maandag 21 maart 2016

Budgetkeuze: giften

Deze week staat in de schijnwerpers: giften

Als wij onze eigen giften onder de loep nemen, dan bestaat deze uit één vaste maandelijkse gift. Sinds 2004, het jaar dat de moeder van Y. op jonge leeftijd haar strijd tegen kanker heeft moeten staken, doneren wij maandelijks een klein bedrag aan KWF Kankerbestrijding. Door deze gift hopen wij bij te dragen aan verder wetenschappelijk onderzoek ter bestrijding van kanker.

Eens per jaar, meestal zo tegen het einde van het jaar, bepalen wij een aantal goede doelen, waar wij zelf een bedrag naar overmaken. Dat gaat dan om een paar tientjes per goed doel. Het zijn vaak, maar niet altijd, (lokale) organisaties, die op kleine schaal opereren. Op deze manier hopen wij dat een zo groot mogelijk percentage van onze gift ook daadwerkelijk op de goede plek terecht komt.

Collectes aan de deur, daar doen wij niet aan. Enerzijds omdat wij (bijna) nooit cash geld in huis hebben, en anderzijds omdat wij graag zelf bepalen welke goede doelen wij steunen. 
Saillant detail is dat wij sinds vorig jaar wel zelf collecteren voor een doel dat ons erg aanspreekt: het Nationaal Fonds Kinderhulp
Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. Helaas groeien 421.000 kinderen in ons land op in armoede. Zij vallen buiten de boot en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Kinderhulp helpt hen op een hele praktische en kindgerichte manier. Kinderhulp ondersteunt kinderen met simpele dingen, zoals sport, muzieklessen, een dagje uit, opleiding of een cadeautje van Sinterklaas. Omdat ook zij geluk en een mooie toekomst verdienen! Tot zover dit ongegeneerde promotiepraatje :-)

Een gewone gift mag je - onder voorwaarden - aftrekken van de inkomstenbelasting, zover het een gift is aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), een culturele ANBI of een steunstichting sociaal belang behartigende instelling (SBBI). Aan het drempel bedrag komen wij echter niet.

Geef jij aan goede doelen? En in welke gevallen doe je dat wel of juist niet?

19 opmerkingen:

  1. Ik moet eerlijk bekennen niet als er een maandelijkse gift verwacht word. Enkele euro's doneren wij wel in de collecte bus, dan is het maar net wat er in mijn porto zit.

    We geven wel kleding aan een gezin die bijna niets te besteden heeft. We geven voedingsmiddelen aan een collega van manlief die in de schuldsanering zit. ik vind het op deze manier fijner om te doen omdat je het kunt zien dat het goed terecht komt. Het word gewaardeerd. In het begin was er sprake van schaamte maar nu vooral dankbaarheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn en wat goed dat jullie op deze manier anderen kunnen helpen. Dat is wat mij betreft ook een gift. Een gift waar je, zoals je zelf al zegt, van dichtbij kunt zien dat het goed terecht komt.

      Verwijderen
  2. Wij geven aan bepaalde goede doelen maandelijks, bijvoorbeeld door ondersteuning van een sponsorkind in het buitenland. Dit vinden we fijn om te doen, omdat wij het hier in NL zo goed hebben.

    Ik doneer niet aan die mensen die je in de stad aanspreken, daar houd ik niet zo van. Bovendien geef ik liever aan 'mens' doelen dan aan 'dieren of natuur', en juist die staan er vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Wij doneren ook niet aan mensen, die ons namens een organisatie aanspreken. Datzelfde geldt ook voor verkopers in de stad :-)

      Verwijderen
  3. je schrijft dat je hoopt dat het geld goed besteed wordt. Ik kijk altijd op de site van het CBF, daar kun je voor elke gekeurde organisatie zien hoe het geld uitgegeven wordt. Wij geven zo ook alleen aan organisaties waar zo min mogelijk aan administratie, salaris en marketing wordt uitgegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat je reageert. Mijn woordkeuze was misschien niet zo zorgvuldig, want wij kijken ook op deze site. Bedankt voor het aangeven! :-)

      Verwijderen
  4. Eens, ik heb dezelfde overwegingen.
    Wist je dat als je periodiek schenkt (minimaal 5 jaar lang), dan is het dmv een simpel zelfgemaakt contractje wel aftrekbaar. Voor meer info, zie bijvoorbeeld hier

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, dat wist ik niet eens! Ik ga er eens naar kijken, bedankt voor de tip! :-)

      Verwijderen
    2. Je kunt een speciaal formulier hiervoor downloaden op de site van de belastingdienst.. Ik heb het toevallig vorig jaar ook vast laten leggen voor mijn favoriete doel Dierennood.

      Verwijderen
  5. Ik geef aan de deur aan collectes. Al is het alleen al voor de vrijwilligers die de moeite nemen om bij ons in de polder langs te komen. Ik heb jaren gelopen voor het epilepsie fonds en ook de kinderhulp. Onvoorstelbaar hoeveel mensen nee zeggen of niet eens de deur open doen terwijl je ze ziet zitten. Verder leeg ik mijn portemonnee regelmatig bij potjes op de toonbank. Al is het maar 50 cent, ik voel me daar prettig bij. Daarnaast gaat er geld naar de kerk (kerkbalans, verjaardagsfonds etc.).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat je reageert en jouw ervaringen wilt delen.

      Gelukkig heb ik deze ervaring (nog) niet in onze wijk. Vorig jaar werd er, in ieder geval naar mijn verwachting, gul gegeven. Wel is het zo dat men aangeeft weinig kleingeld in huis te hebben. Goede doelen zouden er, naast sms-acties, goed aan doen om alternatieven aan te bieden. Feit is wel dat deze alternatieven (zoals pinnen) vaak meer geld kosten dan het oplevert.

      Verwijderen
  6. Ik geef altijd aan collectanten die aan de deur komen. Verder op het moment eigenlijk niet.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook ik geef aan iedere collectant aan de deur een bepaald bedrag(je) De moeite die de mensen nemen om geld voor een goed doel op te halen moet beloond worden. Vriendin van me liep jaren voor de Nierstichting maar is er mee opgehouden omdat veel mensen haar wegwuifden voordat ze kon zeggen waarvoor ze kwam! Ik hoop dat de mensen waar jij langs gaat niet reageren zoals je zelf doet (geen contant geld in huis) want dan zul je niet veel ophalen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Janne, bedankt voor jouw reactie! Ik vind het goed dat je deze instelling hebt. Er gaat aardig wat tijd en energie in zitten.
      Gelukkig heb ik deze ervaringen (nog) niet in onze wijk. Vorig jaar werd er, naar mijn mening, gul gegeven.

      Wij hebben overigens sinds vorig jaar een sticker bij de deur dat wij geen verkopers/collectanten aan de deur wensen. Juist om de reden dat wij bijna nooit geld in huis hebben en graag zelf kiezen aan welk goed doel wij doneren. Mensen met een soortgelijke sticker sla ik dan ook netjes over als ik ga collecteren.

      Verwijderen
  8. Niets structureel, collectes wel altijd etc. Zitten nu te kijken naar wat vrijwilligerswerk, tijd doneren ipv geld. Blijft ook niet zo makkelijk aan een strijkstok hangen..;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je weer reageert! Dat is ook een mooie manier, een andere soort 'gift'. En misschien eentje die persoonlijk nog wel meer oplevert dan geld geven.

      Verwijderen
    2. Wij geven vrij veel aan giften. Elke maand aan de kerk een vaste bijdrage, daarnaast hebben we via Compassion 2 sponsor kinderen. Ook nog een paar goede doelen waar elke maand een vast bedrag naartoe gaat. Ook geef ik aan elke collectant. Heb zelf meer dan 35 jaar gecollecteerd, en weet hoe het is als iedereen nee zegt, bovendien vind ik de doelen zinvol. Verder doe ik een vaste dag per week vrijwilligerswerk op een kantoor van een organisatie, dus ipv geld. Riekje

      Verwijderen
    3. Ja inderdaad, vrijwilligerswerk vind ik ook een soort doneren, maar dan tijd ipv geld. Ik doe dat ook een dag in de week maar dan voor de Dierenbescherming, daar geef ik dan weer geen geld aan. Ik verwen wel regelmatig de katten op de afdeling met natvoer wat ik zelf meeneem, omdat ze daar alleen voornamelijk brok krijgen.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews