geen hoge zorgkosten (ja, dat zeiden wij ook toen Y. onverwacht geopereerd moest worden, net toen wij zijn eigen risico hadden verhoogd). Mocht er toch sprake zijn van zorgkosten, die boven het eigen risico (minus de extra ontvangen premiekorting als gevolg van het verhogen van het eigen risico) uitkomen, dan gebruiken wij hiervoor de buffer. Het is dan ook belangrijk, als je de keuze maakt de eigen bijdrage te verhogen, dat je het gekozen bedrag van de eigen risico wel achter de hand hebt.

Het plaatje ziet er dan als volgt uit:


Y.
X.
Totaal
Jaar ***
Totaal
maand
Basis Zeker *
€ 997,61
(€ 885,00)
€ 997,61
(€ 885,00)
€ 1.995,22
€ 166,27
Aanvullend Tand Basis **
€ 66,78
€ 66,78
€ 133,56
€ 11,13
Totaal


€ 2.128,78
€ 177,40
* Inclusief 10% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.
** Inclusief 15% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.; 2x controle, gebitsreiniging en max € 55,00 voor vullingen/kiezen trekken.
*** Inclusief 3% korting, omdat de werkgever van Y. alle ziektekostenpremies in één keer vooruit betaald.

Scenario 2: zorgverzekering 2017 met beugel en met kroon

Als onze zoon volgend jaar wel een beugel nodig heeft en Y. een kroon, dan kiezen wij er voor X. aanvullend (3 sterren) te verzekeren. In deze aanvullende verzekering is, zoals gezegd, een vergoeding voor orthodontie opgenomen van eenmalig € 2.000,00. M. krijgt immers ook deze hoogste dekking. Waarom verzekeren wij specifiek X. en niet mijzelf? Zowel X. als M. hebben in oktober een reisvaccinatie gehaald voor ons bezoek aan Marokko in de herfstvakantie. Als zij binnen een half jaar tot één jaar een tweede vaccinatie (hepatitis A) halen, dan zijn zij voor de komende 25 jaar beschermd. Laat nou deze reizigersvaccinatie ook in dit aanvullende pakket volledig gedekt zijn :-)

Het plaatje ziet er als volgt uit:


Y.
X.
Totaal
Jaar *****
Totaal
maand
Basis Zeker *
€ 997,61
(€ 885,00)
€ 997,61
(€ 885,00)
€ 1.995,22
€ 166,27
Aanvullend 3 sterren **
-
€ 314,13
€ 314,13
€ 26,18
Aanvullend Tand Basis ***
-
€ 66,78
66,78

Aanvullend Tand 2 sterren ****
€ 207,28
-
€ 207,28
€ 22,84
Totaal


€ 2.583,41
€ 215,29

* Inclusief 10% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.
** Inclusief 15% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.; eenmalige vergoeding orthodontie € 2.000,00.
*** Inclusief 15% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.; 2x controle, gebitsreiniging en max € 55,00 voor vullingen/kiezen trekken.
**** Inclusief 15% collectiviteitskorting via de werkgever van Y.; max 100% tot € 500,00 voor reguliere behandelingen, max 75% van € 500,00 voor kronen/bruggen.
***** Inclusief 3% korting, omdat de werkgever van Y. alle ziektekostenpremies in één keer vooruit betaald.

Natuurlijk zijn er met scenario 1 en 2 nog meerdere combinaties mogelijk. Het voert wat te ver om dit nu al uit te zoeken. Het geeft ons in ieder geval al een goed beeld wat wij kunnen verwachten qua vergoedingen en premies.

Per saldo wijzigt de premie nagenoeg niet, uitgaande van de huidige situatie en scenario 2. 

Vergelijking met andere zorgverzekeringen

Aangezien andere zorgverzekeringen het pakket 'Aanvullend Tand Basis' niet kennen - maar een pakket waarbij minimaal 75% van € 250,00 wordt vergoed, is het een beetje appels met peren vergelijken.
Bij een korte vergelijking zie ik al wel dat wij ten opzichte van scenario 1 voordeliger uit kunnen zijn bij een aantal verzekeraars, zoals Ditzo en Anderzorg. Bij scenario 2 valt Anderzorg weer af, omdat zij geen orthodontie onder 18 jaar kennen.

Hoe nu verder?

Zoals gezegd geeft deze korte uiteenzetting een goed beeld van wat wij kunnen verwachten het komende jaar. Zodra wij aankomende vrijdag weten hoe de vlag er bij hangt, kunnen wij in de laatste week van dit jaar de definitieve keuze maken. Hierover volgt dan zeker tegen die tijd weer een nieuwe blog.

Heb jij jouw zorgverzekeringen al tegen het licht gehouden?

7 opmerkingen:

  1. Dat is nu dus nog lastig inschatten. Gelukkig heb je dit jaar nog de afspraak staan, zodat je nu de juiste keuze kan maken voor de verzekering. Misschien ook goed om eens bij andere verzekeraars te kijken als het gaat om de aanvullende verzekering?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zo lang wij geen duidelijkheid hebben, is dat lastig in te schatten. Vrijdag hebben wij meer duidelijkheid.

      >> Misschien ook goed om eens bij andere verzekeraars te kijken als het gaat om de aanvullende verzekering? <<
      Zeker! Dat staat ook op mijn lijstje. Ik zie in de onderstaande reactie al een nuttige tip voor de ruimere vergoeding voor orthodontie bij CZ.

      Verwijderen
  2. Wij zijn ook laat. Ik kwam er bij toeval achter dat onze huidige verzekering bij D.itzo in 2017 een combinatiepolis is, waardoor komend jaar waarschijnlijk niet alle hulpverleners waar we naar toe gaan vergoed worden. Triest, dat de ziektekostenverzekering zo uitgekleed wordt, zelfs de basiszaken. Wij zijn nu op zoek naar een volledige restitutiepolis. Dat wordt op de valreep nog vergelijken.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. N., leuk dat je reageert!
      In de vergelijking met Ditzo ben ik er van uitgegaan dat dit een restitutiepolis is. Zo brengen zij het in ieder geval wel aan de man. Als dit anders blijkt te liggen, dan moet ik hier in de te maken vergelijking (situatie zonder orthodontie) goed rekening mee houden. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
    2. Check ook even I.ndepender bij het maken van een keuze. Ze geven als extra een cadeautje in de vorm van een gratis gebitsongevallenverzekering als je via hen afsluit.

      Ik zag dat O.hra de laagste premie heeft voor een zuivere restitutiepolis. Het gaat hier wel alleen om een basisverzekering.

      Ervaring leert dat Z.K. vaak wel aantrekkelijke aanvullende verzekeringen heeft tegen goede prijzen via collectieven, zoals werkgevers.

      N.

      Verwijderen
  3. Zekers deze kwam ook in mijn lijstje voor maar gezien de ruimere ortho vergoedingen van CZ daarvoor gekozen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor jouw reactie! Ik was al van plan, zoals Financieel Onafhankelijk in 10 jaar! schrijft, om ook de aanvullende verzekeringen op het gebied van orthodontie bij andere zorgverzekeraars te bekijken. Bedankt voor deze tip!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews