woensdag 16 maart 2016

Associatieovereenkomst Oekraïne: ja of nee?

Op woensdag 6 april aanstaande vindt het raadgevend referendum plaats in Nederland. Dit raadgevend referendum staat in het teken van de associatieovereenkomst met de Oekraïne. Voor veel mensen, en ook voor ons, een containerbegrip. Onderzoek heeft uitgewezen dat nog veel mensen niet goed weten wat de overeenkomst inhoudt. Gedacht wordt dat het te maken heeft met de toetreding van de Oekraïne tot het Europese lidmaatschap. En daar gaat het nou net niet over :-) Ik heb mij er afgelopen week eens in verdiept, omdat ik wel een gefundeerde stem wil uitbrengen.

Maar wat is nou een associatieovereenkomst? Welke afspraken worden er in vastgelegd? Hoe werkt het? En wat is nou zo bijzonder aan de associatieovereenkomst met de Oekraïne, terwijl de EU in het verleden ook met andere landen al zo'n overeenkomst heeft afgesloten? Een antwoord op deze vragen vind je ondermeer terug op de website van de Referendumcommissie. Het lijkt mij niet zinvol dat hier integraal te herhalen :-)

Op het stembiljet staat de volgende vraag: 

Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? 


Een heldere vraag, maar het antwoord vind ik nog niet zo simpel. Ja, ik ben er voorstander van dat Nederland, als exportland, vrijere handel tussen landen nastreeft, wil bijdragen aan politieke stabiliteit en betere mensenrechten. 
Maar, is het gezien de huidige situatie wel verstandig om immense geldbedragen te investeren en afspraken te maken met een land dat feitelijk nog altijd in oorlog is (met Rusland)? Dat verre van (politiek) stabiel en corrupt is? Dit roept bij mij de vraag op of er niet al genoeg 'uitdagingen' binnen Europa zijn, die een hogere prioriteit hebben dan het sluiten van nieuwe overeenkomsten. Daarbij vraag ik mij ook af hoe serieus de politiek zal om gaan met de uitslag. Al eerder zagen wij bij een referendum in 2005, waarin de kiezers zich toen mochten uitspreken over een Europese grondwet, dat het kabinet de uitslag (61,5% was tegen; 38,5% was voor) naast zich neer heeft gelegd. Hoeveel vertrouwen geeft dat de burger? En in hoeverre bepaalt dat het minimaal benodigde opkomstpercentage?

Zonder een stemadvies te willen geven (dit mogen jullie helemaal zelf bepalen) neig ik zelf naar een 'nee', juist om de hiervoor genoemde redenen. 

Sinds deze week is er weer een Kieskompas online, die aan de hand van 30 stellingen je een handje op weg helpt.

Ga jij stemmen? En weet je ook al wat je gaat stemmen?

13 opmerkingen:

  1. Ik neig ook naar 'nee', maar weet het nog niet zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik stem 'nee' en bij de SP en de Partij voor de Dieren geven ze goede redenen aan om tegen te stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens kieskompas ben ik 10% voor. Ik weet nog niet of ik ga stemmen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga voor nee. Als het om verdragen en geld uitgeven gaat vertrouw ik de regering echt niet meer.
    Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ga voor NEE, niet dat ik de bevolking het niet gun maar ze hebben hun zaakjes gewoon (nog) niet op orde. Dit verdrag komt alleen de 'grote' bedrijven tegemoet en niet de gewone man/vrouw op straat. Het geld gaat linea reactie in de zakken van corrupte politici (ongetwijfeld gebeurt dat ergens anders ook maar in dat land is het denk ik nog een graadje erger)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nu ben jij me voor qua thema :) Handige blog met links!
    Ik weet het nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha! Ach, de volgende keer ben jij mij weer voor :-)

      Verwijderen
  7. Op de website van rtlz staat nu een column van Roland Koopman over het 'handelsverdrag'. Weer een stukje extra info, al ben ik er behoorlijk van geschrokken. Het verdrag gaat heel ver, veel verder dan handel alleen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor deze tip. Die ga ik ook nog even lezen.

      Verwijderen
  8. Mijn gevoel zegt ook om nee te stemmen,,,

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Àls ik ga stemmen, stem ik 'ja'.
    Toch zit ik met een dilemma: ik vind die aanstichter van dit referendum, Jan Roos, zo'n verschrikkelijke oproerkraaier, dat ik liever heb dat het opkomstpercentage te laag is om het referendum geldig te laten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.