donderdag 17 maart 2016

Investeren in goud?


Onze blog van zondag heeft mij verder aan het denken gezet. En niet alleen dat. Ook het boek 'Deflatie in aantocht' - dat ik momenteel 'lees' (luisterboek, via de bibliotheek) - geeft veel stof tot nadenken. 
Overigens is dit boek een echte aanrader. Kort gezegd wordt de lange conjunctuurgolf van de Kondratieffcyclus gebruikt om uit te leggen wat de beurskrach van 1929 en de grote depressie van de jaren dertig inhielden en wat deze voor onze tijd betekenen. Dit boek schetst ook een toekomstscenario tot het jaar 2020 en beschrijft in grofweg vijf stappen hoe je je eigen plan kunt trekken om veel onheil te ontlopen.

Natuurlijk, iedereen moet doen wat hem of haar goed dunkt om (financieel) goed voorbereid te zijn op de toekomst. De één spaart, de ander belegt of lost fanatiek zijn of haar hypotheek af. Of een mooie combinatie hiervan.

Maar stel (zet zijn zwartkijk-bril weer op :-)) dat de de slechtste fase van de Kondratieffwinter en de grootste economische terugval sinds de jaren dertig nog moet komen. Is het dan wel zo slim om een grote buffer met spaargeld of een beleggingsportefeuille aan te houden?
Is het niet veel verstandiger om een (klein) deel te investeren in edelmetalen, zoals goud? Let wel, ik heb het niet over de speculatieve handel in goud op papier, maar over fysiek eigendom van goud. Tegenwoordig kan dat al online tegen lage beheerkosten. Of je moet het thuis in een kluis willen bewaren.

Hoewel de goudprijs het afgelopen jaar is gedaald, zal het bij een grote economische terugval alleen maar in waarde stijgen. Daar is het mij overigens niet om te doen, wél om op dat moment middelen achter de hand te hebben om te kunnen (over)leven.

Zo, die bril kan wel weer af :-) Maar even zonder gekheid: hebben jullie hier ook over nagedacht en misschien zelfs al zelf geïnvesteerd in edelmetalen, zoals goud? En hoe heb je dat dan aangepakt?

18 opmerkingen:

  1. Ik denk daar wel over na en ik denk dat de oplossing meer ligt in zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Dus zorgen dat je vaste lasten zo laag mogelijk zijn en zo mogelijk je eigen groente verbouwen dan wel de kennis te verwerven dat te doen. Nu is zelfvoorzienend zijn in NL best moeilijk maar je kan er wel naar streven. Het huis is bij ons afbetaald dus een dak boven ons hoofd zullen we wel houden. We houden de energie markt in de gaten want we zouden het liefst los komen van de netbeheerder maar dat is nog niet mogelijk. Zodra dat een haalbare kaart wordt gaan we daar in investeren. We hebben nu een aardige buffer maar ik ben zeer huiverig om dat in goud om te zetten. Misschien toch eens over nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mirjam, leuk dat je reageert! Het is ook niet zozeer dat investering in goud de enige oplossing is. Het kan een onderdeel zijn van het totaalplaatje. Zelfvoorzienend zijn is daar m.i. ook een belangrijk onderdeel van. Hoewel dat op sommige vlakken, zoals energie, niet altijd voor iedereen is weg gelegd. Zo hebben wij een dak op het Noord-oosten en onze kleine tuin is nou niet bepaald geschikt voor een moestuin :-) Maar het is goed om je er van bewust te zijn, en te bedenken hoe je zo goed mogelijk wel voorbereid kan zijn.

      Verwijderen
  2. Ik denk dat het goed is om je geld te spreiden, omdat op elk gebied zich wel risico's bevinden. Goud lojkt mij dan een goede extra optie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens! Vandaar dat ik mij ook eens aan het oriënteren ben op andere mogelijkheden dan sparen en/of extra aflossen / bijstorten in de bankspaarhypotheek.

      Verwijderen
  3. Heb het wel eens vluchtig door mijn gedachten laten gaan, maar daarvoor wil ik eerst voldoende andere middelen bij elkaar hebben gespaard..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je weer reageert! Het is dan inderdaad wel belangrijk eerst een goed gevulde buffer te hebben. Ik zie het ook echt als aanvulling (lees: spreiding van risico's) op sparen en extra aflossen.

      Verwijderen
  4. Ik denk eens logisch na...als je niet spaart voor je pensioen via pensioenfonds, maar goud aankoopt, denk ik dat je meer overhoudt dan via de pensioenfondsen....China investeert enorm in goud...en bv Ab Flipse die wekelijks een column op Flevoradio heeft, adviseert ook goud(én zilver)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Ik ga die column eens lezen :-) Je zou wel eens een punt kunnen hebben over het sparen van pensioen via het pensioenfonds. De resultaten zijn, met deze lage rentestanden, niet best.

      Verwijderen
  5. Nog nooit over nagedacht eigenlijk.
    Wil je tzt nog wat meer vertellen over het boek deflatie in aantocht? Ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk! Ik luister het boek voornamelijk als ik onderweg ben (met het OV). Ik ben nog niet heel erg ver :-) Maar als ik het uit heb, zal ik er zeker een blog aan wijden. Deal :-)

      Verwijderen
    2. @Mom4life: ik zit nu op driekwart van het boek. Naar aanleiding van jouw vraag ben ik even gaan zoeken en vond deze 'samenvatting': http://beleggen.com/deflatie-aantocht/
      Wat mij betreft een goede weergave van het boek.

      Maar tijdens het lezen van het boek ben ik er steeds meer van overtuigd dat het verplicht leesvoer is voor iedereen die hier en op andere gelijksoortige blogs mee leest :-)

      Verwijderen
  6. Wel over nagedacht (lees het boek van Willem Middelkoop, goud en het geheim van geld maar eens) maar ons huis hypotheek vrij heeft nu een hogere prio. Misschien in de toekomst fysiek goud in huis om creatief met vrh om te gaan.

    Chris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Chris, bedankt voor de tip! Het boek heb ik net, via de bieb, gedownload als luisterboek. Deze ga ik lezen zodra ik het boek 'Deflatie in aantocht' uit heb.
      Spreiding van risico's is waar het om draait: sparen (buffer), extra aflossen, etc.

      Verwijderen
    2. Misschien dat ik de deflatie in aantocht maar als luisterboek download. Hij staat nog grotendeels ongelezen in de kast. Prima voor lange autoritten oid.

      Chris

      Verwijderen
  7. Ik blijf voorlopig toch geld op de bank zetten, misschien wat meer spreiden over verschillende banken. Ik ga wel ook alle klussen in huis aanpakken, wat spullen vervangen, zit ik er in een crisis in ieder geval een beetje netjes bij.. Mocht alles instorten dan ben ik banger voor oorlog en daar kun je je toch onmogelijk op voorbereiden. Julia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Julia, leuk dat je weer reageert! Spreiding van risico's, dat is het inderdaad waar het om draait. En iedereen geeft daar zijn eigen invulling aan En dat is maar goed ook :-)
      Dat er, als alles echt instort, instabiliteit zal ontstaan - met (burger)oorlogen en/of andersoortig geweld (plunderingen) - kun je je daar als individu inderdaad lastig op voorbereiden. Laten wij hopen dat het niet zover komt.

      Verwijderen
    2. Goud kan je ook dan nog steeds niet eten en je kan er uberhaupt eigenlijk helemaal niets mee. De waarde van goud is net zo goed gebaseerd op vertrouwen en emotie als de waarde van geld. Digitaal 'goud' via internet zie ik al helemaal niet zitten. Hooguit fysiek thuis.

      Mocht het daadwerkelijk tot chaos komen denk ik dat je meer hebt aan een doorgeladen geweer en een voorraadje kogels ;-)

      Verwijderen
    3. Meneer en Mevrouw: hahaha... dat laatste zou zo maar eens kunnen. Misschien beter investeren in een schietles ;-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews